reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreXX Jornades Micològiques de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior octubre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Activitats previstes per al dia 24/10/2024

Exposició "Art Brut"

del 17/10/2024 al 3/11/2024 · Aula Oberta del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Art Brut"

Del 17 al 27 d’octubre es pot visitar a l’Aula Oberta del Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició "Art Brut. L’ànima en brut".

Aquesta exposició consta d’obres originals realitzades per les persones usuàries del Club Social Terres de l’Ebre, amb la col·laboració voluntària d’Abel Carrasco,il·lustrador i activista de la salut mental. Una mostra de creativitat, on cada peça ens endinsa en els racons més profunds de l’ànima, sense filtres ni limitacions.

L’exposició està organitzada pel Club Social de les Terres de l’Ebre, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i compta amb la col3laboració de l’Ajuntament d’Amposta i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.



llegir més

Masterclass "Il.lustració històrica" a càrrec de l’il.lustrador Lluís Chavarria

del 23/10/2024 al 27/10/2024 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Masterclass "Il.lustració històrica" a càrrec de l’il.lustrador Lluís Chavarria

El dia 23 d’octubre a les 12 h masterclass “Il.lustració històrica” a càrrec de Lluís Chavarria al Museu de les Terres de l’Ebre. Masterclass on parlarem com podem afrontar un encàrrec d’il·lustració aplicat a la ciència històrica. Ho analitzarem de forma global, perquè sigui aplicable a altres àmbits similars de la il·lustració o disseny gràfic.

A manera d’introducció es parlarà de forma general sobre les exigències del mercat actual, tant de la possibilitat d’especialitzar-se en un àmbit concret i la formació d’un estil propi, com de la importància de la no-especialització i l’adaptació a la demanda sense perdre la pròpia essència. Ja en matèria es tractarà els aspectes de l’estil individual, l’objectivitat i la relació art-ciència, com conviuen i com afrontar-la des del punt de vista de l’il·lustrador/a. Per acabar es centrarà pròpiament en el procés: documentació, eines, tècniques, organització, relació amb el client i l’obra...

Lluís Chavarria Martí (1988, Tortosa). Va créixer al poble d’Els Reguers. Ha estudiat disseny gràfic a La Llotja (Barcelona) i Gràfica Publicitària a l’EADT (Tarragona). Des de petit ha estudiat pintura i il·lustració en diversos llocs, fet  que el va portar a combinar les dues disciplines en l’àmbit laboral. I, per altra banda, també s’ha interessat en altres aspectes del món audiovisual, cosa que
li ha permès dedicar-se a projectes en una gran varietat d’àmbits. Treballa pel seu compte en tot això des de fa uns vint anys, tot i que també ha treballat per a diferents estudis de disseny i altres feines.


llegir més

Inauguració de l’exposició "Los pobles dels rius"

del 24/10/2024 al 2/2/2025 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Inauguració de l’exposició "Los pobles dels rius"

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà l’exposició itinerant “Los pobles dels rius”, mostra que s’inaugurarà aquest dijous, 24 d’octubre, a les 19 h, i que es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025 en la seva sala temporal, a Amposta. La mostra és una producció dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

“Los pobles dels rius” relata el dia a dia dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes, durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). En aquest sentit, en l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en els més de 120 jaciments documentats en l’àrea de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, que mostren un passat enigmàtic però, alhora, estranyament proper. Entre la cinquantena de peces exposades, es troben un conjunt de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.

Com a primícia, el Museu de les Terres de l’Ebre afegirà, en exclusiva, tres peces de gran valor i que són del seu propi fons. Entre elles, es podrà veure una part d’un pilar de sosteniment del sostre, totalment calcinat, procedent de l’Assut (Tivenys) –es tracta d’una peça realment excepcional, ja que ofereix molta informació sobre com es construïa en aquell període i, a més, no se n’ha conservat cap d’altra–. Així mateix, veurem un cip procedent de la necròpolis del Coll del Moro (Gandesa) –element commemoratiu funerari dels quals se’n conserven molt pocs– i una destral de ferro procedent del jaciment de Sant Jaume (Alcanar) –de les més antigues localitzades a Catalunya.

La mostra està dividida en onze àmbits: “Arquitectes de primera”; “Un món de cabanes, pobles, torres, fortaleses i sofisticades residències”; “Els cabdills dels rius”; “El gran tiberi”; “El dia a dia”; “Fila que filaràs”; “Terrissa per tot arreu”; “Treballar a la mina”; “Dos mons que es troben”; “Guerra!”, i “Un darrer adeu als que ens deixen per sempre”. A partir de tots ells, entre la cinquantena de peces exposades trobem elements de comerç –com petites denes fenícies de pasta de vidre procedents de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara), ampolletes per contenir ungüents procedents de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea), etc.–, d’abillament personal i ornament –com cadenes de cinturó, penjolls, sivelles, fíbules, etc.–, peces d’ús domèstic –com objectes de cuina, un molí manual o de vaixella de taula–, d’activitats tèxtils –com pondus o fusaioles–, i peces del treball dels metalls –com motlles–. Tota aquesta mostra d’elements originals es completa amb una reproducció en 3D de les peces d’un banquet cerimonial.

Amb la intenció de fer més extensiva al públic l’exposició, també s’han programat al seu voltant una sèrie d’activitats per donar a conèixer el valuós patrimoni, com ara tallers d’arqueologia experimental adreçats als centres d’ensenyament de primària; un cicle de conferències, i visites familiars gratuïtes els diumenges 10 de novembre i 1 de desembre de 2024, i 26 de gener de 2025. Addicionalment, en la inauguració del 24 d’octubre, es farà una visita guiada a càrrec del Dr. David Garcia Rubert, reconegut arqueòleg que ha realitzat nombroses campanyes al territori, especialment al jaciment de Sant Jaume (Alcanar).

Val a dir que tant l’exposició com la guia que l’acompanya recullen els resultats de la investigació duta a terme, durant anys, per grups de recerca de les universitats i que, ara, els presenten amb una vocació clarament pedagògica. Per aquest motiu, les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria Martí prenen un gran protagonisme gràcies als colors vívids i al retrat detallat de la quotidianitat d’aquests pobles de l’edat del ferro.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies