reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreEls sabors de l´oli, l´or líquid de la Plana. Santa BàrbaraExposició “La mort canvia la vida”

Agenda

tipus:
anterior octubre 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      



Activitats previstes per al dia 15/10/2022

Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

del 15/7/2022 al 30/10/2022 · Diferents municipis de les Terres de l’Ebre ·

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

Els principals espais patrimonials de les Terres de l’Ebre venim col·laborant des de l’any 2014 en la preparació i organització d’un cicle d’activitats d’estiu que permet investigar i fixar l’atenció dels creadors en les múltiples dimensions, significats i capes que aplega el nostre patrimoni col·lectiu. En aquesta edició hem construït un conjunt de propostes a partir dels signes, els traços i els rastres que unes vegades de forma icònica i d’altres vergades de forma imperceptible podem descobrir en la mateixa pell del patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu és recuperar i restituir, en definitiva, recrear i donar nova vida i sentit al llegat cultural i a la memòria col·lectiva. En aquesta ocasió es pot comprovar com en la visió de les superfícies o en la lectura  profunda de les coses, la pròpia mirada hi descobreix allò rellevant -allò llegible i allò ocult- que conforma un vocabulari i un codi simbòlic que és alhora individual i alhora universal.

vinculat al patrimoni més proper a l’àmbit d’actuació dels museus i centres d’interpretació que participem, hem seleccionat els elements que ens han deixat registres en forma de marques, símbols, signes, traços, decoracions, empremtes, rastres, grafits, anagrames, etc. A la vegada, les obres artístiques seleccionades han prioritzat alguna de les tècniques següents: gravat, estampació, calc, girotaku, cianotipia, baix relleu, esgrafiat, etc.

Confiem que aquestes propostes no només ajudin a visibilitzar l’oferta i els serveis dels municipis i centres implicats, així com l’obra dels artistes, als quals hem d’agrair el seu treball creatiu, sinó que ens ajuden a tots a trobar nous continguts i emocions -més enllà dels tòpics- en aquesta tasca col·lectiva de conèixer i valorar el patrimoni.

En concret, en aquesta edició s’han programat 9 exposicions en 10 municipis amb la participació de 10 artistes, a més del col·lectiu d’alumnes i professors d’Esardi, en un període que va del 15 de juliol al 30 d’octubre de 2022.


PROGRAMA

Títol: IDENTITATS (Obra inspirada en les marques de picapedrer del Castell d’Amposta)
Autor: ESARDI
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
Dates: Del 22 de setembre al 30 d’octubre de 2022

Títol: MURS AMB MEMÒRIA RECORDS DEL SILENCI (Grafitis de la guerra civil i la postguerra)
Lloc: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Campredó i Corbera d’Ebre)
Dates: Del l’1 al 15 de juliol de 2022 (Campredó) i  des del 22 de juliol fins al 15 de setembre de 2022 (Corbera d’Ebre)

Títol: GEOMETRIES A PEU DE TERRA HOMENTAGE A LA PAUMA (Simetries de la pauma)
Autor: Pere Planells i Bonet
Lloc: CDR Museu de la Pauma (Mas de Barberans)
Dates: De l’11 d’agost al 30 d’octubre de 2022

Títol: UN BOSC A CASA (Vegetació del bosc de la Foia)
Autor: Agustí Sousa Blanch
Lloc: Centre d’Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)
Dates: Del 31 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: VESTIGI (Traces i decoracions de la terrissa)
Autors: G. Bel i Maria Torta Bausili
Lloc: Terracota, Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera
Dates:  Del 10 d’agost a l’11 de setembre de 2022

Títol: L’EMPREMTA DEL MAR (La pell dels peixos)
Autora: Irene Aguilar Peruga
Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita)
Dates:  Del 5 d’agost al 2 d’octubre de 2022

Títol: SORRA EN MOVIMENT (Erosió i deposició a les platges del Delta)
Autors: Josep Cerdà i Andrea Ortega i Frutos
Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja)
Dates: Del 15 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: EMPREMPTESDEL PASSAT A LA PLANA
Autora. Regina Pla Domingo
Lloc: Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)
Dates: Del 9 al 30 de setembre de 2022

Títol: EFÍMERA PELL; ETERNA MEMÒRIA (Marques i tatuatges corporals)
Autores: Noa Wu i Alba Mariné Villat
Lloc: CIAR Abrics de l’Ermita (Ulldecona)
Dates:  Del 2 d’agost al 30 de setembre de 2022


llegir més

Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

del 22/7/2022 al 13/11/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

EXPOSICIÓ “ART PRIMER. ARTISTES DE LA PREHISTÒRIA”

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria” s’obrirà al públic al Museu de les Terres de l’Ebre aquest divendres 22 de juliol i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022. L’exposició ha estat produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

La mostra és un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art, del desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, grans fites de l’evolució humana. Es fa èmfasis especial en l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, presenta també l’excepcional col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

L’exposició esta organitzada en 6 àmbits temàtics: 
  1. Introducció sobre el desenvolupament del pensament creatiu i la capacitat d’abstracció;
  2. Els orígens de l’art. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.
  3. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  4. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  5. L’art de documentar l’art. Els primers grans descobriments d’art llevantí i com es van donar a conèixer a la societat. 
  6. La Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni mundial de la UNESCO: Commemoració de la inclusió al llistat de patrimoni de  la UNESCO el 1998. L’art rupestre llevantí de la façana mediterrània de la península Ibèrica és la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.
Els primers quatre àmbits aborden fites de l’evolució humana i de la història de l’art prehistòric i els dos últims es centren en l’estudi i en la necessitat de preservar i difondre aquest art mil·lenari. 

L’exposició, d’estètica contemporània, atractiva i innovadora, ofereix nombrosos recursos: calcs d’algunes de les pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics ... Així mateix el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs. La contribució de la dona en la creació artística es fa palès en els audiovisuals i d’altres recursos museogràfics.

Cal recordar que les Terres de l’Ebre posseeixen magnifiques representacions d’aquest patrimoni artístic i cultural en diversos municipis: Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar, Alfara de Carles, Paüls ...


llegir més

Exposició "Identitats"

del 23/9/2022 al 30/10/2022 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Identitats"

Ubicades en l’edifici del castell d’Amposta que acull l’Escola d’Art i Disseny (ESARDI), l’any 1993, es van localitzar per part del Museu de les Terres de l’Ebre al voltant de 90 marques inscrites en els carreus de quatre estances semisoterrànies que presumiblement servien en època medieval com a dipòsits per a emmagatzemar el gra recaptat.

La mostra, emmarcada en l’edició Ebre, Art & Patrimoni 2022, presenta el treball experimental dut a terme amb alumnes i professorat d’ESARDI, el qual parteix de les marques de picapedrer, ubicades als dipòsits del castell d’Amposta, que han estat aprofitades com a formes singulars per realitzar unes primeres proves i anàlisi formal.

Mitjançant tècniques i procediments escultòrics i de gravat es generen una sèrie de reinterpretacions i creacions amb petits relleus i contrarelleus que exploren tant la identitat individual com la col·lectiva local.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i estarà disponible des del 23 de setembre fins al 30 d’octubre de 2022 al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre.

A més, el dia 27 d’octubre coincidint amb la celebració del festival europeu d’art Bigdraw, l’alumnat i el professorat d’ESARDI desenvoluparan activitats vinculades al taller “Identitats, registres, empremta i creació”, en el qual partint de les 90 marques inscrites en els carreu de l’edifici del castell d’Amposta es duran a terme reinterpretacions contemporànies mitjançant diferents tipus de tècniques. 

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders

del 13/10/2022 al 15/10/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders

Entre el 7 i el 28 d’octubre de 2016 va tenir lloc el Ier Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que va ser un èxit en assistents, ponències i experiències que s’hi van expresar i que va concloure que calia avançar en la classificació dels camins ramaders, que els camins ramaders i l’activitat transhumant obre oportunitats econòmiques més enllà de l’aprofitament ramader, i que calia reconèixer el paper dels ramaders i pastors en la gestió del territori.

Aquí presentem la segona edició del Congrés que sorgeix de la inquietud pel que fa a la situació actual del sector i de la voluntat de continuïtat després de l’èxit i l’acollida que va tenir la primera edició. Els objectius principals d’aquesta segona edició continuen sent la posada en valor de la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya. Una de les novetats d’aquesta edició es que tindran més pes els aspectes i reptes actuals pel que fa a  la preservació de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte que pot tenir per al sector l’actual context de crisi climàtica i energètica global.

Estructura del Congrés

L’esdeveniment s’articularà al voltant de 3 sessions presencials de tres dies de durada cada una. Cada una de les sessions estarà centrada en un eix d’actuació principal:

Eix 1. Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur. La situació de la ramaderia extensiva actual en xifres. Distinció entre els diferents models ramaders (industrial i extensiu). L’impacte de la nova PAC en les pràctiques ramaderes extensives. Els reptes de futur del sector (relleu generacional, accés a la terra, igualtat de gènere, comercialització i distinció del producte).

Seminari de treball: Sobre la diferenciació i la comercialització de la ramaderia extensiva.*

Eix 2. Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial. Presentació de projectes que estableixen un diàleg entre la recerca present i passada sobre la transhumància i la ramaderia extensiva. Transferència de coneixement científic sobre aquesta temàtica a diferents àmbits de la societat. Valorització d’aquesta pràctica a través de la divulgació.

Seminari de treball: Promoure l’intercanvi de coneixements entre els agents de recerca i el sector ramader.*


Eix 3. Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals. La situació de les pràctiques transhumants i transtermitants a Catalunya. Previsió de futur davant l’actual situació de canvi climàtic i crisi energètica. Les infraestructures de les xarxes transhumants, equipament associats, projectes de valorització i recuperació en curs, el marc legal, la gestió i planificació de les actuacions de valorització, manteniment i millora.

Seminari de treball: Sobre la de classificació de camins ramaders.*

PROGRAMA 

Eix 2: Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre. Carrer Gran Capità, 34, Amposta
Data: del 13 al 15 d’octubre

Dijous 13 d’octubre

Seminari per promoure l’intercanvi de coneixements entre agents de recerca i el sector ramader

*Acte només pels professionals invitats/es

Divendres 14 d’octubre

9.00h.  Acreditacions i entrega de material.

9.15h. Inauguració del Congrés

9.45h. Presentació del Congrés i conducció de la jornada, a càrrec d’Ariadna Nieto Espinet, Grup d’investigació prehistòrica, Departament d’Història i Daniel Villalba, Grup de sistemes ramaders sostenibles, Departament de Ciència Animal, de la Universitat de Lleida (UdL)

10.00h. Entrevista a Concha Salguero, coordinadora de projectes internacionals de la Asociación Trashumancia y Naturaleza  

            Entrevista conduïda per Carolina Gili, periodista de Televisió de Catalunya (tv3)

11.00h. Pausa Cafè

11.30h. Taula Rodona de projectes internacionals:

  •         Projecte Pathway (França), a càrrec de Janet Battentier
  •         Projecte Pecus (Italia) a càrrec de Francesca Romana del Fattore
  •         Projecte The EcoMuseum of Zagori (Grècia) a càrrec de Panagiota Koutsoukou   
  •         Projecte paysages culturels du Haut Atlas (Marroc) a càrrec de Soufiane M’Sou

14.00h. Dinar

15:30h. Presentació de les comunicacions

18.00h. Visita a l’exposició temporal “Els sons dels pastors de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i els Ports”

19:00 Final de la segona jornada

Dissabte 15 d’octubre

10.00h a 13.00h. Recorregut pels lligallos i basses del Coll de l’Alba i el Perelló: transhumància i biodiversitat.

Les inscripcions i l’organització del congrés estan a càrrec de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya (ARPA) , l’Escola de pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida. Tota la informació del congrés la podeu trobar al web www.transhumancia.com. Les inscripcions són gratuïtes i només es poden realitzar en aquest mateix web i hi podeu accedir en aquest enllaç https://transhumancia.com/inscripcions-2/


Com arribar al
restaurant els Ullals
(enllaç a Google Maps)

Com arribar a l’ermita
del Coll de l’Alba
(enllaç a Google Maps)



llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies