reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Activitats previstes per al dia 1/6/2024

Exposició "Batxillerat d’Arts, , Institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”

del 2/5/2024 al 9/6/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Batxillerat d’Arts, , Institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”

Des del passat dijous dia 27 de maig i fins el dia 9 de juny es pot visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, la mostra "Batxillerat d’Arts, , institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”.

En aquesta exposició, l’alumnat ens presenta una selecció de les seves creacions realitzades durant el batxillerat a les diferents matèries de la modalitat com dibuix artístic, disseny o tècniques d’expressió gràfico-plàstiques.

Dibuixos a carbonet i grafit, pastels, ceres, aquarel·les, temperes i dissenys de logotips, embalatges, senyalètica, moda i imatge corporativa sobre diferents temàtiques, amb una mirada transversal i amb perspectiva de gènere, reivindicant el paper dels artistes més emblemàtics de la història de l’art de diferents àmbits i sobretot reivindicant el paper de les dones artistes.

El divendres 7 de juny es celebrarà l’acte de cloenda de l’exposició amb la participació dels alumnes i professorat de l’Institut Ramon Berenguer IV.

Una mostra de creativitat i talent jove que es podrà visitar fins el 9 de juny al Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

del 16/5/2024 al 30/6/2024 · Sala d’exposicions temporals · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

Exposició “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”

El proper dia 16 de maig, a les 19 h., inaugurarem “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”. L’exposició, que restarà oberta fins el 30 de juny, ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, que aquest any esta dedicada a la industrialització. A més hi ha donat el seu suport la Diputació de Taragona, l’Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya, la Càmara Arrossera del Montsià i els Amics dels Cavalls. L’exposició es podrà visitar a la sala temporal del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 16 de maig i el 30 de juny de 2024.

L’exposició, de caràcter temporal, explica el procés d’industrialització de l’elaboració de l’arròs a l’Ebre, però principalment a Amposta, entre finals del segle XIX i el segle XX. Presenta dos grans àmbits, en el primer es dona a conèixer l’evolució històrica dels molins i fàbriques d’elaboració de l’arròs i en l’altre els aspectes més tecnològics (arquitectura, fonts d’energia, maquinària ...) i  humans. L’exposició mostra una sèrie d’objectes i documents relacionats amb la temàtica.

A final del segle XIX, al tram final de l’Ebre, la industrialització es va adaptar a la nova producció agrària: l’arròs. El seu conreu havia augmentat exponencialment a partir de l’aixecament, l’any 1860, de la prohibició de conrear-lo. Aquest fet conjuntament amb l’entrada en servei dels canals de l’Ebre –el 1857 s’inaugurà el Canal de la Dreta i el 1912 el de l’Esquerra- va significar un canvi profund de les estructures demogràfiques, socials i econòmiques de les comarques del sud del país.

Al tombant del segle XIX la presència de molins arrossers s’estén a moltes localitats de l’Ebre. A Amposta, el primer centre elaborador al s. XIX, s’hi sumen ben ràpidament l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Camarles, Tortosa, Deltebre, La Ràpita... La demanda es centrava en la instal·lació de noves fàbriques elaboradores, els molins arrossers, que inicialment adapten molins fariners existents per a procedir a l’espellofat de l’arròs. Aviat però, van introduir els processos i la maquinària pròpia, a més de noves fonts d’energia i estructures arquitectòniques adaptades primer des de l’empresa privada i desprès per mitjà de les cooperatives. 

L’inici pioner, a finals del segle passat, de l’elaboració de l’arròs va impulsar el progrés tècnic i industrial, el desenvolupament socioeconòmic, i una tradició comercial molt important a la zona que amb el temps, i a través dels industrials i de les cooperatives, ha anat en augment, aconseguint ésser avui dia una de les zones arrosseres més important d’Europa.  






llegir més

I Jornada de la Biodiversitat de les Terres de l’Ebre

del 1/6/2024 al 2/6/2024 · Parc del Mussol i Finca de Bombita · Amposta i Deltebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : I Jornada de la Biodiversitat de les Terres de l’Ebre

El cap de setmana de l’1 i 2 de juny es celebra el la I Jornada de la Biodiversitat de les Terres de l’Ebre amb activitats pensades per divulgar i valoritzar entre la població de les Terres de l’Ebre el ric patrimoni natural i la gran diversitat d’organismes que podem trobar al nostre territori.

La Jornada està organitzada per l’Associació Aula i Natura, Parc Natural del Delta de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta, Ministerio de Transición Ecológica i Museu de les Terres de l’Ebre, i es realitzarà en els espais naturals del Parc del Mussol a Amposta i la finca de Bombita a Deltebre.Inclou un ampli programa d’activitats al llarg de tot el dia de dissabte i el matí del diumenge, amb xerrades i visites  guiades impartides per experts en diferents grups biològics com Pere Luque, Maria Riesco, Pau Ortega i Ferran Latre. L’activitat es gratuïta però està limitada a 40 assistents que s’han d’inscriure al web del Museu de les Terres de l’Ebre. Si alguna persona interessada en participar-hi només pot assistir a un dels dies també pot efectuar la seva reserva.

PROGRAMA

Dissabte dia 1 de juny. Parc del Mussol


9.30 h. Presentació de la regeneració del Parc del Mussol a càrrec de Ferran Latre

10.30 h. Xerrada “Els insectes de les Terres de l’Ebre” a càrrec de Pere Luque

11.30 h. Sortida al Parc del Mussol per identificar i conèixer papallones i altres insectes.

13.30 h. Pausa per dinar

17.00 h. Xerrada “Els habitants de la nit. Parlem dels habitants de la nitmediterrània, els seus habitants, i els reis de la nit, els ratpenats”, a càrrec de Pau Ortega

19 h. Sortida al Parc del Mussol per veure els seus habitants. Quan es faci fosc sortirem a trobar ratpenats i fauna nocturna. A càrrec de Ferran Latre i Pau Ortega.

Diumenge dia 2 de juny. Finca de Bombita

9. 00 h. Benvinguda als participants a càrrec de Maria Riesco.

9.15 h. Sortida per descobrir la biodiversitat al del delta de l’Ebre i a la Finca de Bombita, una petita joia del delta.

13 h. Fi de la Jornada

Inscriu-te a la I Jornada de la Biodiversitat


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies