reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïtaMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior agost 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 



Activitats previstes per al dia 1/8/2019

Exposició “Col·leccionar passions: La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors”

del 16/7/2019 al 22/9/2019 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Col·leccionar passions: La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors”

La ramaderia és a la base de la revolució neolítica, i en molts territoris, especialment en la muntanya, és l’activitat que centra el poblament, l’economia i les formes de vida fins l’època moderna. La complementarietat entre els conreus i la ramaderia permeten la transformació i creixement de l’agricultura abans de l’aparició dels adobs químics. La complexitat de les seves pràctiques i relacions territorials expliquen, a partir de la transhumància i la transtermitància, molts fluxos i moviments de població no només estacionals. Els oficis vinculats a la cria dels animals, fins a mitjans del segle passat, ocupaven moltes persones i eren ben diversos: ramaders, majorals, pastors i rabadans.

Avui, aquella antiga diversificació de funcions s’ha simplificat i els pastors són principalment propietaris que han de pasturar ells tots sols el seu ramat. L’ofici ha esdevingut exemple de solitud i aïllament. També, símbol d’una visió bucòlica i romàntica -un clixé urbà i esbiaixat-, ignorant d’unes condicions dures de treball, de sol a sol i sempre a l’abast de les inclemències del temps, i d’una feina sacrificada, sense dret a vacances ni a dies de festa.

Plácido Torres  i Consuelo Soriano  es van casar el 1991 a Amposta, municipi  on resideixen i treballen. Però Consuelo és natural d’Orihuela del Tremedal i Plácido, tot i nàixer a Amposta, prové també d’una família de Fortanete. Tots dos s’han dedicat sempre als animals, ja sigui amb  l’ofici de tractant com  de pastors, segueixen doncs les nissagues familiars. Actualment són uns dels últims tractants de bestiar oví  -compren als pastors i venen als carnissers- d’un ampli territori a cavall del sud de Catalunya, nord del País Valencià i sud d’Aragó. Per altra part, reprodueixen un model d’evolució social on, des de molt antic, es barregen ramaders, pastors i tractants, i de vegades carnissers, en una mateixa família i on el progrés econòmic ha fet que a partir de l’activitat transhumant, molts "serranos" fixessin la seva residència al litoral.
El concepte de cultura material dels pastors inclou els objectes que aquests utilitzaven i utilitzen en el camp, en els corrals i en les cases en el desenvolupament de la seva activitat. Però també inclou altres objectes ornamentals i decoratius que elaboraven en les llargues hores de pastura quan feia bon oratge, com un entreteniment i com una mostra de la seva habilitat manual.

En l’exposició es mostren a l’entorn de 300 objectes, que hem separat en funció de la seva funcionalitat. D’un costat, la indumentària tradicional i els utensilis de l’equip dels pastors. Per un altre costat, els objectes vinculats al maneig i la cura dels animals: esquelles, marques de propietat, etc. L’artesania en fusta, més o menys elaborada i més o menys recreativa, formaria un altre bloc. Els estris i instruments auxiliars de l’aprofitament de la llana i la indústria tèxtil derivada, seria un altre dels conjunts. Els documents, utensilis i mobiliari vinculat als oficis de tractant i de carnisser formarien un altre bloc. I les eines i objectes per a l’elaboració dels formatges tancarien els àmbits que us presentem

Es tracta d’una col·lecció d’objectes que Plácido va començar amb un objecte familiar, concretament amb el ferro de marcar en quitrà el ramat. Al llarg de tota la seva vida, no només la seva memòria, sinó també les seves llibretes, la seva col·lecció i les notes vinculades a la procedència de cada peça, han estat marcades per la voluntat i l’esforç de configurar un  homenatge als avantpassats, cadascuna de les persones que li han cedit els objectes.

En referir-se a la col·laboració de Consuelo, Plácido diu: “des del primer dia, m’ha ajudat, quan ha vist alguna cosa que sap que m’agradarà, si és d’un pastor li demana, si és d’una fira m’ho diu o ho compra directament, i no parlem de la quantitat de ferro i coses que ha netejat, perquè quan ens ho donen, normalment estan molt malament, si no hagués sigut per ella, no hagués sigut possible reunir tot el que tenim”. Actualment, el fons de la família Torres-Soriano recull un nombre aproximat de 500 peces,El que inicialment començà ell amb 16 anys, com una afició, acabarà sent el que podem anomenar una col·lecció privada de referència sobre la cultura material dels pastors. Però Plácido no només recull objectes vinculats amb la ramaderia, sinó que guarda altres importants conjunts de materials: fòssils, morters, cuines antigues, botelles de gasosa i sifons, numismàtica, documents relacionats amb l’oci juvenil.

Aquesta és una exposició produïda pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular “Associacionisme Cultural” en el marc del programa “Col·leccionar passions”. El Museu en els anys anteriors ja ha realitzat altres exposicions del cicle dedicades a les col.·leccions de Jesús Bru de Villalba dels Arcs, Salvador Cardero d’Ulldecona i Ferran Segarra de Miravet.


llegir més

IV Edició del DeltaChamber Music Festival

del 27/7/2019 al 4/8/2019 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : IV Edició del DeltaChamber Music Festival

La quarta edició del DeltaChamber Music Festival,  que tindrà lloc el 2, 3 i 4 d’agost al Museu de les Terres de l’Ebre, aposta en aquesta ocasió pels artistes internacionals sota el títol d’Exòtics. Al DeltaChamber l’exotisme és un nexe d’aprenentatge, descoberta, inspiració i alegria on es convida al públic a gaudir d’un programa i una combinació d’instruments que no són habituals a les sales de concerts.

Amb Exòtics, des del DeltaChamber es vol ser copnscient de la diferència, quelcom que no entra dintre d’allò conegut o familiar. Enmig d’una globalització reconeguda i on la tècnica i els mitjans electrònics ens permeten poder conèixer tot el món en un sol clic, ens arriben nouvinguts a casa nostra, amb altres cultures i idiosincràsies.

A nivell artístic, aquesta edició el festival compta amb la presència de 10 artistes internacionals: Sonja Starke, violí a la Camerata Bern i a Mahler Chamber Orchestra; MinJung Kang, violí, professora de l’Escola Superior de Hannover i Konservatorium Frankfurt; Tobias Reifland, viola, solista i guanyador de diversos concursos internacionals; Paolo Bonomini, violoncel, professor de l’UDK Berlin; Ximo Clemente, contrabaix, co-solista de l’Orquestra de cambra Holandesa; Laura Ruiz, clarinet, catedràtica Escola Superior de Música de Frankfurt; Pau Rodríguez Ruiz, clarinet, professor Fundacio Barenboim-Said Ramallah; Henrik Rabien, fagot, solista WDR Orquestra Simfònica de Colònia;  Carles Chordà, trompa, membre de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu; i Christoph Berner, piano i catedràtic de l’Escola Superior de Zurich. A més de la Young Talent, Maria Gil Fibla, oboè, nascuda l’any 1993 a Alcanar actualment Master a Sibelius Academy de Helsinki. A més, i com a guanyadors de la darrera edició del Concurs Internacional de Música de Cambra, el Grup Resident serà el quartet de saxos Kebyart Ensemble.

El DeltaChamber Music Festival  també aposta per establir un diàleg mitjançant la música de cambra amb la societat actual, incloent i fent partícips especialment a la gent jove, el nostre futur. I la fórmula amb la qual s’aconsegueix és mitjançant la convocatòria del Concurs Internacional Delta Chamber Music Festival, dirigit a joves músics finalitzant el grau professional, de grau superior i màster. El concurs té una dotació econòmica de 2.500 € i un concert dins de l’edició del Festival del 2020 i ofereix als concursants petits Workshops impartits pels solistes de la present edició del Festival.

Finalment i amb la voluntat de tractar la integritat de l’ésser humà a través de les arts el festival, on la Música de Cambra és l’expressió més pròpia i genuïna, també comparteix i s’enriqueix de totes les altres disciplines artístiques. Per aquest motiu es presenten unes activitats paral·leles al programa musical recollides sota el paraigua del DeltaChamber Music Festival Arts, dirigides a tota la població d’Amposta i de les Terres de l’Ebre.



PROGRAMA DE CONCERTS

Divendres 02.08.2019
Museu de les Terres de l’Ebre, 21 h

Steve Reich, Clapping Music
Alexis Ciesla, Prélude, Canon et Riffs per a clarinet i quartet de saxòfons
Georg Philipp Telemann, Trio Sonata en do menor per a oboè, viola i violoncel
Sergei Rachmaninoff, Trio élégiaque No.1 en sol menor per a violí, violoncel i piano
Richard Strauss, Till Eulenspiegel Einmal Anders per a violí, clarinet, trompa, fagot i contrabaix


Dissabte 03.08.2019
Museu de les Terres de l’Ebre, 21 h


Mikhail Glinka, Trio Pathétique en re menor per a clarinet, fagot i piano
Philipp Glass, Facades per a dos saxòfons, dos violins, viola i violoncel
Ernő Dohnányi, Sextet en Do Major op..37 per a violí, viola, violoncel, piano, clarinet i trompa


Diumenge 04.08.2019
Museu de les Terres de l’Ebre, 21 h


Carl Nielsen, Serenata in vano per a clarinet, fagot, trompa, violoncel i contrabaix
Francis Poulenc, Trio per a oboè, fagot i piano
Germaine Tailleferre, Sérénade en la menor per a quartet de saxòfons i piano
Wolfang A. Mozart/Jean Françaix, Nonet en mi bemoll major, KV 452



Podeu consultar el programa d’actes complert a la web del DeltaChamber Music Festival  www.deltachambermusicfestival.com


llegir més

Cicle Ebre, Música & Patrimoni

del 27/7/2019 al 28/9/2019 · Terres de l’Ebre · Amposta, la Galera, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Villalba dels Arcs i Vinebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle Ebre, Música & Patrimoni

La dansa i la música, protagonitzen la sisena edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni

Després que la il·lustració protagonitzés l’any passat el festival Ebre, Art & Patrimoni, enguany la música en torna a ser la protagonista. En aquesta nova edició d’Ebre, Música & Patrimoni, el festival presenta  8 espectacles de petit format on la dansa, la videodansa, l’expressió corporal, les performances,... es fusionen amb el teatre, els llibres, la cultura popular, l’art, la memòria, etc. En conjunt 8 experiències interdisciplinars ubicades sempre en escenaris patrimonials, i que contribueixen a la reinterpretació dels mateixos espais on es realitza cada activitat.

Us convidem a que en els mesos de juliol, agost i setembre visiteu les activitats que hem organitzat i que descobriu, si encara no ho heu fet, l’oferta d’exposicions i de continguts que acollim de forma permanent els museus i centres d’interpretació que participen en el cicle “Ebre, Música & Patrimoni”. Aquest és sens dubte, un programa per gaudir pausadament de la diversitat del patrimoni i la cultura de les Terres de l’Ebre. Les activitats són gratuïtes i estan adreçades a qualsevol amant del patrimoni i la música, gent curiosa, famílies i turistes.

Amb els dos cicles Ebre, Art & Patrimoni i Ebre, Música & Patrimoni, que organitza la xarxa territorial del Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre –encapçalada pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura– pretenem apropar el paisatge, la història, les formes de vida i el ric patrimoni del territori a la ciutadania, creant  sinèrgies transversals i irrepetibles. I això, tant en el sentit patrimonial i artístic mitjançant la fusió de llenguatges i disciplines, com en el caràcter lúdic i informal de la programació. L’estiu i el temps de lleure esdevenen una oportunitat per visitar els museus i els centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre i gaudir d’aquestes vuit propostes úniques que ajudaran al públic a descobrir l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen el maridatge de la dansa,  la música i el patrimoni, ubicats en espais singulars i evocadors de les Terres de l’Ebre.


PROGRAMA D’ACTES


MUSEU DEL FERROCARRIL
MUNICIPI: MÓRA LA NOVA
TÍTOL: ABANS DEL VIATGE

Lloc: Torre de l’Enclavament-Punt d’acollida del Museu del Ferrocarril
Dat. 27 de juliol a les 20 h.

MUSEU DE LA PAUMA
MUNICIPI: MAS DE BARBERANS
TÍTOL: EL RACÓ DE LA JOTA AL RACÓ DELS ARTESANS

Lloc: Plaça de l’Església
Dates: Dissabte 3 d’agost a les 20 h. I diumenge 4 d’agost a les 19.30 h.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA TERRISSA DE LA GALERA
MUNICIPI: LA GALERA
TÍTOL: CERÀMICA EN DANSA

Lloc: Terracota. Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera
Data: 9 d’agost a les 21 h.

CA DON JOAN
MUNICIPI: VINEBRE
TÍTOL: ANOD

Lloc: Ca Don Joan
Data: 25 d’agost a les 20 h.

COMEBE
MUNICIPI. VILLALBA DELS ARCS
TÍTOL: JUSTO “ DANSA TEATRE”

Lloc: Espai Històric “Mirador del Bassot”
Data: 21 de setembre a les 19 h.

MUSEU DE LA MAR DE L’EBRE
MUNICIPI: SANT CARLES DE LA RÀPITA
TÍTOL: KOINÉ

Lloc: Plaça Agustí Vizcarro-Museu de la Mar de l’Ebre
Data: 21 de setembre 2019

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES BARRAQUES DEL DELTA
MUNICIPI: SANT JAUME D’ENVEJA
TÍTOL: MEMÒRIES LÍQUIDES. VEUS DELS RENTADORS

Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta
Data: 22 de setembre de 2019 a les 19.30 h

MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE
MUNICIPI: AMPOSTA
TÍTOL: H2O

Lloc: Embarcador fluvial d’Amposta
Data: 28 de setembre a les 20 h.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies