reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreXXIVé CAP DE SETMANA DELS IBERSMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior agost 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    



Activitats previstes per al dia 6/8/2022

Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

del 15/7/2022 al 30/10/2022 · Diferents municipis de les Terres de l’Ebre ·

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

Els principals espais patrimonials de les Terres de l’Ebre venim col·laborant des de l’any 2014 en la preparació i organització d’un cicle d’activitats d’estiu que permet investigar i fixar l’atenció dels creadors en les múltiples dimensions, significats i capes que aplega el nostre patrimoni col·lectiu. En aquesta edició hem construït un conjunt de propostes a partir dels signes, els traços i els rastres que unes vegades de forma icònica i d’altres vergades de forma imperceptible podem descobrir en la mateixa pell del patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu és recuperar i restituir, en definitiva, recrear i donar nova vida i sentit al llegat cultural i a la memòria col·lectiva. En aquesta ocasió es pot comprovar com en la visió de les superfícies o en la lectura  profunda de les coses, la pròpia mirada hi descobreix allò rellevant -allò llegible i allò ocult- que conforma un vocabulari i un codi simbòlic que és alhora individual i alhora universal.

vinculat al patrimoni més proper a l’àmbit d’actuació dels museus i centres d’interpretació que participem, hem seleccionat els elements que ens han deixat registres en forma de marques, símbols, signes, traços, decoracions, empremtes, rastres, grafits, anagrames, etc. A la vegada, les obres artístiques seleccionades han prioritzat alguna de les tècniques següents: gravat, estampació, calc, girotaku, cianotipia, baix relleu, esgrafiat, etc.

Confiem que aquestes propostes no només ajudin a visibilitzar l’oferta i els serveis dels municipis i centres implicats, així com l’obra dels artistes, als quals hem d’agrair el seu treball creatiu, sinó que ens ajuden a tots a trobar nous continguts i emocions -més enllà dels tòpics- en aquesta tasca col·lectiva de conèixer i valorar el patrimoni.

En concret, en aquesta edició s’han programat 9 exposicions en 10 municipis amb la participació de 10 artistes, a més del col·lectiu d’alumnes i professors d’Esardi, en un període que va del 15 de juliol al 30 d’octubre de 2022.


PROGRAMA

Títol: IDENTITATS (Obra inspirada en les marques de picapedrer del Castell d’Amposta)
Autor: ESARDI
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
Dates: Del 22 de setembre al 30 d’octubre de 2022

Títol: MURS AMB MEMÒRIA RECORDS DEL SILENCI (Grafitis de la guerra civil i la postguerra)
Lloc: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Campredó i Corbera d’Ebre)
Dates: Del l’1 al 15 de juliol de 2022 (Campredó) i  des del 22 de juliol fins al 15 de setembre de 2022 (Corbera d’Ebre)

Títol: GEOMETRIES A PEU DE TERRA HOMENTAGE A LA PAUMA (Simetries de la pauma)
Autor: Pere Planells i Bonet
Lloc: CDR Museu de la Pauma (Mas de Barberans)
Dates: De l’11 d’agost al 30 d’octubre de 2022

Títol: UN BOSC A CASA (Vegetació del bosc de la Foia)
Autor: Agustí Sousa Blanch
Lloc: Centre d’Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)
Dates: Del 31 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: VESTIGI (Traces i decoracions de la terrissa)
Autors: G. Bel i Maria Torta Bausili
Lloc: Terracota, Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera
Dates:  Del 10 d’agost a l’11 de setembre de 2022

Títol: L’EMPREMTA DEL MAR (La pell dels peixos)
Autora: Irene Aguilar Peruga
Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita)
Dates:  Del 5 d’agost al 2 d’octubre de 2022

Títol: SORRA EN MOVIMENT (Erosió i deposició a les platges del Delta)
Autors: Josep Cerdà i Andrea Ortega i Frutos
Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja)
Dates: Del 15 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: EMPREMPTESDEL PASSAT A LA PLANA
Autora. Regina Pla Domingo
Lloc: Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)
Dates: Del 9 al 30 de setembre de 2022

Títol: EFÍMERA PELL; ETERNA MEMÒRIA (Marques i tatuatges corporals)
Autores: Noa Wu i Alba Mariné Villat
Lloc: CIAR Abrics de l’Ermita (Ulldecona)
Dates:  Del 2 d’agost al 30 de setembre de 2022


llegir més

Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

del 22/7/2022 al 13/11/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

EXPOSICIÓ “ART PRIMER. ARTISTES DE LA PREHISTÒRIA”

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria” s’obrirà al públic al Museu de les Terres de l’Ebre aquest divendres 22 de juliol i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022. L’exposició ha estat produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

La mostra és un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art, del desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, grans fites de l’evolució humana. Es fa èmfasis especial en l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, presenta també l’excepcional col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

L’exposició esta organitzada en 6 àmbits temàtics: 
  1. Introducció sobre el desenvolupament del pensament creatiu i la capacitat d’abstracció;
  2. Els orígens de l’art. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.
  3. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  4. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  5. L’art de documentar l’art. Els primers grans descobriments d’art llevantí i com es van donar a conèixer a la societat. 
  6. La Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni mundial de la UNESCO: Commemoració de la inclusió al llistat de patrimoni de  la UNESCO el 1998. L’art rupestre llevantí de la façana mediterrània de la península Ibèrica és la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.
Els primers quatre àmbits aborden fites de l’evolució humana i de la història de l’art prehistòric i els dos últims es centren en l’estudi i en la necessitat de preservar i difondre aquest art mil·lenari. 

L’exposició, d’estètica contemporània, atractiva i innovadora, ofereix nombrosos recursos: calcs d’algunes de les pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics ... Així mateix el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs. La contribució de la dona en la creació artística es fa palès en els audiovisuals i d’altres recursos museogràfics.

Cal recordar que les Terres de l’Ebre posseeixen magnifiques representacions d’aquest patrimoni artístic i cultural en diversos municipis: Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar, Alfara de Carles, Paüls ...


llegir més

VII Edició del Delta Chamber Music Festival

del 5/8/2022 al 6/8/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : VII Edició del Delta Chamber Music Festival

Enguany, del 25 de juliol al 7 d’agost, el Festival internacional de música de cambra a les Terres de l’Ebre "Delta Chamber Music Festival" celebra la seva setena edició, que inclou dos concerts centrals que es realitzen al Museu de les Trres de l’Ebre els dies 5 i 6 d’agost.

En aquesta edició el DeltaChamber Music Festival deixa volar la imaginació amb la fantasia, una forma de composició del món de la música clàssica i de cambra amb un marcat caràcter improvisatori i fantasiós que no segueix les normes preestablertes, permetent al compositor una expressivitat musical lliure i relaxant les restriccions inherents d’altres formes tradicionals més rígides.

El repertori escollit inclou un ampli ventall de composicions que giren al voltant d’aquest interessant concepte de la fantasia. Com a exemple, Louis Spohr ens presenta la seva fantasia i variacions amb un gran virtuosisme. Una altra peça de fantasia amb el títol Contes de Fades, del compositor alemany Robert Schumann, ens traslladarà a un món irreal i poètic amb preciosos temes i melodies, bonics diàlegs, molts colors i una referència a la malaltia i al·lucinacions que el mateix compositor va patir en els seus últims anys de vida. I què podem dir de la textura del trio de Mozart/Pärt Amb ella gaudirem d’una peça composta i descomposta que evoca sons sortits del no-res, suggerint quelcom intangible i volàtil, portant-nos a un món fantàstic i il·lusori on no estem segurs de si estem escoltant una peça de Mozart o de si és només una fantasia.

PROGRAMA DE CONCERTS CENTRALS
2 concerts, 2 programes “Fantasia” amb els quals podrem escoltar música dels més notables compositors de l’època postwagneriana, música minimalista, música de pel·lícula i una de les més belles composicions de la història de la música. Tota una oda a la felicitat.

Aquest programa proposa un viatge màgic per sonoritats i textures desconegudes de la mà dels solistes del festival entre cordes, vents i piano, que són músics internacionals i nacionals amb trajectòries solístiques i cambrístiques consolidades, i la presència d’una ballarina que interpretarà les sonoritats des d’un altre vessant creatiu. Un món de sorpreses i fantasia!

Divendres 05.08.2022. – Fantasia: Programa 1
Museu de les Terres de l’Ebre, 21 h

W. A. Mozart / A. Pärt, Adagio per a clarinet, violoncel i piano
R. Schumann, Märchenerzählungen per a clarinet, viola i piano
I. Lebhaft, nicht zu schnell

II. Lebhaft, und sehr markiert
III. Ruhiges Tempo, mit zartem Ausdruck
IV. Lebhaft, sehr markiert
B. Martinů, Serenade per a dos clarinets i trio de corda
I. Moderato, poco allegro
II. Andante
III. Scherzo. Poco allegro – molto vivo
IV. Adagio – Allegro
PAUSA
P. I. Txaikovski, Souvenir de Florence op. 70 per a sextet de corda
I. Allegro con spirito
II. Adagio cantabile e con moto
III. Allegretto moderato
IV. Allegro con brio e vivace


Dissabte 06.08.2021. – Don Giovanni – Acte II
Museu de les Terres de l’Ebre, 21 h

G. Connesson, Adams Variations per a violí, clarinet, violoncel i piano
R. Strauss, Capriccio per a sextet de corda
L. Spohr, Fantasia i variacions per a clarinet i corda op. 81
PAUSA
Z. Fibich, Quintet per a clarinet, trompa, violí, violoncel i piano en re major op. 42
I. Allegro non tanto
II. Largo
III. Scherzo
IV. Finale. Allegro con spirito


Podeu consultar més informació, venta d’entrades i  el programa d’actes complert, podeu visitar la web del DeltaChamber Music Festival  www.deltachambermusicfestival.com


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies