reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior agost 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  Activitats previstes per al dia 11/8/2018

Ebre, Art & Patrimoni

del 6/7/2018 al 30/9/2018 · Equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre · Diverses poblacions de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Ebre, Art & Patrimoni

Aquest estiu celebrem a diferents localitats de les Terres de l’Ebre la tercera edició d’Ebre, Art & Patrimoni. Després de les dues edicions anteriors dedicades a l’escultura sonora i a la fotografia, ara hem fet una selecció de projectes artístics que vinculen la il·lustració i el patrimoni. Entenem per il·lustració artística l’obra original (o reproduïda), realitzada amb les tècniques del dibuix, el gravat, l’aquarel·la, la serigrafia, la litografia, les tècniques digitals, les tècniques mixtes, etc.

Nou mirades creatives que ens ajuden a reinterpretar i valorar la història i la cultura de les Terres de l’Ebre: l’art rupestre, el patrimoni industrial o el marítim, l’artesania, la memòria de la Guerra Civil, els espais museístics o el patrimoni natural i els paisatges, a partir dels traços suggerents i emotius, de vegades instantanis, de vegades reelaborats, dels il·lustradors i il·lustradores.

Els museus i equipaments patrimonials del territori oferim, cada estiu, en els nostres espais, un programa conjunt: els anys parells Ebre, Art & Patrimoni i els anys imparells Ebre, Música & Patrimoni. Fins ara, 53 artistes i 217 musics han participat en les cinc edicions realitzades des del 2014, gràcies al programa que coordinem des del Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura i la participació de 18 espais patrimonials ebrencs.

Us convidem a que en els mesos de juliol, agost i setembre visiteu les exposicions i activitats temporals que hem organitzat i que descobriu, si encara no ho heu fet, l’oferta d’exposicions i de continguts que acollim de forma permanent. Aquesta és sens dubte, una de les millors ofertes estivals per gaudir pausadament de la diversitat del patrimoni i l’identitat de les Terres de l’Ebre.


llegir més

"Monges, pirates i colons. De quan Sant Carles era només La Ràpita"

del 17/7/2018 al 28/8/2018 · Des de la plaça Carles III fins al barri del Xicago. · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : "Monges, pirates i colons. De quan Sant Carles era només La Ràpita"

Torna una nova edició d’una de les rutes més exitoses del territori! Vols descobrir la història d’aquest indret coster? Una monja, un pirata i un colon t’ajudaran a conèixer la història oblidada de Sant Carles de la Ràpita fent un recorregut per les restes més emblemàtiques i els edificis més significatius de la vil·la.

Prepareu-vos per a endinsar-vos en la vida religiosa medieval arran de mar, capbussar-vos en la memòria d’un pirata i amarar-vos de la vida gens fàcil dels primers pobladors de la Nova Població.

Tot això amb humor i sorpreses que faran gaudir a tota la família! Una oportunitat de passar una estona diferent descobrint alguns dels racons més singulars de Sant Carles de la Ràpita.


Informació pràctica

Inscripcions: Estació Nàutica o Museu de la Mar de l’Ebre.

Preu: 5€, gratuït menors de 7 anys.

Ruta en català i castellà (setmanes alternes).

Punt de trobada: Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Plaça Carles III, 13)llegir més

Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

del 27/7/2018 al 26/8/2018 · Centre d’Interpretació Viure al poble · Masdenverge

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

L’exposició, centrada en les antigues sales de cinema de les Terres de l’Ebre, recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, almenys la major part d’ells, avui desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

Aquesta mostra convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

Organitzada en dues parts, l’exposició ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

La primera part fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres, fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment.

En la seva itinerància a Masdenverge, l’exposició  fa un recorregut per la història cinematogràfica de diversos municipis del Montsià, incloent la trajectòria dels cinemes d’aquest municipi, per als que s’estrenaran uns nous panells que no s’han pogut visitar en les itineràncies anteriors.


L’exposició ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l’Ebre. A més, per al seu desenvolupament s’ha comptat amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que han aportat fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra.


llegir més

Exposició “Dúctil”

del 9/8/2018 al 30/9/2018 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Dúctil”

DÚCTIL
Per poder treure un criteri adequat d’aquesta exposició s’ha de tenir en compte l’aspiració primigènia del grup: interpretació patrimonial + mirada / experimentació. La reinterpretació del patrimoni ens ajuda a redescobrir, gaudir i formar part activa dels tresors del passat ubicats als monuments, museus... del nostre voltant. Cada espai, un repte, una oportunitat de gestionar la capacitat de meravellar-nos pel que ens envolta i per les identitats que l’han construït. En aquesta exposició es mostren els treballs fets des del 2012 fins al 2014 en diversos espais patrimonials del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Baix Maestrat. Mostres, provatures d’assaig, peces úniques o reproduïbles, concluses o manipulades, però sobretot personals, íntimes i sense voluntat de judici artístic. No es tracta d’una exposició de producció artistic projectada i conclosa, sinó d’un format de treball curiós i amb gran potencial.


COL·LECTIU
El col·lectiu està format per sinèrgies de diferents especialitats. Dúctil no està constituït en cap format d’agrupació, som principalment dúctils, ens basemen la nostra disponibilitat i confiem en la implicació voluntària. Espais personals per provar tècniques, equivocar-se, compartir vivències, imaginar coses, noves formes de “veure”. Autoeducar-nos per nodrir el pensament. Observar, decidir que ens atrau, atrapar-ho i convertir-ho en un nou element. Ser conscients del moment viscut, coexistència, concentració. Sense una finalitat acabada, amb proves inconcluses, descarts, etc. Amb la idea de potenciar el poder de representar i expressar. Experimentar i potser, amb sort, gestar propostes estètiques amb nous significats. Resultats heterogenis: dibuix, fotografia, quadern, retall, gravat, impressió, escrit, animació, il·lustració, intervenció, matèric, manipulació digital, híbrids... tot junt forma l’imaginari col·lectiu de Dúctil. Interpretar detalls de relats històrics i patrimonials amb les mans del present.


llegir més

Exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies”

del 9/8/2018 al 30/9/2018 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies”

L’exposició “Festes a les Terres de l’Ebre. Mirades contemporànies” mostra al visitant fotografies i vídeocreacions realitzats des d’un punt de vista propi i personal en les que cinc autors i equips diferents han volgut mostrar la sociabilitat, la identitat, la cohesió, però també el caos, la violència, la lluita pel prestigi, els límits simbòlics i tota la gramàtica oculta que hi ha darrere de la celebració d’una festa popular.

Tradició i modernitat dialoguen en les festes contraposant el vell i el nou, els protocols més arrelats i el no estar-se de res.

Les cinc mirades dels cinc creadors contemporanis evoquen aquest diàleg entre realitats simbòliques i escenaris col·lectius que conviuen en les festes populars de les Terres de l’Ebre.

La Festa a les Terres de l’Ebre.
Una mirada creativa i contemporània
de ROSER ARQUES


Influenciada pels textos del llibre “La festa de Catalunya avui” de  l’antropòleg Manuel Delgado i amb l’objectiu de mostrar com és en l’acte festiu on descobrim el costat més desvergonyit de les persones, Roser Arques (Deltebre, 1985) va realitzar l’any 2010 un reportatge fotogràfic amb imatges de diferents festes de les Terres de l’Ebre, pel qual va obtenir el Premi Taronja de Tarragona que atorga l’Escola d’Art de Tarragona.

Fotografies de Gandesa, Deltebre, Godall i Jesús, en les que s’identifiquen els rols socials que s’estableixen durant la celebració d’una festa popular, la manera que té cadascú d’expressar les seves arrels i tradicions, la seva manera de fer i el seu caràcter.

Una mostra que recull imatges realitzades des d’un punt personal –de vegades proper, en d’altres de més llunyà–,  en la que l’autora ha volgut mostrar el caos, la violència, la identitat i la representació simbòlica que hi ha darrere de la celebració d’una festa popular.

Correbars Amposta 2016.
Festa i disbauxa
de ROSER ARQUES


Surt al Castell naix del 15M ampostí, quan un grup de gent jove decidix que entre les moltes coses que cal canviar, una d’elles siguen les Festes Majors d’Amposta; recuperar les festes comunitàries, populars i alternatives on predomine la germanor i la festa, on la música en directe sigue la protagonista. Tot fet des de l’altruisme, el voluntariat i sense ànim de lucre.

En l’edició del 2013, es pensa en fer algun acte durant la tarda mentre els grups que actuen a la nit fan les proves de so i a la vegada, fer partícips als bars de la zona. Així naix el Correbars, un acte secundari que acaba convertint-se en principal. A l’edició següent s’afegix la disfressa com a complement perfecte d’una tarde de xaranga i diversió.

Amb el temps el Carnabars (Carnaval + Correbar) s’ha convertit en referent, en un carnaval d’estiu xalador on participen famílies, joves i no tan joves, i que rememoren aquelles festes de poble on la festa, el ball i la desinhibició acaben sent els protagonistes.

L’any 2016 la fotògrafa Roser Arques, en el marc d’un projecte del Museu de les Terres de l’Ebre, va seleccionar el Correbars per documentar la Festa Major d’Amposta. Les seves imatges esdevenen el viu testimoni de com en la festa les formes de la tradició es poden subvertir sense perdre l’essència d’allò que li és essencial: xalar col·lectivament.


Vídeocreacions Festa major d’Amposta. 2006-2009.
DAVID FERNÁNDEZ I GERARD GIL.
ALBA SOTORRA, LYNN POH I ALAM RAGA.
NUVUOLO
SANTI VALLDEPÉREZ


Els audiovisuals Festa major són el resultat de 4 encàrrecs a 4 creadors audiovisuals, els quals en anys successius (2006-2009) van haver de realitzar el procés de filmació, producció i muntatge a temps real en el marc dels dies que durava la Festa major per tal de ser projectats en públic com a acte final de la pròpia festa.

  • “Festa major I”. Aquest documental de David Fernàndez i Gerard Gil, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2006, va rebre el premi Diputació de Tarragona a la creativitat
  • “Festa Major II”. Un documental d’Alba Sotorra, Lynn Poh i Alam Raja, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2007, que retrata en to experimental la relació de la tradició i la modernitat dins de les Festes Majors Ampostines
  • “Festa Major” III. Un documental de Nuvuolo, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2008. Recupera a través de l’animació, la imatgeria i l’artesania de la festa tan pròpia de la modernitat i la cultura popular.
  • “Festa Major” IV. Un documental de Santi Valldepérez i la productora FilmsNómades, producció pròpia del Festival de Vídeo Art Digital Strobe de les Terres de l’Ebre 2009. Retrata el dia a dia de les activitats prèvies i els actes més populars de les Festes Majors Ampostines, amb una mirada que evoca en alguns moments una cultura visual inspirada en el neorrealisme italià


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal