reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juliol 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    Exposició “Geografies Josep Vallverdú”

del 20/3/2024 al 28/4/2024 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Geografies Josep Vallverdú”

Exposició “Geografies Josep Vallverdú”
Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre
Dates: del 20 de març al 28 d’abril de 2024
Organitzen: Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida, Universitat de Lleida, Diputació de Lleida, Ajuntament d’Amposta i Museu de les Terres de l’Ebre.

L’exposició itinerant “Geografies Josep Vallverdú” ha estat produïda per la Diputació de Lleida a través l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del Fons Vallverdú, i la Biblioteca Pública de Lleida, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. Després de la seva inauguració a Lleida, l’exposició ha visitat les ciutats de Barcelona, Girona i Tarragona, i ara arriba ales Terres de l’Ebre on es podrà visitar a Amposta, en concret al Museu de les Terres de l’Ebre, del 20 de març al 28 d’abril de 2024.

L’exposició presenta tota la producció bibliogràfica d’un escriptor de factura polièdrica de resultes de la qual n’és, també, la seva obra. Aquest fons, amb cadascuna de les primeres edicions i traduccions de les obres de l’escriptor, és el que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida: la literatura infantil i juvenil, les traduccions, els llibres personals (memòries, dietaris i articles), el teatre i la poesia. Comissariada per Carme Vidal Huguet, la mostra presenta Josep Vallverdú com un home de geografies: Lleida, Sant Martí de Maldà, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, on tornarà, Puiggròs, les Borges Blanques i l’Espluga de Francolí. Cada geografia lligada a la seva vida i obra.

La mostra ofereix també  imatges, objectes  i fotografies que ens deixen llegir la vida i l’obra de l’escriptor Josep Vallverdú. Però també del professor Vallverdú i del ciutadà compromès.

L’any 2023 es commemorà l’Any Josep Vallverdú impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor lleidatà.

Com descriu en aquest escrit Carme Vidal Huguet, comissària de l’exposició i de l’any Vallverdú:

Vida i obra: d’aquí, doncs, GeoGrafies. Aquest binomi indissociable en Vallverdú és el discurs que presenta aquesta exposició, que és l’aportació de l’lnstitut  d’Estudis llerdencs a I’Any dedicat a l’escriptor amb motiu del seu centenari.
Vuit verticals ressegueixen les geografies de Josep Vallverdú: Lleida, Sant Martí de Malda, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, Puiggròs i les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i novament Balaguer. Allà on ha viscut, Vallverdú hi ha arrelat i hi ha donat tant com ha rebut: Fill predilecte de Lleida i Fill adoptiu de Sant Matí de Malda, Sant Feliu de Guíxols, Puiggròs, les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i Balaguer. Vuit verticals més un horitzontal, de 12 metres, que presenta tot el conjunt d’obra en tots els generes i només en primera edició: 305 llibres publicats. Prolífic.
Tota aquesta seva obra ens evidencia, d’una banda, que no hi ha silencis creatius en Josep Vallverdú, que és dels pocs escriptors el corpus literari del qual abasta tot el recorregut vital d’un lector. De l’altra, com en són d’imprescindibles, en la seva vida, els seus, de llocs. Com la mar, prop de la qual va decidir que es volia escriptor per vocació.


Dies: del 20/3/2024 al 28/4/2024

Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies