reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior maig 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  



Activitats previstes per al dia 24/5/2024

Exposició "Batxillerat d’Arts, , Institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”

del 2/5/2024 al 9/6/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Batxillerat d’Arts, , Institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”

Des del passat dijous dia 27 de maig i fins el dia 9 de juny es pot visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, la mostra "Batxillerat d’Arts, , institut Ramon Berenguer IV promoció 2023-2024”.

En aquesta exposició, l’alumnat ens presenta una selecció de les seves creacions realitzades durant el batxillerat a les diferents matèries de la modalitat com dibuix artístic, disseny o tècniques d’expressió gràfico-plàstiques.

Dibuixos a carbonet i grafit, pastels, ceres, aquarel·les, temperes i dissenys de logotips, embalatges, senyalètica, moda i imatge corporativa sobre diferents temàtiques, amb una mirada transversal i amb perspectiva de gènere, reivindicant el paper dels artistes més emblemàtics de la història de l’art de diferents àmbits i sobretot reivindicant el paper de les dones artistes.

El divendres 7 de juny es celebrarà l’acte de cloenda de l’exposició amb la participació dels alumnes i professorat de l’Institut Ramon Berenguer IV.

Una mostra de creativitat i talent jove que es podrà visitar fins el 9 de juny al Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus de Catalunya

del 15/5/2024 al 24/5/2024 · Equipaments de la Xarxa · Amposta, Alcanar, Godall, La Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus de Catalunya

ACTIVITATS EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS A DIFERENTS EQUIPAMENTS DE LA XARXA “EBRE, NATURA & CULTURA”

Com cada 18 de maig, celebrem el Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d’activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat. A més, en aquesta edició, el Dia Internacional dels Museus coincideix amb la celebració de la Nit dels Museus

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra solta el lema “MUSEUS PER L’EDUCACIÓ I LA INVESTIGACIÓ”, donant èmfasi al paper fonamental de les institucions culturals a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística.
 
Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest 2024, l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la nostra comprensió del món.

Aquesta any, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre amb els ajuntaments d’Amposta, Alcanar, Godall, La Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i Santa Bàrbara, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, han preparat un conjunt d’activitats  que inclouen jornades de portes obertes, tallers didàctics per a escolars i visites teatralitzades entre el 15 i el 24 de maig..

Els actes programats són els següents:

Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)

DEL 17 AL 19 DE MAIG DE 2024
Jornades de portes obertes al Museu de les Terres de l’Ebre
DISSABTE 18 DE MAIG DE 2024
Dos passis de 20 a 21 h. i de 21 a 22 h
Nit dels Museus: Visita guiada teatralitzada l’exposició “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”. "Seguim a Galta el camàlic de l’arròs" amb Jesús Ferré. Activitat vinculada al Dia Internacional dels Museus i a la Festa del mercat a la Plaça d’Amposta. Aforament limitat a 25 persones. Inscripcions a museuterresebre.cat

Centre d’interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)

DIVENDRES 17 DE MAIG DE 2024
De 20.30 a 21.30 h.
Nit dels Museus: Visita guiada teatralitzada Al Museu de la Vida a la Plana amb Juanjo Vegué.

DISSABTE 18 DE MAIG DE 2024
D’11 a 12 h.
Visita guiada teatralitzada Al Museu de la Vida a la Plana amb Juanjo Vegué.
 
Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita)

DIVENDRES 17 DE MAIG DE 2024
17 h.
Visita a l’Exposició “La forma del mar” amb les entitats socials de la Ràpita.

DIVENDRES 17 DE MAIG DE 2024
19 h.
Projecció del documental del Canal Terres Ebre “Ibar Patrimonis de l’Ebre” dedicat al Museu de la mar de l’Ebre

 DISSABTE 18 DE MAIG DE 2024
Jornades de portes obertes al Museu de la Mar de l’Ebre i matí de taller infantil.

DIUMENGE 19 DE MAIG
12 h.
Projecció de la pel·lícula “Magallanes i el Cano, la primera volta al món”

DEL 18 al 24 DE MAIG DE 2024
Joc de pistes “Enquadrat. Trobaràs el quadre desaparegut?” obert a tot  el públic.

Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers ( Alcanar)

DISSABTE 18 DE MAIG DE 2024
Jornades de portes obertes al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers

Centre d’Interpretació de la Serra de Godall (Godall)

Dimarts 21 DE MAIG DE 2024
Taller didàctic amb el bagul “Ebre, terra de gegants” per als alumnes de l’Escola Sant salvador de Godall

Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja)

DIMECRES 15 DE MAIG DE 2024
Taller didàctic amb el bagul “Ebre, terra de barraques” per als alumnes de l’Escola Setze de Febrer dels Muntells

DIJOUS 16 DE MAIG DE 2024
Taller didàctic amb el bagul “Ebre, terra de barraques” per als alumnes de l’Escola Sant Jaume de Sant Jaume d’Enveja

DISSABTE 18 DE MAIG DE 2024
De 12.30 a 13.30 h.
Visita guiada teatralitzada Al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre, a càrrec d’Helena Fibla.


llegir més

Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

del 16/5/2024 al 30/6/2024 · Sala d’exposicions temporals · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

Exposició “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”

El proper dia 16 de maig, a les 19 h., inaugurarem “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”. L’exposició, que restarà oberta fins el 30 de juny, ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, que aquest any esta dedicada a la industrialització. A més hi ha donat el seu suport la Diputació de Taragona, l’Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya, la Càmara Arrossera del Montsià i els Amics dels Cavalls. L’exposició es podrà visitar a la sala temporal del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 16 de maig i el 30 de juny de 2024.

L’exposició, de caràcter temporal, explica el procés d’industrialització de l’elaboració de l’arròs a l’Ebre, però principalment a Amposta, entre finals del segle XIX i el segle XX. Presenta dos grans àmbits, en el primer es dona a conèixer l’evolució històrica dels molins i fàbriques d’elaboració de l’arròs i en l’altre els aspectes més tecnològics (arquitectura, fonts d’energia, maquinària ...) i  humans. L’exposició mostra una sèrie d’objectes i documents relacionats amb la temàtica.

A final del segle XIX, al tram final de l’Ebre, la industrialització es va adaptar a la nova producció agrària: l’arròs. El seu conreu havia augmentat exponencialment a partir de l’aixecament, l’any 1860, de la prohibició de conrear-lo. Aquest fet conjuntament amb l’entrada en servei dels canals de l’Ebre –el 1857 s’inaugurà el Canal de la Dreta i el 1912 el de l’Esquerra- va significar un canvi profund de les estructures demogràfiques, socials i econòmiques de les comarques del sud del país.

Al tombant del segle XIX la presència de molins arrossers s’estén a moltes localitats de l’Ebre. A Amposta, el primer centre elaborador al s. XIX, s’hi sumen ben ràpidament l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Camarles, Tortosa, Deltebre, La Ràpita... La demanda es centrava en la instal·lació de noves fàbriques elaboradores, els molins arrossers, que inicialment adapten molins fariners existents per a procedir a l’espellofat de l’arròs. Aviat però, van introduir els processos i la maquinària pròpia, a més de noves fonts d’energia i estructures arquitectòniques adaptades primer des de l’empresa privada i desprès per mitjà de les cooperatives. 

L’inici pioner, a finals del segle passat, de l’elaboració de l’arròs va impulsar el progrés tècnic i industrial, el desenvolupament socioeconòmic, i una tradició comercial molt important a la zona que amb el temps, i a través dels industrials i de les cooperatives, ha anat en augment, aconseguint ésser avui dia una de les zones arrosseres més important d’Europa.  






llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies