reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Activitats previstes per al dia 16/5/2021

Exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”

del 7/5/2021 al 20/6/2021 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”


Del 7 de maig al 20 de juny de 2021 el Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”. La mostra està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta i està inclosa dins dels actes de la tretzena edició de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta.

A cavall dels segles XIX i XX es produeix una revolució en els mitjans de comunicació i transport vinculada a la innovació industrial que farà necessària la construcció de noves infraestructures. El projecte de la navegació fluvial per l’Ebre s’esvaïa, mentre el ferrocarril es consolidava en el tràfic de persones i mercaderies. En canvi, en les comunicacions per carretera estava gairebé tot per fer, en començar la passada centúria només es disposava d’una xarxa de camins carreters del tot deficient, i en algunes poblacions de l’interior l’accés encara era per camins de bast. Tot de cop es vol modernitzar una xarxa viària mitjançant projectes que es dilaten en el temps fins les acaballes dels anys vint.

Els nous vehicles i mitjans de transport apareixen ben aviat al territori, ara bé només les bicicletes i carros es generalitzen en aquella època, mentre les motocicletes i els cotxes són només a l’abast de les classes benestants.

Amposta en el primer terç del segle XX, pel creixement demogràfic i econòmic en el que es veu immersa com a conseqüència de l’expansió del conreu de l’arròs, esdevé una terra d’oportunitats i la construcció del pont penjant propiciarà que la ciutat esdevingue un nou centre en els eixos de comunicació de la regió de l’Ebre.


llegir més

Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus de Catalunya, any 2021

del 14/5/2021 al 16/5/2021 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus de Catalunya, any  2021

Dia Internacional dels Museus

Recuperem i reimaginem = els museus i la societat.
Visites guiades a l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”, adreçades a grups de la tercera edat i xiquets i xiquetes.
Data: 14, 15 i 16 de maig. Horaris: d’11.30 a 12.30 h. i de 12.30 a 13.30 h.

Inspirada en lema del dia Internacional dels Museus d’aquest any " Recuperem i reimaginem = els museus i la societat " l’activitat està destinada als col·lectius del gent gran i els xiquets i xiquetes del municipi d’Amposta i de les Terres de l’Ebre.

Per aquest motiu s’ha programat un total de sis visites guiades a l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX” que en aquestes dates es pot visitar a la sala d’exposicions temporals del Museu. Segons el col·lectiu per al que es realitzi la visita l’exposició es desenvoluparà de forma diferent incidint en uns continguts a altres.

Així per a la gent gran la visita guiada destacarà els aspectes relacionats amb la història i l’etnologia des d’una mirada que els hi sigui propera a través de la seva memòria. Quina va de ser l’evolució dels mitjans de transport a finals de s. XIX i principis del s. XX al territori?. Recordarem aquells que ja han desaparegut com el carro, el vapor o el carrilet. I parlarem d’aquells que s’han popularitzat i de com ha estat la seva evolució (bicicletes, motocicletes, cotxe, tren o avió).

Per al jovent els continguts s’orientaran cap a aspectes actuals com l’ús de l’energia i el medi ambient i el concepte de la sostenibilitat. Els transports han estat una revolució semblant a la digital i a l’industrial, i al llarg del s. XX han transformat la societat en la que vivim. Amb el jovent compararem quins mitjans hi havia fa cent anys i quins han desaparegut. També compararem els cotxes, motos i altres vehicles matriculats fa un segle a Amposta amb els actuals i com eren els carrers i les carreteres llavors i com són ara. També reflexionarem sobre els combustibles que s’han emprat i s’empren en el transport, la contaminació; el canvi del transport privat al transport públic i la seva extensió al llarg del darrer segle; com ha canviat el consum de combustible en els viatges, i la petjada ecològica de cada mitjà.

Jornades de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre.
Data: 15 i 16 de maig de 2021


Al llarg de tot el cap de setmana es realitzarà una Jornada de Portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre en el seu horari habitual.


Nit dels Museus:

Visita guiada teatralitzada a l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”.
Activitat vinculada a la Festa del mercat a la Plaça d’Amposta.
Data: 15 de maig. Un passi de 20 a 21 h.
Aforament limitat a 25 persones. Inscripcions enviant un correu a info@museuterresebre.cat

Amb motiu de la Nit dels Museus de Catalunya s’ha programat una visita guiada teatralitzada a l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”. Mitjançant el punt de vista d’un viatger que visita les Terres de l’Ebre en automòbil, s’explicaran els canvis en els mitjans de transport i les vies de comunicació que van esdevenir en el territori a principis del s.XX, una autèntica revolució que va canviar la forma de comunicar-se i de moure’s.

llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal