reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreXX Jornades Micològiques de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      



Activitats previstes per al dia 3/11/2020

Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

del 7/8/2020 al 15/11/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

La lluita antipalúdica a les Terres de l’Ebre: una exposició única i actual al Museu

El Museu de les Terres de l’Ebre exposa més de 50 objectes del doctor Ildefons Canicio, un professional clau en la lluita contra la malària al Delta, i els confronta amb una creació audiovisual contemporània realitzada pel periodista Oriol Gracià que reflexiona sobre la manca de perspectiva històrica a la pandèmia del Covid19.

A finals del segle XIX, el Delta de l’Ebre es va veure immers en el paludisme. L’expansió de l’arròs i les dures condicions de feina que suposava el seu conreu, així com les condicions de vida de l’època, van provocar un repte important per als metges i investigadors: combatre un paràsit provinent dels mosquits residents en zones humides. Uns treballs en els quals el doctor ebrenc Ildefons Canicio va tenir un paper rellevant, ja que els estudis que va dur a terme a la consulta de Sant Jaume d’Enveja segueixen encara vigents en la lluita contra la malària.

La mostra "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre", que es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre del 7 d’agost al 4 d’octubre, exposarà la situació d’endèmia amb brots epidèmics que es produïa al Delta i els treballs sanitaris dels metges que a principis del segle XX van establir les bases del Servei Tècnic del Paludisme vinculat a la Mancomunitat de Catalunya, així com el fons mèdic del Dr. Canicio, conservat i recentment restaurat pel Museu de les Terres de l’Ebre.

Nascut a la Ràpita l’any 1898, el doctor Ildefons Canicio va cursar el Batxillerat a Tortosa per després estudiar medicina a València i a Barcelona. L’any 1923, en acabar la carrera, es va establir a Sant Jaume d’Enveja, on inicialment junt amb el metge Pau Cartañà es va fer càrrec de la lluita antipalúdica. Exercia de metge de poble, però al mateix temps es va especialitzar a combatre la principal malaltia que afectava als seus veïns. Del 1925 al 1949 va enregistrar meticulosament les dades dels pacients i de l’evolució de les febres palúdiques, publicant a la Revista de Sanitat i Higiene l’estudi i els resultats de la lluita antipalúdica al Delta entre 1925-1932.

El Dr. Canicio va morir el 1961 i les gràfiques, les fitxes dels pacients i el material mèdic que conservava com a resultat del seu esforç van ser guardats per la seva filla, mentre que l’any 2018 van ser dipositats pels seus néts al Museu de les Terres de l’Ebre. En conjunt més de 100 objectes i les fitxes de més de 1.000 pacients que, a més del seu valor patrimonial, tenen un elevat interès científic.

El paludisme va quedar erradicat al Delta el 1955, mentre que el 1964 l’Estat espanyol va ser declarat lliure de la malaltia. Avui, però, la malària causa anualment entre 2 i 3 milions de morts al món, i es calcula que la taxa de morbiditat es pot duplicar en els pròxims 20 anys.

L’estudi de les mostres de sang
L’any 2016, científics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) aconsegueixen seqüenciar l’ARN de les soques locals de dos espècies de paràsits que provoquen la malària en humans. Aquesta fita va ser possible gràcies a les mostres que la família del Dr. Canicio guardava, uns portaobjectes amb mostres de sang de gent del Delta que patia la malaltia que constitueixen els testimonis genètics més antics dels microorganismes que provoquen el paludisme a Europa.

Aquest descobriment va tenir un impacte molt notable, ja que primer cop es coneixien els detalls genètics d’aquests patògens en formes anteriors a la seva erradicació al continent europeu, molt relacionats en les formes més comunes que es trobes avui a Amèrica i Àfrica, i que en un futur, pot establir una base per descobrir quines són les mutacions que tenen les soques actuals i treballar en nous tractaments.


llegir més

Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

del 2/10/2020 al 15/11/2020 · Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

Entre el dia 2 d’octubre i el 15 de novembre podrem visitar a la Casa O’Connor d’Alcanar l’exposició “Els recursos naturals: explotació i ús” sobre els recursos naturals que tenien a l’abast els ilercavons i quina explotació i ús en van fer. L’exposició ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Alcanar, emmarcada en els actes de Tyrica-Festival iber d’Alcanar i les activitats del 20é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers.

Els ibers explotaven intensament els recursos naturals del seu entorn. Gràcies als estudis de les restes documentades en els jaciments arqueològics sabem què conreaven, quins animals criaven, quins caçaven o pescaven i quins productes n’obtenien, així com quins eren els productes fruit de l’explotació del bosc, de la vegetació de ribera per a l’obtenció de fibres vegetals, de pedreres, d’argileres, de mines on obtenien mineral de ferro, plom … A l’exposició podreu veure materials arqueològics sobre aquesta temàtica procedents de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre.

Per conèixer millor com era el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar) i el seu entorn fa 2200 anys podeu accedir a la visita virtual https://bit.ly/36UGbEe creada per a Tyrika-Festival Iber d’Alcanar 

Per complementar la vostra visita a l’exposició podeu descarregar-vos el joc “Troba els recursos naturals dels ibers” dissenyat per a l’edició d’enguany del Cap de Setmana de la Ruta dels Ibers  https://bit.ly/2SJ7tVO  


llegir més

Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

del 30/10/2020 al 20/12/2020 · Museu de la mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

A partir de divendres dia 30 d’octubre i fins el dia 20 de desembre es podrà visitar al Museu de la Mar de l’Ebre l’exposició “la meua terra és de colors”. L’exposició resulta de la selecció de la convocatòria impulsada pel Consorci Museu de les Terres de l’Ebre per a la realització d’exposicions fotogràfiques.

La mostra està composada per vint-i-cinc de fotografies on es poden contemplar diferents indrets del Delta de l’Ebre en diferents èpoques de l’any i, per tant, amb  diferents condicions meteorològiques i ambientals.
Són instantànies plenes d’harmonia que reflecteixen la qualitat paisatgística del territori a través de la fotografia. Camps d’arròs en època de collita, els primers rajos de sol sortint a la costa de l’Ebre, la màgia de les llacunes del Delta. Una explosió de colors i de natura en estat pur, que ens apropa els elements naturals més singulars del nostre territori.

La intuïció ha permès que el procés de captura de les fotografies hagi estat ràpid. Però d’altres han requerit paciència per capturar el moment adequat pel que fa a llum, exposició i escenari, a més d’un treball tècnic previ i posterior per tal d’aconseguir el resultat desitjat.

L’objectiu del fotògraf ha estat aconseguir composicions interessants aprofitant els elements que proporcionen la natura i l’home. La majoria de vegades es respecta la regla dels terços encara que de tant en tant es dóna pas a l’experimentació.  Els marcs naturals o artificials que el fotògraf es troba permeten afegir un major impacte visual en les imatges, tot amb el propòsit d’oferir a l’espectador la relació estreta que hi ha amb la fotografia i el paisatge. Un paisatge ric, heterogeni i divers que ens regala cada racó de les Terres de l’Ebre.

Emilio Zaragoza, Barcelona 1970

La seva passió per la fotografia la deu al seu pare. Va ser ell qui el va animar i motivar perquè fes de la fotografia una de les grans aficions de la seva vida.
La primera càmera fotogràfica, una Kodak Instamatic, li van regalar a la primera comunió. Però, la càmera Reflex del seu pare, una Asahi Pentax, feia més bones fotografies, i de seguida va aprendre a utilitzar-la, gràcies a l’ajuda i els consells del seu pare i tot allò que havia de conèixer per poder capturar aquell precís moment que volia deixar plasmat amb una imatge.

Es va formar com a tècnic d’imatge i so a València, a l’Institut de Formació Professional Juan Comenius, i de seguida va començar la seva carrera professional en el món audiovisual. Actualment cursa estudis de màrketing digital

La seva trajectòria professional ha passat per la televisió d’Almeria i actualment treballa a Canal 21 Ebre, on aporta la seva visió de fotògraf per aconseguir la millor gravació, una fotografia amb moviment que plasma en cadascun dels seus treballs.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies