reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     Activitats previstes per al dia 16/11/2021

XVII Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre i Curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre"

del 23/10/2021 al 28/11/2021 · Centre d’interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XVII Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre i Curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre"

XVII Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre i Curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre"

Del 23 d’octubre al 28 de novembre es realitzaran a Santa Bàrbara la XVII edició de les Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre que inclouen l’exposició "Els bolets de les Terres de l’Ebre. Molt més que rovellons" i el curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre".

Aquestes jornades, que aquest any arriben a la seva dissetena edició, tenen com a objectiu incrementar els coneixements micològics de les Terres de l’Ebre i divulgar i valoritzar el fascinant món dels bolets entre totes aquelles persones que hi estiguin interessades.


Exposició "Els bolets de les Terres de l’Ebre. Molt més que rovellons
Del 23 d’octubre al 28 de novembre de 2021

Aquesta exposició està formada per 17 panells on s’introdueix al visitant al món dels fongs i als principals grups taxonòmics de bolets, mostrant una part de la gran biodiversitat d’espècies de bolets que podem trobar a les nostres terres.

En els plafons podem trobar imatges i informació sobre la morfologia, biologia i funció ecològica dels fongs, i també d’espècies molt conegudes i d’elevat valor gastronòmic com el sureny (Boletus aereus), el camagroc (Cantharellus lutescens), el cama-sec (Marasmius oreades), les dos espècies de rovellons (Lactarius deliciosus i Lactarius sanguifluus), l’apagallums (Macrolepiota procera), la moreneta (Tricholoma terreum), el rossinyol (Canthareullus cibarius) o el bolet de xop (Agrocybe aegerita). Al mateix temps el visitant també podrà conèixer espècies de bolets tòxiques, i fins i tot mortals, com la farinera borda (Amanita phalloides), el pixacà (Amanita pantherina) o diferents espècies de lepiotes (Lepiota sp.).


Curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre"
23 i 24 d’octubre de 2021

Els dies 23 i 24 d’octubre de 2021, es realitzarà al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana a Santa Bàrbara, el curs "Els bolets de les Terres de l’Ebre". Aquesta activitat s’inclou dins del cicle de cursos naturalistes que cada any organitza la la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, conjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre.

Aquest curs d’iniciació al coneixement dels bolets que podem trobar a les Terres de l’Ebre està dividit en dues parts, una teòrica i una sortida de camp. Al llarg de les dos sessions teòriques els participants coneixeran aspectes rellevants del món dels bolets com: les principals característiques i funcions a la natura dels fongs, la seva ecologia i la relació de les diferents espècies amb el tipus de sols, o aspectes que relacionen els bolets i l’ésser humà (cultiu de bolets, conselles per a la seva recol·lecció, etc.). També  es tractaran els principals grups de fongs i les espècies de macromicets que podem trobar a les Terres de l’Ebre. Per finalitzar el curs es realitzarà una sortida pràctica de coneixement de bolets al massís dels Ports


Professors:
Jaume Llistosella. professor del Departament Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i Joan Moisés, president de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre “Bitxac”

Cal que porteu:
Roba i calçat còmode per anar al camp, menjar i beguda el dia de la sortida, repel·lent d’insectes i barret. El desplaçament de camp es farà en cotxes particulars.

Inscripció i més informació:
Per realitzar la inscripció us podeu adreçar a la Secretaria de la ICHN al telèfon  933 248 582 o enviant un email a ichn@iec.cat. La matrícula per als socis de la ICHN i per als habitants de les Terres de l’Ebre és de 30 €, i per la resta és de 54 €. (estudiants i aturats 40 €). La inscripció es considerarà formalitzada un cop realitzat el pagament del curs ingressant l’import de la matrícula al compte corrent 2013-0421-50-0200689502. Les places estan limitades a 20 inscrits i es cobriran per rigorós ordre de inscripció.


PROGRAMA:


Dissabte Dia 23 d’octubre

09 h. Introducció al món dels fongs. Característiques i formes de vida. Fongs i bolets

11.30 h Pausa per esmorzar

12 h. Ecologia dels bolets.

12.30 h. Els grans grups de bolets: els ascomicots, característiques i principals grups

14 h. Pausa per dinar

16 h. Els grans grups de bolets: els basidiomicots i principals grups

18 h. La importància dels tipus de sols en els bolets. Bolets que es cultiven.

19 h. La cuina del bolet, com els podem conservar. Normativa i consells per a la recol·lecció de bolets

20 h. Finalització de la part teòrica


Diumenge 24 d’octubre

De 8 a 14 h.. Sortida de coneixement dels bolets al massís dels Ports

Punt de trobada: Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana

Hora de trobada. 8 h. del matí
llegir més

Exposició "Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre"

del 23/10/2021 al 5/12/2021 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre"

Des de l’any 2014, amb el suport del Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre organitza de forma col·laborativa amb els Museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre el cicle Ebre, Art & Patrimoni en els anys parells i el cicle Ebre, Música & Patrimoni en els imparells. Aquestes activitats han presentat sempre propostes inèdites al voltant d’un eix temàtic:
 • L’escultura sonora
 • La música experimental
 • La fotografia 
 • La música i la poesia
 • La il·lustració artística
 • La música i la dansa
 • La creació audiovisual
En l’edició del 2021 vam preparar un menú de propostes culturals al voltant dels paisatges sonors. Un cop més ens situem en la frontera de diverses disciplines i de diferents tècniques d’expressió, allí on el coneixement i la creació ens permet explorar les dimensions múltiples del patrimoni  i la cultura.

Són dotze instal·lacions que al llarg de l’estiu han estat ubicades en dotze municipis del territori ebrenc, que es van complementar amb propostes d’activitats efímeres que en cada cas es vinculaven al paisatge sonor propi.Ara un cop acabat el cicle, es podran visitar i gaudir totes juntes al Museu de les Terres de l’Ebre dins dels mesos d’octubre i novembre de 2021.

Aquestes instal·lacions sonores us permetran descarregar amb el vostre mòbil el so. Només cal que tingueu els ulls tancats er un moment i us deixeu transportar pels sons, descobrireu tessitures i capes de la vostra memòria auditiva, emocions i significats que són alhora col·lectius i personals. La imatge sonora o la pista auditiva pot ser més potent que les fotografies que acompanyen la instal·lació.

Instal·lacions sonores
 • “Paisatges sonors del riu Ebre: Llagüters i remeres”.
 • “Ossos com tiges que encara no han florit”.
 • “Arrels festives flixanques”
 • “Els sons del treball de la pedra en sec”
 • “Els sons de les abelles i els apicultors”
 • “Sons paumeros”
 • “Els sons dels pastors i les raberes d’ovelles”
 • “Els sons dels canterers i de la terrissa”
 • “Els sons de la pesca a la mar de l’Ebre”
 • “El pas de barca i el pont del Passador”
 • “Els sons de l’elaboració de l’oli i de la cuina”
 • “Sons del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall i l’Ermita de la Pietat”


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies