reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     



Activitats previstes per a aquesta setmana

Exposició "Los pobles dels rius"

del 24/10/2024 al 2/2/2025 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Los pobles dels rius"

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà l’exposició itinerant “Los pobles dels rius”, mostra que s’inaugurarà aquest dijous, 24 d’octubre, a les 19 h, i que es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025 en la seva sala temporal, a Amposta. La mostra és una producció dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

“Los pobles dels rius” relata el dia a dia dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes, durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). En aquest sentit, en l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en els més de 120 jaciments documentats en l’àrea de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, que mostren un passat enigmàtic però, alhora, estranyament proper. Entre la cinquantena de peces exposades, es troben un conjunt de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.

Com a primícia, el Museu de les Terres de l’Ebre afegirà, en exclusiva, tres peces de gran valor i que són del seu propi fons. Entre elles, es podrà veure una part d’un pilar de sosteniment del sostre, totalment calcinat, procedent de l’Assut (Tivenys) –es tracta d’una peça realment excepcional, ja que ofereix molta informació sobre com es construïa en aquell període i, a més, no se n’ha conservat cap d’altra–. Així mateix, veurem un cip procedent de la necròpolis del Coll del Moro (Gandesa) –element commemoratiu funerari dels quals se’n conserven molt pocs– i una destral de ferro procedent del jaciment de Sant Jaume (Alcanar) –de les més antigues localitzades a Catalunya.

La mostra està dividida en onze àmbits: “Arquitectes de primera”; “Un món de cabanes, pobles, torres, fortaleses i sofisticades residències”; “Els cabdills dels rius”; “El gran tiberi”; “El dia a dia”; “Fila que filaràs”; “Terrissa per tot arreu”; “Treballar a la mina”; “Dos mons que es troben”; “Guerra!”, i “Un darrer adeu als que ens deixen per sempre”. A partir de tots ells, entre la cinquantena de peces exposades trobem elements de comerç –com petites denes fenícies de pasta de vidre procedents de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara), ampolletes per contenir ungüents procedents de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea), etc.–, d’abillament personal i ornament –com cadenes de cinturó, penjolls, sivelles, fíbules, etc.–, peces d’ús domèstic –com objectes de cuina, un molí manual o de vaixella de taula–, d’activitats tèxtils –com pondus o fusaioles–, i peces del treball dels metalls –com motlles–. Tota aquesta mostra d’elements originals es completa amb una reproducció en 3D de les peces d’un banquet cerimonial.

Amb la intenció de fer més extensiva al públic l’exposició, també s’han programat al seu voltant una sèrie d’activitats per donar a conèixer el valuós patrimoni, com ara tallers d’arqueologia experimental adreçats als centres d’ensenyament de primària; un cicle de conferències, i visites familiars gratuïtes els diumenges 10 de novembre i 1 de desembre de 2024, i 26 de gener de 2025. Addicionalment, en la inauguració del 24 d’octubre, es farà una visita guiada a càrrec del Dr. David Garcia Rubert, reconegut arqueòleg que ha realitzat nombroses campanyes al territori, especialment al jaciment de Sant Jaume (Alcanar).

Val a dir que tant l’exposició com la guia que l’acompanya recullen els resultats de la investigació duta a terme, durant anys, per grups de recerca de les universitats i que, ara, els presenten amb una vocació clarament pedagògica. Per aquest motiu, les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria Martí prenen un gran protagonisme gràcies als colors vívids i al retrat detallat de la quotidianitat d’aquests pobles de l’edat del ferro.



llegir més

Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana

del 28/10/2024 al 14/12/2024 · Santa Bàrbara · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de la cooperativa de producció d’oli local, Agrícola del Camp. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran
a)    Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana:. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.)

c)    Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara: En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia. en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LÍQUID DE LA PLANA


Horaris i entrades


L’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d’11 a 14 h. segons el calendari següent:
·    16 i 23 de novembre de 2024
·    7 i 14 de desembre de 2024


L’experiència turística és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web del museu www.museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva enviant un email a museulaplana@gmail.com o trucant als telèfons 658 998 721 / 977 719 136

MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli


Punt de trobada:
Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n
Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136. museulaplana@santabarbara.cat



llegir més

Visites guiades gratuïtes a l’exposició “Los pobles dels rius”

del 10/11/2024 al 26/1/2025 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Visites guiades gratuïtes a l’exposició “Los pobles dels rius”

El Museu de les Terres de l’Ebre per tal d’apropar al públic de manera didàctica i lúdica els darrers coneixements arqueològics sobre la protohistòria a les Terres de l’Ebre us ofereix unes visites familiars gratuïtes a l’exposició "Los pobles dels rius". Les visites es realitzaran els diumenges dia 10 de novembre i l’1 de desembre de 2024 i el 26 de gener de 2025, d’11,30 a 13 h.

La visita, que anirà acompanyada d’un petit taller, serà conduïda per Marco Pla (Ebreibosc). En el taller podreu elaborar, amb fibres vegetals, un braçalet cordat amb una decoració d’un petit penjoll d’argila cuita.

L’exposició relata la vida quotidiana dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). Comissariat pel Dr.David Garcia té una vocació clarament pedagògica tant els texts com amb les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria que prenen un gran protagonisme gràcies als colors vívids i al retrat detallat de la quotidianitat d’aquests pobles de l’edat del ferro. Així mateix hi ha un conjunt de 30 peces, reproduïdes en 3D, d’una vaixella de banquet. A més és d’una reproducció d’un teler vertical i d’un túmul funerari. La mostra presenta a més una cinquantena de peces arqueològiques originals procedents de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.

Los pobles dels rius’ és la nova exposició que acull el Museu de les Terres de l’Ebre produïda pels Serveis Territorials del departament de Cultura a les Terres de l’Ebre amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

Es podrà visitar entre el 24 d’octubre de 2024 i el 2 de febrer de 2025, a la sala temporal del Museu de les Terres de l’Ebre


llegir més

Exposició "Aus i aigua"

del 22/11/2024 al 26/1/2025 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Aus i aigua"

El proper 22 de novembre inaugurarem al Museu de les Terres de l’Ebre una nova exposició fotogràfica produïda per Ateneu de Natura, comissariada per Enric Forner, amb fotografies de Toni Fullera.

Dins de l’acte d’inauguració s’inclourà una visita guiada a l’exposició per l’autor de les fotografies Toni Fullera.

L’exposició es podrà visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre fins el dia 26 de gener de 2025.

Aus i aigua

L’aigua ho és tot per a la vida a la Terra. Al si de l’aigua va néixer la vida. I som encara, més que res, aigua. De fet, ni els éssers terrestres podem viure lluny de l’aigua.

La terra és un lloc singular a l’univers, no sabem fins a quin punt de singular, però únic en l’àmbit més pròxim, fins el que sabem del cert. A efectes pràctics, l’únic lloc on podem viure. Totes les alternatives hipotètiques, i estúpides, que serveixen d’excusa per no deturar la destrucció de l’única casa que tenim són senzillament criminals. I suïcides, com a espècie. Letals per la vida.

Algunes de les particularitats de la Terra estan lligades a l’aigua. Un clima extraordinàriament estable i la distància justa respecte a la nostra estrella permet trobar-la en els tres estats (líquid, gasós i sòlid), la qual cosa fa possible el cicle de l’aigua que ens regala la vida i va possibilitar conquerir els continents fa només uns 400 milions d’anys. La vida a l’aigua ja portava més de 3000 ma.

Tota la vida es sustenta en una reacció química màgica, primordial i bàsica, en els dos sentits, on un dels components indispensables és l’aigua. En un sentit, algues i plantes, aprofitant l’energia de la llum del Sol, transformen sis molècules d’aigua i sis d’anhídrid carbònic en sucre i oxigen. En l’altre, els animals cremem amb oxigen el sucre per obtenir l’aliment i l’energia i expulsem aigua i CO2. A partir d’aquí esclata tota la vida.

Ateneu de Natura ha volgut aportar amb l’exposició “Aus i aigua” una reflexió visual sobre la relació, imprescindible, dels ocells amb l’aigua. Des de la tranquil·la posició de l’espectador, es pot gaudir dels moments íntims del bany matiner del passerell o el bectort, contemplar com beuen el còlit gris o la cadernera, guaitar com pesquen els agrons o les gavines. Aigua com a font d’aliment, com a beguda única i necessària, com a higiene obligada d’un plomatge que ha d’estar sempre perfecte per fer possible la meravella del vol. I encara, per a algunes aus especialitzades, és l’element que domina absolutament el medi que habiten: la mar, el delta, les marjals, els estanys i els aiguamolls, que en un temps eren freqüents, i enjoiaven tot el litoral, i que actualment no paren de minvar. La mostra es pot prendre com un tast de la diversitat d’aus que viuen tan a prop nostre.

Toni Fullera Nicolau (Castelló de la Plana, 1961) és un caçador. Un caçador d’aus. Espia les preses amb paciència, constant i tossut, fins que les té ben enfilades, i aleshores no dubta ni un segon. Dispara. Una ràfega. I una altra, si és necessari No descansa fins que té la peça al sac. Però, aleshores, enceta un altre neguit: arribar a casa, endollar l’ordinador i veure el resultat de les fotografies. La seua cacera no deixa ni sang ni ferida. A tot estirar, els roba una escena intima: la mare oreneta que encara empapussa els fills crescuts que ha tret del niu; l’abellerol mascle que li fa un regal gastronòmic a la femella que festeja. Toni Fullera té passió per retratar les aus. I ara, a Ateneu de Natura ens ve de gust mostrar-vos el seu treball.

Toni Fullera és ambiciós. Voldria aconseguir tots els trofeus, retratar totes les espècies. Això ens permet adonar-nos, als mandrosos que no sortim mai de l’aixopluc de la ombrel·la i l’agradosa proximitat de la cervesa fresca, que hi ha una extraordinària diversitat d’aus bategant ben a tocar nostre sense sortir del terme. Si més no, per un dia i amb poc esforç, guaiteu-la, gaudiu-la!

Enric Forner i Valls (comissari). Ateneu de Natura.


llegir més

Exposició "La mort canvia la vida"

del 30/11/2024 al 13/12/2024 · Cementeri Vell i Ajuntament de Godall · Godall

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La mort canvia la vida"


Dissabte 30 de novembre tindrà lloc una activitat organitzada conjuntament pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Godall, que inclou una visita guiada al Cementiri Vell de Godall, a càrrec de Miquel Subirats, i la inauguració de l’exposició itinerant “La mort canvia la vida”, que explica els costums que antigament giraven a l’entorn d’un difunt, la seva vetlla i enterrament al cementiri, i també el dol de les persones que li eren més properes.

El recinte del Cementiri, situat als afores de la població en direcció a la Galera i aixecat durant els primers anys de la dècada del 1830, està delimitat per un mur de maçoneria, a la part superior del qual es van col·locar onze esteles funeràries discoidals d’època medieval, anellades i amb una creu frontal, que procedeixen de l’anterior cementiri de la població, ubicat al centre urbà. La construcció és d’un gran valor patrimonial dintre del món funerari d’època moderna i contemporània.

També forma part de l’activitat la difusió a Godall d’una de les peces del fons etnològic del Museu, la làpida de pedra del 1832 que va ingressar al Museu el 2005, procedent de l’entorn exterior del Cementiri Vell. Recorda el nom del paleta que el va construir, un tal Vicente Sánchez, que va ser enterrat en aquest mateix cementiri, tal com explica la inscripció incisa a la cara frontal de la làpida.

L’exposició es podrà visitar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Godall fins la dia 13 de desembre.

HORARI DE L’ACTIVITAT
17:00h Cementiri vell
Presentació històrica sobre el cementiri vell de Godall, a càrrec de Miquel Subirats.

17:30h Sala de Plens de l’Ajuntament de Godall
Inauguració de l’exposició, a càrrec de personal tècnic del Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies