reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     Activitats previstes per al maig de 2022

Exposició (In)Visibles i (O)Cultes

del 4/3/2022 al 1/5/2022 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició (In)Visibles i (O)Cultes

(In)Visibles i (O)Cultes és una exposició temporal que posa el focus sobre 24 dones científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, apartades o directament esborrades la història de la ciència.

La primera metgessa de la història, Peseshet(Egipte, 2.400 aC), la primera química Tapputi Belatekallim (Mespotàmia, 1200 aC), la metegessa Agnòdice (Grècia, 400 aC), l’astrònoma Aglaonice(Grècia, 200 aC), Maria la Jueva inventora i mare de l’alquímia (Alexandria, 100-200 aC), la primera ginecòloga Trotula de Salern (Itàlia, 1110-1160),Francesca de Barcelona metgessa i llevadora (Barcelona, s. XIV), Maria Sibylla Merian entomòloga i artista (Alemanya i Holanda, 1647-1717), l’astrónoma i primera dona descobridora d’un cometa Maria Winkelmann (Alemanya 1670-1720), Wang Zhenyi matemàtica, astrónoma escriptora i poeta (Xina, 1768-1797), la botànica, Blanca Catalana de Ocón( Calataiud, 1860-1904), Nattie Stevens científica que va establir la relació entre els cromosomes i el sexe en esl éssers vius (Estats Units, 1861-1912), la mare de la cosmologia moderna Henrietta Leavitt (1868-1921), la cineasta i creadora dels efectes especials Alice Guy (França i estats Units, 1873-1968), la física descobridora de la fissió nuclear Lise Meitner (Àustria, Alemanya i Suècia, 1878-1968), la zoòloga i política Bertha Lutz (Brasil, 1894-1876), l’astrònoma que va descobrir la composició del sol Cecilia Payne (Gran Bretanya i estats Units, 1900-1979), la físicaChien-Shiung Wu (Xina i Estats Units, 1912-1997), la matemàtica i científica espacial (Estats Units, 1918-2020), la química Rosalind Franklin (Estats Units, 1920-1958), la microbiòloga i genetista Esther Zimmer Lederberg (Estats Units, 1922-2006), la cosmonauta Valentina Tereshkova (Rússia, 1937), l’astrofísica Nergis Mavalvala (Pakistan, 1968), i la física Jess Wade (Gran Bretanya, 1988).

Totes elles han hagut  d’esperar molts anys o segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere  que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable ja entrat el segle XXI.

Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) per tal de commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. L’exposició és una invitació a descobrir i visibilitzar totes les dones que han fet aportacions a la ciència i a reivindicar el seu treball.

L’exposició és una producció original del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i ha estat comissariada per Mireia Alcaine. L’adaptació per a la itinerància ha estat promoguda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya de la qual en forma part el Museu de les Terres de l’Ebre.

El mateix dia de la inauguració i amb commemoració del Dia Internacional de la Dona, es realitzaran dues activitats complementàries de l’exposició:  

·    Visita guiada
En primer lloc es realitzarà una visita guiada a la mostra a càrrec de Pere Luque, Conservador de Ciències Naturals del Museu de les Terres de l’Ebre.

·    Taula rodona
La taula rodona “Encara (In)visibles i (O)cultes?”, que comptarà amb la intervenció de tres reconegudes dones científiques de les Terres de l’Ebre: Maria del Mar Català, investigadora del Centre d’IRTA a Amposta; Anna Ardévol, catedràtica de la URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia; i Emma Forcadell, coordinadors de l’Àrea de Gestió del Coneixement de la Gerència de l’ICS a les Terres de l’Ebre. Les tres ponents contaran les seves experiències personals al llarg de les seves carreres i els seus punts de vista, i obriran un debat que volem que ajudi a visibilitzar els problemes i discriminacions que, encara avui en dia, pateixen les dones que es dediquen a la investigació i a la ciència. La taula estarà moderada per Roser Regolf, periodista, tècnica de comunicació i premsa en Ajuntament d’Amposta.


llegir més

Conferència "Comerç i comerciants d’Amposta a principis del segle XX"

6/5/2022 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència "Comerç i comerciants d’Amposta a principis del segle XX"

La conferencia, titulada anirà a càrrec de les investigadores Sabina Colomé i Ariadna Reverté, i iniciarà el programa Cultura Viva 2022, organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre com a Antena de la Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), inclou dos activitats culturals, organitzades pel Museu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta.

Difondrà els resultats de la seva recerca etnogràfica i documental sobre el tema, basada en l’estudi dels continguts obtinguts de la memòria oral de diversos antics comerços ampostins i la consulta d’hemeroteca històrica. Una rererca que va ser becada pel Museu amb un “Ajut per a la realització de projectes de recerca etnològica a les comarques de l’Ebre”, el 2020, i que ha estat recentment finalitzada. Té caràcter gratuït, i està oberta al públic en general.

És també una activitat cultural inclosa dins del programa de la XIV Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta 2022, aquest any dedicada al comerç de la ciutat.


llegir més

Exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals"

del 14/5/2022 al 12/6/2022 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals"

L’exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals" ha estat produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre i el COMEBE amb el suport del Departament de Cultura i del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Després de la seva inauguració a Amposta al Museu de els Terres de l’Ebre, la mostra inicia la seva itinerància i ara es podrà visitar al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. L’exposició consta de texts i fotografies organitzats en 8 àmbits i es podrà visitar des del dia 14 de maig al 12 de juny. a continuació de l’acte es realitzarà la conferència “La lluita per la causa antifeixista s’havia acabat en aquell racó del món, en aquesta part d’Europa. La batalla de l’Ebre a la memòria dels brigadistes”, a càrrec de M. Lourdes Artigas d’UB-SIDBRINT.

Les Brigades Internacionals


Entre 1936 i 1939, i també durant els anys posteriors, la guerra espanyola es convertí en el símbol de la lluita contra el feixisme i l’única esperança  de poder dur a terme una veritable revolució social. Fou considerada per molts com l’última  gran causa, el darrer conflicte en el qual es va lluitar per uns ideals, fet perfectament escenificat per la presència a Espanya de milers de brigadistes arribats voluntàriament d’arreu del món.

El cop d’estat del 18 de juliol a Espanya va suposar per a la resta de països europeus la cristal·lització d’esperances i de temors i les esquerres van veure confirmat el perill feixista anunciat des de 1934. En aquest context, es van començar a organitzar grups de voluntaris d’arreu del món que, seguint el propi impuls, lluny de la propaganda organitzada, volien venir a Espanya  a lluitar al costat del govern legítim de la República.

Això suposà la creació d’un exèrcit internacional, integrat per més de 35.000 homes i dones de més de 53 nacionalitats (els més nombrosos foren els francesos i després d’aquest, els polonesos i els italians). És un exemple únic en la història, tant pel que fa als seus efectius com pel fet de venir,  majoritàriament, a lluitar de manera voluntària.

L’escenari de la Batalla de l’Ebre.

La batalla de l’Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l’any 1938, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà.

Amb 115 dies de combats fou la batalla més llarga de la Guerra Civil espanyola, i per al govern de la República va significar la pèrdua de bona part del seu millor exèrcit i la majoria de l’armament més modern

Al nord i al sud del dispositiu de l’ofensiva es van planificar dues operacions de distracció, destinades a fixar sobre el terreny les divisions franquistes que defensaven aquelles zones, mentre que el gruix de l’ofensiva es concentrava al centre. L’atac principal es va dur a terme entre Faió i Benifallet, amb  tres eixos de penetració entre Riba-roja d’Ebre i Flix, entre Flix i Móra d’Ebre, i entre Móra d’Ebre i Miravet. L’operació va ser un èxit i les tropes republicanes van avançar ràpidament.

Pel que fa a les Brigades Internacionals, les grans protagonistes foren la XIII, la XIV i la XV, tot i que també hi participaren la XI i la XII, encara que tingueren una incidència menor. La bibliografia xifra entre 3.000 i 3.500 els  voluntaris que van prendre part en la Batalla de l’Ebre, entre els quals n’hi havia molts d’estrangers però també molts de catalans i d’espanyols, enquadrats a les Brigades. Per als brigadistes, amb la retirada dels voluntaris internacionals per part del govern de Negrín, la batalla s’acabarà el dia 23 de setembre.

Retorn al Priorat i el comiat a Barcelona

A partir d’aquesta data, la majoria es van concentrar al Baix Priorat, concretament a les poblacions de Marçà, Falset,  Pradell, Gratallops, Capçanes  o la Torre de Fontaubella. Entre el 16 i el 17 d’octubre, prop de l’estació de tren de Pradell, a la Torre de Fontaubella, va tenir lloc una desfilada dels brigadistes. Fou en aquest acte  que el president del Govern de la República va prometre la nacionalitat espanyola a tots els brigadistes que havien participat a la guerra, promesa que no es va complir fins més de 50 anys més tard.

Pocs deis després, el 28 d’octubre de 1938 a les 17.00 h, va tenir lloc una emotiva desfilada militar a Barcelona com a acte final de comiat dels voluntaris que havien vingut a lluitar contra el feixisme. L’agraïment popular es fa fer palès quan més de 300.000 persones es va llençar al carrer per a acomiadar a tots aquests homes i dones el seu compromís amb l’antifeixisme

Tornar a casa o continuar lluitant

El febrer de 1939, derrotats travessaren la frontera per acabar als camps de concentració francesos com la resta de refugiats republicans. La lluita va continuar a casa, als camps de concentració o als fronts de la segona guerra mundial.

Només els brigadistes originaris de països democràtics van poder ser repatriats immediatament. En canvi més de 5.000 alemanys, polonesos i iugoslaus, entre d’altres, van estar retinguts a la frontera. Molts d’ells, van decidir retornar al front i continuar lluitant per la República fins al final de la guerra enquadrats en l’exèrcit regular.


llegir més

Dia Internacional dels Museus "El poder dels Museus"

del 15/5/2022 al 22/5/2022 · Museu Terres de l’Ebre, C.I. de la Vida a la Plana i Museu Mar de l’Ebre · Amposta, Santa Bàrbara i la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Dia Internacional dels Museus "El poder dels Museus"

Com cada 18 de maig, celebrem el Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d’activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

"EL PODER DELS MUSEUS"
Per aquesta edició, l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus sota el lema "El poder dels museus". I és que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat i la construcció de comunitat a través de l’educació.

I com cada any el Museu de les Terres de l’Ebre, juntament amb altres equipaments que formen part de la xarxa "Ebre, natura & cultura" com el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana i el Museu de la Mar de l’Ebre, han preparat un conjunt d’activitats per celebrar aquesta efemèride.

Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)

  • Dissabte 21 de maig a les 20 i 21 h. Nit dels Museu, visita teatralitzada "Veus de Pepito. Lo venedor ambulant"
  • Jornades de portes obertes els dies 21 i 22 de maig

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)

Diumenge 15 de maig a les 12 h

  • Visita guiada teatralitzada al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana a càrrec de Juanjo Vegué.
  • Xerrada "Aigües i aqüífers del Montsià" a càrrec del geòleg Àlvaro Arasa.
Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita)
  • Entre 18 i el 22 de maig "Troba el cavall de l’Odisseu". Odisseu ha perdut el seu cavall per les sales del Museu, troba’l i t’emportaràs un petit regal.Activitat per a menors de 12 anys.
  • 23 de maig a les 9 del matí. Parlem de l’Odissea. Visita comentada a l’exposició "La sirga de la vida"
Diumenge 22 de maig
  • Jornada de portes obertes.
  • Espai de lectura obre l’Odissea
  • La nostra Odissea. Matí d’activitats infantils relacionades amb l’Odissea. Activitats per a infants d’entre 8 i 12 anys.


llegir més

Taula rodona "Comerç al servei de la ciutat. Els comerços centenaris d’Amposta"

18/5/2022 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Taula rodona "Comerç al servei de la ciutat. Els comerços centenaris d’Amposta"

Taula rodona sobre la història i el paper actual dels quatre comerços centenaris existents avui a Amposta. Hi intervindran: Pepita Allepuz i M. José Serret, de Joieria Salvadó, fundada com a rellotgeria joieria el 1902; Pere Lafont, de Carns Lafont, carnisseria oberta el 1912; i Jon Iñurrategi i Ivan Prats de Dolços Alemany 1912, pastisseria fundada amb el nom de La Estrella el 1912. seran moderats per M. Carme Queralt, tècnica del Museu de les Terres de l’Ebre. Es tracta de la segona de les activitats del Museu dins el programa Cultura Viva Etnologia 2022, i és també la segona activitat del Cicle de conferències de la XIV Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, aquest any dedicada al món del comerç.


llegir més

Exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX"

del 19/5/2022 al 3/7/2022 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX"

L’exposició permet copsar la transformació de la societat ampostina, entre finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX, a través de l’evolució d’una de les seves activitats socioeconòmiques: el comerç al detall, entès com la compra i la venda de productes naturals i industrials o de serveis. Una activitat que va implicar directament botiguers, negociants i representants, però també una bona quantitat d’artesans, pagesos i pastors.

En aquell període històric, tot i els canvis polítics i institucionals, els conflictes bèl·lics, les lluites socials, la transformació agrícola, l’augment demogràfic... Amposta va assolir una creixent modernització i millora de les condicions de vida dels seus habitants i visitants, amb les noves infraestructures i comunicacions, l’eixample de la ciutat, l’accés a la sanitat i l’educació, els canvis tecnològics... i també l’arribada de nous productes i serveis.

L’exposició aplega gairebé dos centenars de peces, acompanyades de textos explicatius i fotografies que mostren tendes, botigues i serveis ampostins de l’època. Estan organitzades en catorze àmbits comercials diferents, i les estructures que les contenen estan disposades de manera que simulen carrers, pels que els visitants poden circular lliurement, sense seguir un itinerari prèviament establert, per tal per tal de llegir, observar i valorar tots els elements exposats, com ho farien si passegessin per Amposta.

Els àmbits temàtics de l’exposició estan retolats amb diferents tipografies i acompanyats de fotografies dels inicis del segle XX, i inclouen un primer àmbit introductori, amb la imatge de l’exposició i els textos titulats: “L’època dels grans canvis” i “Un comerç entre el passat i el futur (1860-1928)”; i la resta dels àmbits, concrets, que són per ordre alfabètic: “Banca”, “Barberia”, “Botigues”, “Bugaderia”, “Carnisseria”, “Farmàcia”, “Ferreteria”, “Fotografia”, “Hoteleria” (tavernes, cafès, fondes i hostals), “Queviures”, “Rellotgeria”, “Venda al carrer” i “Veterinària”.

Tots els objectes exposats eren antigament d’ús quotidià, i són avui béns patrimonials de caràcter etnològic. La major part procedeixen del fons del Museu de les Terres de l’Ebre, però també se n’exposen d’altres, fruit de diferents préstecs realitzats, amb motiu de l’exposició, per alguns dels comerços més antics d’Amposta: Farmàcia Ferré (iniciada el 1874), Joieria Salvadó (fundada el 1902), Carns Lafont (carnisseria creada el 1912) i Dolços Alemany 1912 (pastisseria inaugurada el 1912); i també per altres comerços avui desapareguts: la barberia Perruqueria Garriga, les fàbriques de sifons i gasoses La Higiènica i Fatsini, propietat de les famílies Garriga, Vidal i Fatsini (totes ja en funcionament durant els anys 1920).  


llegir més

Visita guiada teatralitzada "Veus de Pepito. Lo venedor ambulant"

21/5/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Visita guiada teatralitzada "Veus de Pepito. Lo venedor ambulant"

Amb motiu de la celebració de la Nit dels Museus de Catalunya i de la XIV Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta han  programat la visita guiada teatralitzada "Veus de Pepito. Lo venedor ambulant" a l’exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX".

Pepito és  un venedor ambulant ampostí de principis del segle XX, ell ens explicarà com era el comerç i els comerciants de la ciutat al tombant dels s. XIX i XX,  i a quin tipus d’activitat  es dedicava ell. També ens acompanyarà, amb el seu peculiar sentit de l’humor, en un viatge pels diferents establiments i gremis que protagonitzaven el comerç d’Amposta en aquells anys.

La visita guiada teatralitzada, que anirà a càrrec de Jesús Ferré Clown, està organitzada en dos torns, de 20 a 21 h. i de 21 a 22 h. Les places estan limitades a 25 participants i tot aquell que hi vulgui participar es pot inscriure mitjançant el formulari online que trobaran a la web del Museu ( www.museuterresebre.cat)

Inscriu-te al primer passi (de 20 a 21 h)

Inscriu-te al segon passi (de 21 a 22 h)llegir més

Taller "Balcons verds. La biodiversitat a casa teva"

26/5/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Taller "Balcons verds. La biodiversitat a casa teva"

El dijous dia 26 de maig es realitzarà al Museu de les Terres de l’Ebre el taller “Balcons verds. La biodiversitat a casa teva”. L’activitat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Amposta i el Campus Extens de la URV a Amposta, està impartida per de Toni de la Torre, tècnic de medi ambient de la URV. Aquest taller està inclòs dins de les activitats que en motiu de la Setmana de la Natura es celebren a Amposta.

El taller ens planteja la proposta de crear a casa nostra, als nostres balcons, terrasses o jardins, un punt verd que fomenti la biodiversitat d’espècies animals dins dels nuclis urbans. Amb l’arribada de la primavera i del bon temps trobem el moment idoni per a la realització d’aquesta iniciativa, que a més d’embellir amb plantes i flors els nostres espais privats, ajuda a augmentar les poblacions d’insectes pol·linitzadors que són fonamentals per a la vida al nostre planeta i que en els darrers anys estan sofrint una forta davallada.

Amb aquest objectiu el ponent ens explicarà la importància de les zones verdes en la biodiversitat urbana, i com podem afavorir-la mitjançant el disseny de petits espais amb plantes en flor. També ens donarà consells pràctics, ens recomanarà quines són les espècies vegetals més adients per plantar, i quins tractaments naturals i mètodes de lluita biològica  podem fer servir per tal d’evitar l’ús de plaguicides i insecticides clàssics (molt més agressius amb el medi i les poblacions d’insectes).

L’activitat presenta un format presencial limitat a 20 places, i tindrà lloc de 18 a 20 h. a la plaça Mari Chordà davant del Museu de les Terres de l’Ebre i el centre d’art Lo Pati.

Per realitzar la inscripció heu de complimentar el formulari que trobareu en aquest enllaç:


Inscriu-te al taller Balcons verds


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal