del 6/9/2024 al 6/10/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
Des del dia 6 de setembre es pot visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, l’exposició ‘Murs amb records. Memòria del silenci’. Se tracta d’un recull de fotografies dels diferents grafits de la Guerra Civil que encara se conserven en diversos punts del territori. Ara, per tal que se sàpiga de la seua existència, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha decidit investigar en els orígens de cada pintada i deixar constància de l’estat de conservació de cada obra.
L’exposició naix l’any 2022 d’una proposta d’Ebre, Art & Patrimoni, un cicle organitzat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre com a SAM de les Terres de l’Ebre on els equipaments patrimonials ebrencs s’uneixen i ofereixen una reinterpretació de la història i la cultura de les comarques del sud.
El projecte que dona forma a l’exposició es va assolir gràcies als alcaldes, col·laboradors i entitats que es van interessar pels vestigis de la Batalla de l’Ebre i en coneixen les localitzacions.
Entre els grafitis que es mostren destaca el de la CNT, a Corbera d’Ebreque es va fer en aquells primers temps convulsos, quan el moviment anarquista a la Terra Alta era molt fort i hi havia un procés de col·lectivització de les propietats”. Una pintada situada al carrer Major de la població que encara és visible per a tots aquells que s’atansen a visitar el poble vell, en una casa que va quedar marcada per l’agrupació CNT-FAI a l’inici del conflicte.
Destaquen també els trobats a l’interior de la Torre de Font de Quinto, a Campredó. Situats a la part superior de la construcció, estos grafits estan protegits per un vidre i és possible llegir-los clarament. Són firmes, insígnies i missatges polítics. Els van fer brigadistes que pertanyien a la Marsellesa, soldats francesos i belgues que recolzaven el bàndol republicà. O també un fet a Ginestar, on trobem un missatge gravat a la paret de pedra d’un refugi. Es creu que la va fer algun membre d’uns dels regiments de més importància de la Batalla de l’Ebre, els pontoners.
L’exposició es podrà visitar gratuïtament fins el dia 6 d’octubre.
del 23/9/2024 al 5/10/2024 · Blibioteca Municipal Artur Bladé i Desumvila · Flix
del 5/10/2024 al 6/10/2024 · Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor i jaciment de la Moleta del Remei · Alcanar
11/10/2024 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
La conferència forma part de les activitats del Museu de les Terres de l’Ebre incloses dins del programa d’Etnologia de la Generalitat de Catalunya Cultura Viva 2024, i té per objectiu fer difusió dels valors patrimonials del Molí de Miralles, un molí d’oli d’oliva, en la seva darrera etapa històrica, però que ja apareix en la documentació medieval com a molí fariner.
Anirà a càrrec de Maite Subirats, tècnica de l’Ajuntament d’Amposta, i M. Carme Queralt i M. Mar Villalbí, conservadores del Museu de les Terres de l’Ebre.
Maite Subirats exposarà l’adquisició del Molí per part de l’Ajuntament d’Amposta, la seva ubicació a la façana fluvial i la plaça de l’Aube i la documentació existent. Per la seva part, M. Carme Queralt i M. Mar Villalbí explicaran la importància històrica i patrimonial dels molins de farina i d’oli d’oliva a la zona, i concretament la importància d’un equipament com el Molí Miralles, tant pel que fa a la construcció (estructures, planimetria, procés de producció...) com a la maquinària i els objectes etnològics que es conserven al seu interior (marques de prestigi: Sales i Piralisi, bomba, sistema d’extracció de l’oli, premsa, decalitre...); faran també difusió dels estudis i recerca programats des del Museu entorn d’aquest Molí.
La conferència està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura i l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració de EOS Arqueologia.
del 11/10/2024 al 13/10/2024 · Museu de les Terres de l’Ebre i altres zones d’Amposta · Amposta
Un any més, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. Al llarg de tots aquests anys les Jornades Europees de Patrimoni ens han permès conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.
“Itineraris, xarxes i connexions” és el tema escollit per aquesta edició, que coincideix amb la celebració del 70è aniversari de la Convenció Cultural Europea i comparteix l’èmfasi de la convenció en la completa xarxa de connexions entre les històries culturals que han evolucionat durant aquest temps.
I com cada edició, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre amb l’Ajuntament d’Amposta i la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració d’EOS Arqueologia, han programat una sèrie d’activitats per celebrar aquestes Jornades.
PROGRAMA D’ACTIVITATS
Del divendres 11 al diumenge 13
Jornada de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre. Visita gratuïta.
Horari: dies 11 i 12: d’11 a 14h i de 17:30 a 20h / dia 13: d’11:30 a 14h
Divendres 11, 19h
Conferència “El Molí d’oli de Miralles d’Amposta. Valoració patrimonial”, dins del programa Cultura Viva 2024, a càrrec de Maite Subirats,tècnica de l’Ajuntament d’Amposta,M. Carme Queralt i M. Mar Villalbí, conservadores del Museu de les Terres de l’Ebre.
Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre.
Dissabte 12, 11h
Visita guiada per Amposta
Una ruta guiada gratuïta per descobrir la diversitat cultural, els orígens i el paisatge de la ciutat d’Amposta. Gaudirem d’un passeig pels carrers del seu nucli antic i les cases modernistes, travessarem el famós Pont Penjant sobre el riu Ebre, i visitarem les restes del castell dels cavallers de l’Orde de Sant Joan i la seva celòquia, recentment recuperada.
Per finalitzar la ruta, ens dirigirem al Mercat Municipal on veurem un edifici singular i la seva riquesa comercial.
Sortida el dissabte dia 12 d’octubre des de l’Oficina de Turisme d’Amposta a les 11h. Durada 2h.
Activitat gratuïta amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni Viu.
Ruta guiada amb català. Apta per a tots els públics.
Cal emplenar un formulari per persona. Enllaç: https://forms.gle/eMsKgnZ3aYJa7NW99
Si us apunteu i finalment no hi podeu assistir, si us plau aviseu al telèfon: 977 70 34 53.
Diumenge 13, 11h
Visita guiada a la Torre de La Carrova i Vil·la Romana
Visitarem l’interior de la Torre de la Carrova, i descobrirem la història d’aquesta fortificació i els anteriors pobladors de la zona. Coneixerem el perquè de l’existència d’aquesta fortalesa i la seva funció estratègica de control sobre el territori i el riu Ebre. I també visitarem la Vil·la Romana situada als peus de la torre, on tant els romans com els ibers van deixar les seves petjades que us explicarem amb detall. Per realitzar la visita cal reserva prèvia.
Sortida el diumenge dia 13 d’octubre.
Lloc de trobada al pàrquing de la Torre a les 11h. Durada 2h.
Activitat gratuïta amb motiu de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni Viu.
Ruta guiada amb català. No Apta per persones amb mobilitat reduïda.
Cal emplenar un formulari per persona. Enllaç: https://forms.gle/MXnwqSf5Ljwym84HA
Si us apunteu i finalment no hi podeu assistir, si us plau aviseu al telèfon: 977 70 34 53.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies