reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreDia Internacional dels Museus a catalunya 2024

Agenda

tipus:
anterior febrer 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   Activitats previstes per al dia 9/2/2024

Exposició "Catalunya, terra cooperativa"

del 2/2/2024 al 25/2/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Catalunya, terra cooperativa"

L’exposició “Catalunya, terra cooperativa” és un projecte que nasqué de la mà de la Fundació Roca Galès i del Museu d’Història de Catalunya, on s’exposà  per primera vegada al novembre del 2018.

Des de la primavera del 2019, Catalunya, terra cooperativa, s’ha itinerant per diverses localitats del territori català amb la voluntat d’estendre pel territori les sinèrgies que la pròpia exposició, en forma de visites guiades, debats, col·loquis, etc. I dins d’aquesta itinerància l’exposició arriba a Amposta, on s’exposarà al Museu de les Terres de l’Ebre del 2 al 25 defebrer de 2024.

L’exposició té dos grans objectius, donar a conèixer la història del cooperativisme català, i esdevenir una eina per promoure la reflexió i el debat en el món cooperatiu de Catalunya.

A més, la mostra explora els orígens del cooperativisme a Catalunya i parla de la seva vigència avui i del seu potencial per construir la Catalunya del futur. L’exposició està realitzada  de forma coral, gràcies a la col·laboració de diverses cooperatives en la recerca de material, la redacció i la coordinació.

Al llarg de la seva història, Catalunya ha estat un territori fèrtil per a les pràctiques  d’autogestió i de cooperació social. De l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu en va resultar una terra de cooperatives, sindicats, mútues, escoles i ateneus, una institucionalitat obrera extraordinàriament rica i plural, que catalitzà la resolució material col·lectiva de necessitats en molts àmbits de la vida.

Aquestes formes d’autoorganització s’actualitzen ara sota el paraigües de l’economia social i solidària, que beu directament d’aquella tradició per tal de construir nous horitzons comunitaris i populars. Unes pràctiques socials centenàries que, lluny d’esgotar-se, encaren el demà indagant fórmules organitzatives per transformar i transitar cap a una societat més equitativa i amb més justícia social i ecològica.


llegir més

Conferència “Els tapissos microbians. Els primers ecosistemes”

9/2/2024 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència “Els tapissos microbians. Els primers ecosistemes”

El divendres dia 9 de febrer a les 19 h. Es realitzarà a la sala d’actes la conferència “Els tapissos microbians. Els primers ecosistemes”. Aquesta activitat s’inclou dins dels actes que el Parc Natural del Delta de l’Ebre organitza amb motiu del Dia Internacional de les Zones Humides, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre. 

Els tapissos microbians estan considerats els primers ecosistemes que van aparèixer al nostre planeta. Principalment se troben en llacunes costaneres, basses hipersalines o endorreiques, fonts termals i surgències submarines. 

Els tapets microbians actuals que trobem al delta de l’Ebre són molt semblats a les primeres comunitats bentòniques que va haver sobre la Terra, farà uns 3.500 milions d’anys i les restes fossilitzades les coneixem com a estromatòlits. Els microorganismes que componen majoritàriament aquests tapets són les cianobacteris, i ja van ser estudiats a la dècada dels anys noranta del segle passat per la reconeguda biòloga Lynn Margulis. 

La xerrada anirà a càrrec del biòleg, Rubén Duro Pérez, divulgador científic, fotògraf i productor de documentals. Duro ha treballat en medis tan destacats com National Geographic, Discovery Channel i Televisión Española.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies