del 10/5/2019 al 16/6/2019 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
El divendres dia 10 de maig s’obre al públic l’exposició “la meua terra és de colors”. L’exposició resulta de la selecció de la convocatòria impulsada pel Consorci Museu de les Terres de l’Ebre per a la realització d’exposicions al vestíbul del Museu.
La mostra està composada per vint-i-cinc de fotografies on es poden contemplar diferents indrets del Delta de l’Ebre en diferents èpoques de l’any i, per tant, amb diferents condicions meteorològiques i ambientals.La intuïció ha permès que el procés de captura de les fotografies hagi estat ràpid. Però d’altres han requerit paciència per capturar el moment adequat pel que fa a llum, exposició i escenari, a més d’un treball tècnic previ i posterior per tal d’aconseguir el resultat desitjat.
L’objectiu del fotògraf ha estat aconseguir composicions interessants aprofitant els elements que proporcionen la natura i l’home. La majoria de vegades es respecta la regla dels terços encara que de tant en tant es dóna pas a l’experimentació. Els marcs naturals o artificials que el fotògraf es troba permeten afegir un major impacte visual en les imatges, tot amb el propòsit d’oferir a l’espectador la relació estreta que hi ha amb la fotografia i el paisatge. Un paisatge ric, heterogeni i divers que ens regala cada racó de les Terres de l’Ebre.Emilio Zaragoza, Barcelona 1970
La seva passió per la fotografia la deu al seu pare. Va ser ell qui el va animar i motivar perquè fes de la fotografia una de les grans aficions de la seva vida.Es va formar com a tècnic d’imatge i so a València, a l’Institut de Formació Professional Juan Comenius, i de seguida va començar la seva carrera professional en el món audiovisual. Actualment cursa estudis de màrketing digital
La seva trajectòria professional ha passat per la televisió d’Almeria i actualment treballa a Canal 21 Ebre, on aporta la seva visió de fotògraf per aconseguir la millor gravació, una fotografia amb moviment que plasma en cadascun dels seus treballs.
del 10/5/2019 al 30/6/2019 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
L’exposició itinerant “Gaites, gralles i dolçaines”, organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 10 de maig i el 30 de juny de 2019.
La mostra s’ocupa de la gaita, un oboè popular, propi del territori de l’antiga Diòcesi de Tortosa; uns instrument musical que posava música a les festes des del Priorat fins a l’Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyada sempre per la percussió d’un tabal. La gaita, tot i les nombroses semblances que presenta amb altres oboès populars de la Mediterrània, té algunes característiques pròpies, que la diferencien també dels seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla, actualment més conegudes.
La mostra dóna a conèixer també els gaiters més destacats, el context social de l’instrument i el seu paper històric i festiu, dedicant càpsules específiques a Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa ’Los Flarets’ de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló iLo Mas de la Solfa de la Fatarella; també exposa diferents instruments musicals procedents de fons museístics i de col·leccions particulars.
La formació musical tradicional d’un gaiter i un tabaler és actualment minoritària, mentre que al territori són nombroses les colles de dolçainers i de grallers. Avui, els tres instruments conviuen a les comarques centrals dels Països Catalans, amb estils i repertoris diversos, posant música a les festes i els actes populars més destacats.
Una altra part de l’exposició està dedicada al present dels tres instruments: gaita, gralla i dolçaina, amb un audiovisual en què diverses persones parlen del moment actual i es mostra l’entorn social de la música, el moviment associatiu que es vertebra a través de les colles, els moments festius, etc.
El contingut de l’exposició és fruit de la recerca realitzada pel seu comissari Joan Pellisa, luthier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans; i de la recerca que -amb el suport de l’IRMU i la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori- van realitzar l’equip format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos, parcialment publicada a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).
del 7/6/2019 al 7/7/2019 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita
16/6/2019 · Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià · Freginals
Aquesta exposició, sorgida de la convocatòria de cursos i exposicions realitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre el 2016, es va inaugurar inicialment a l’espai Ebre km0 de l’Oficina de Turisme d’Amposta. Aquest proper 16 de juny la mostra continua la seva itinerància i arriba a la població de Freginals en el
marc de la IV edició de la Fira d’Artesania, Reciclatge i Gastronomia- Freginarts, on es podrà visitar al Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià per tornar-la a apropar al públic.
Landscape Km0 pretén no només ser una exposició de fotografia, sinó que es presenta en un format d’instal·lació en la que, a més de les 24 fotografies de productes de proximitat del territori, s’hi ubica un quadre principal sobre un metacrilat transparent que permet accedir a un espai virtual connectat amb l’obra de la sala. En aquest espai virtual, els artistes plantegen un debat perceptiu entorn als cultius de les Terres de l’Ebre, un diàleg entre l’espectador i l’artista.
L’objectiu d’aquesta proposta innovadora és superar qualsevol barrera que s’interposi entre els espectadors i l’obra i convertir-los en partícips, deixant enrere l’actitud contemplativa que ha caracteritzat als consumidors d’art del segle XX.
Els autors són els fotògrafs barcelonins Carme Ollé i Ei Point, que en aquest cas van presentar una proposta conjunta que esdevé una nova experiència en el seu procés creatiu. Tots dos iniciaren la seva carrera fa una dècada. Durant aquest temps, han desenvolupat una intensa activitat artística, amb més de 300 exposicions en conjunt, sempre amb la fotografia com a suport principal.
El seu treball ha estat reconegut amb més d’una cinquantena de distincions en concursos internacionals. Les seves formes de percebre i d’expressió no són concurrents, sinó que competeixen amb allò que els envolta. Si per la Carme treure a la llum petits microcosmos que romanen quasi sempre fora del protagonisme perceptiu dels espectadors és el que configura la seva forma de fer, per a l’Ei Point ho és l’emergència d’allò que roman en altres esferes perceptives i que rescata amb l’ús no convencional de la càmera, posant a l’abast espais perceptius que van més enllà de la nostra capacitat visual.
En aquesta exposició, tots dos artistes ens ofereixen una nova proposta artística, pionera en la fotografia contemporània, on el rol dels interventors en el procés artístic varia substancialment en relació al seu paper tradicional.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies