reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreXX Jornades Micològiques de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     



Activitats previstes per al dia 30/11/2021

Exposició "Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre"

del 23/10/2021 al 5/12/2021 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre"

Des de l’any 2014, amb el suport del Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre organitza de forma col·laborativa amb els Museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre el cicle Ebre, Art & Patrimoni en els anys parells i el cicle Ebre, Música & Patrimoni en els imparells. Aquestes activitats han presentat sempre propostes inèdites al voltant d’un eix temàtic:
  • L’escultura sonora
  • La música experimental
  • La fotografia 
  • La música i la poesia
  • La il·lustració artística
  • La música i la dansa
  • La creació audiovisual
En l’edició del 2021 vam preparar un menú de propostes culturals al voltant dels paisatges sonors. Un cop més ens situem en la frontera de diverses disciplines i de diferents tècniques d’expressió, allí on el coneixement i la creació ens permet explorar les dimensions múltiples del patrimoni  i la cultura.

Són dotze instal·lacions que al llarg de l’estiu han estat ubicades en dotze municipis del territori ebrenc, que es van complementar amb propostes d’activitats efímeres que en cada cas es vinculaven al paisatge sonor propi.Ara un cop acabat el cicle, es podran visitar i gaudir totes juntes al Museu de les Terres de l’Ebre dins dels mesos d’octubre i novembre de 2021.

Aquestes instal·lacions sonores us permetran descarregar amb el vostre mòbil el so. Només cal que tingueu els ulls tancats er un moment i us deixeu transportar pels sons, descobrireu tessitures i capes de la vostra memòria auditiva, emocions i significats que són alhora col·lectius i personals. La imatge sonora o la pista auditiva pot ser més potent que les fotografies que acompanyen la instal·lació.

Instal·lacions sonores
  • “Paisatges sonors del riu Ebre: Llagüters i remeres”.
  • “Ossos com tiges que encara no han florit”.
  • “Arrels festives flixanques”
  • “Els sons del treball de la pedra en sec”
  • “Els sons de les abelles i els apicultors”
  • “Sons paumeros”
  • “Els sons dels pastors i les raberes d’ovelles”
  • “Els sons dels canterers i de la terrissa”
  • “Els sons de la pesca a la mar de l’Ebre”
  • “El pas de barca i el pont del Passador”
  • “Els sons de l’elaboració de l’oli i de la cuina”
  • “Sons del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall i l’Ermita de la Pietat”


llegir més

Exposició "Lo Delta 4.30"

del 19/11/2021 al 12/12/2021 · Biblioteca Francesc Balagué · Sant Jaume d’Enveja

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Lo Delta 4.30"

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

Ara , després del seu pas per Amposta, l’exposició “Lo Delta 4.30” arriba a Sant Jaume d’Enveja on es podrà visitar del 19 de novembre al 12 de desembre a la Biblioteca Francesc Balagué.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

del 20/11/2021 al 5/2/2022 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran

a)    Museu de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).

c)    Cooperatives Agrícoles de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dos almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.



TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LIQUID DE LA PLANA
SANTA BÀRBARA 2020-2021
Dates:

  • 20, 27 de novembre de 2021
  • 11,18 de desembre de 2021
  • 15, 25 i 29 de gener de 2022
  • 5 de febrer de 2022


MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació d ela Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli

Punt de trobada:

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n

Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136
Preu: 6 € (els menors de set anys tenen l’activitat gratuïta)
Reserves: Ebreticket.cat






llegir més

Presentació del manual “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals” i inauguració de l’exposició “Tot un món de pedra seca”.

del 24/11/2021 al 19/12/2021 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Presentació del manual “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals” i inauguració de l’exposició “Tot un món de pedra seca”.

Actes amb motiu de la Setmana de la Pedra Seca 2021.

El llibre “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals”, publicat per Col·laboraxPaisatge, amb la col·laboració de Brau Edicions, és la traducció al català del manual del mateix títol editat en francès per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya (ADRINOC) el 2017; una entitat sense ànim de lucre creada per gestionar l’aplicació de la metodologia LEADER en el seu àmbit territorial, i que és el llibre de capçalera dels dos certificats de Qualificació Professional de Construcció en Pedra Seca que s’imparteixen a França. El llibre recull indicacions sobre les tècniques necessàries per a la bona construcció en pedra seca, i està dirigit tant a constructors professionals i treballadors del camp com a qualsevol persona que pugui necessitar informació tècnica per realitzar o bé encarregar aquest tipus d’arquitectura.

L’exposició “Tot un Món de Pedra Seca” recull continguts vinculats als diferents tipus de construccions de pedra seca, especialment les existents a les Terres de l’Ebre, i s’ha realitzat amb l’objectiu de que sigui itinerant per les diferents poblacions del Baix Ebre i el Montsià, per tal de fer la màxima difusió possible d’aquest patrimoni tant nombrós i important a les Terres de l’Ebre. Ha estat realitzada pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, i els continguts específics de les Terres de l’Ebre han estat creats per l’arquitecte Antoni López Daufí, vocal del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) Demarcació de l’Ebre.



llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies