reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Conferència “L’arqueologia i els astres. Els edificis del Turó del Calvari i de La Gessera: calendaris i espais cerimonials”

14/6/2024 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència “L’arqueologia i els astres. Els edificis del Turó del Calvari i de La Gessera: calendaris i espais cerimonials”

El dia 14 de juny a les 19h a la sala d’actes del museu hi haurà la conferència “L’arqueologia i els astres. Els edificis del Turó del Calvari i de La Gessera: calendaris i espais cerimonials” a càrrec del Dr. Jordi Diloli i del Dr. Urbano Lorenzo. Coneixerem la singularitat d’aquests edificis protohistòrics i la seva relació amb l’astronomia. L’activitat  esta inclosa en el actes programats pel museu per participar en les Jornades Europees d’Arqueologia, ha estat organitzada pel Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre, el grup de recerca GRESEPIA i l’Ajuntament d’Amposta.

En aquesta conferència explicarem la singularitat dels edificis protohistòrics del Turó del Calvari i de La Gessera. La seva descoberta, quan foren ocupats, quina finalitat tenien i la seva relació amb els astres. Veurem la importància del sol o de l’estel Artur en la seva planificació arquitectònica i el per què de la mateixa. 

Les recerques del grup GRESEPIA en astronomia protohistòrica obren una nova línea de recerca per aprofundir en el coneixement de les societats protohistòriques de les Terres de l’Ebre, que esta essent també aplicada a altres jaciments com és el cas de l’Antic (Amposta).

Urbano Lorenzo Seva: Vicerector de Política Científica i Projectes Interdisciplinaris de la URV, doctor en Psicologia, catedràtic de l’àrea de les ciències del comportament, una de les seves principals aficions és l’astronomia, fet que l’ha portat a col·laborar activament en els treballs d’arqueoastronomia del GRESEPIA-URV.

Jordi Diloli Fons: Vicerector de Compromís Social i Sostenibilitat de la URV, doctor en Arqueologia Protohistòrica, professor del Departament d’Història i Història de l’Art, és l’IP del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia GRESEPIA-URV. Ha dirigit i coordinat entre moltes altres, les intervencions arqueològiques efectuades al Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs i a La Gessera de Caseres (Terra Alta).Dia: 14/6/2024

Horari: A les 19 h

Lloc: Sala d’actes del museu

Població: Amposta

Organitza: Campus Extens de la URV a Amposta, Grup de Recerca GRESEPIA, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta

Telèfon: 977702954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies