reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2023 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Activitats previstes per al dia 16/12/2023

Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana.

del 18/11/2023 al 25/1/2024 · Santa Bàrbara · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana.

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran
a)    Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana:. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.)

c)    Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara: En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia. en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.


TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LÍQUID DE LA PLANA


Horaris i entrades


L’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d’11 a 14 h. segons el calendari següent:
·    18 i 25 de novembre de 2023
·    2, 9 i 16 de desembre de 2023
·    13, 20 i 27 de gener de 2024

L’experiència turística té un cost de 6 euros per persona, per als menors de set anys és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web del museu www.museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva a través de la plataforma Ebreticket  www.ebreticket.cat

MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli


Punt de trobada:
Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n
Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136. museulaplana@santabarbara.cat
Preu: 6 € / Reserves a ebreticket.cat


llegir més

Exposició: “Col·leccionar passions. Lluís Garcia: la tradició popular del delta de l’Ebre”

del 1/12/2023 al 4/2/2024 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició: “Col·leccionar passions. Lluís Garcia: la tradició popular del delta de l’Ebre”

L’exposició “Col·leccionar passions. Lluís Garcia, la tradició popular del delta de l’Ebre”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta, mostra una part de la col·lecció d’objectes etnogràfics relacionats amb la cuina popular, aplegats pel restaurador gastronòmic Lluís Garcia Muñoz. Es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu entre des de l’1 de desembre de 2023 fins al 14 de gener de 2024. S’inaugurarà el divendres dia 1 de desembre, a les 19h 30’.

L’exposició es centra en la seva col·lecció de sifons, integrada per més de 700 exemplars, dels quals se n’exposarà un centenar, procedents de les diferents fàbriques de sifons de les Terres de l’Ebre; acompanyats de textos explicatius i de fotografies, que expliquen tant la persona del col·leccionista i el seu important paper en el món gastronòmic i turístic de Catalunya, com la importància dels sifons.

Un sifó és una ampolla a retornar, de vidre gruixut, antigament blanc, blau, rosat o verd (que era el més popular), i un tap fix, abans de plom i actualment de plàstic, que duu una palanqueta que cal pressionar per tal de fer sortir l’aigua carbònica artificial que conté. Avui en dia també hi ha sifons, totalment fets amb plàstic, que són d’un sol ús.

Antigament, nombroses poblacions i nuclis urbans de les Terres de l’Ebre disposaven d’una o més fàbriques de sifons. Les ciutats més importants tenien més d’una fàbrica, simultàniament, i alguns nuclis de població, com les antigues pedanies del Delta de l’Ebre, compartien una mateixa fàbrica de sifons. En aquestes fàbriques les ampolles de sifó es netejaven i s’omplien industrialment.

Els sifons ebrencs de l’exposició ens permeten copsar la transformació de la societat, entre finals del segle XIX i les darreres dècades del segle XX, perquè les formes, els colors del vidre de les ampolles i les serigrafies a la panxa de les ampolles de sifó, van anar evolucionant al llarg del temps, adequant-se als gustos estètics i la tipografia de cada època. La col·lecció de Lluís Garcia en conserva més d’un exemplar, mostrant aquesta evolució.

Algunes de les fàbriques ebrenques tenen una llarga història i encara avui envasen sifons i els posen al mercat. Antigament, quan tots els taps s’enroscaven, algunes famílies tenien el seu propi tap de sifó a casa. Després en algunes cases es recobria el sifó amb una malla de metall extraïble, que es passava pel cap del sifó, i servia per evitar accidents. Més tard encara aquesta malla va passar a ser fixa i de plàstic, de colors vius: blau, groc, roig o verd, segons cada fàbrica de sifons. Amb aquesta malla és avui fàcilment identificable l’origen del sifó, amb un simple cop d’ull.


llegir més

Tallers nadalencs "El tronc de Nadal també visita el Museu"

del 16/12/2023 al 23/12/2023 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tallers nadalencs "El tronc de Nadal també visita el Museu"

Els tallers nadalencs, que hem titulat genèricament “El tronc de Nadal també visita el Museu”, organitzats pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta, tenen per objectiu oferir als infants i les famílies de les Terres de l’Ebre, i a qui ens visitin, diverses activitats etnogràfiques entorn de les tradicions del Nadal pròpies del territori, dirigides principalment als més petits, però en les quals els adults que els acompanyen també poden participar.

L’activitat dona a conèixer, de forma lúdica, al públic infantil i adult del Museu l’antiga tradició ebrenca del tronc o la tronca de Nadal, enfront de la tradició dels tions més pròpia d’altres contrades, inclou l’elaboració d’un seguit de manualitats infantils i la presència del Tronc de Nadal del Museu, abillat amb el típic mocador negre amb carxofa propi del antics pagesos de les Terres de l’Ebre, elaborat pel mestre faller Gregorio Acebedo, per encàrrec del Museu.

Consta de tres àmbits. Un escenari amb nadales on els infants picaran el Tronc de Nadal del Museu, que els cagarà caramels i altres rampoines; un escenari nadalenc, ambientat a la dècada dels anys 1960 amb joguets i objectes etnogràfics del fons del Museu, on fer-se fotografies i autofotos (selfies) amb il·lustracions propies del Nadal (corones dels Reis Mags d’Orient, soldat de plom, osset de peluix, boles de l’arbre...); i dos tallers de manualitats infantils per endur-se a casa: la construcció d’una capseta en forma de tronc de Nadal i una bola per penjar a l’arbre. 

L’activitat ha estat creada i coordinada per M. Carme Queralt Tomás, conservadora del Museu. El text ha estat redactat per l’antropòloga Ingrid Bertomeu Cabrera. Les manualitats han estat realitzades pels alumnes d’ESARDI en pràctiques Ian Roque Fernández i Edu Kubinec Oliver, i en la realització dels escenaris han participat Giancarlo Pasqualotto, Anna Bailch Ortí i Montse Parrot Magriñá, personal i col·laboradora del Museu, respectivament. Anna Bailch i Montse Parrot també han creat els elements nadalencs per als selfies.L’activitat forma part del programa desplegat pel Museu com a Antena de l’Observatori del Patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya (OPEI), i es realitzaran al Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, els dissabtes 16 i 23 de desembre, de 17h a 19h, i el divendres 23 de desembre, de 11h a 13h, sense inscripció prèvia.



llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies