reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Ebre, Art & PatrimoniObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior setembre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Activitats previstes per als propers mesos

XX Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Casa O’Connor i Moleta del Remei (Alcanar)

del 2/10/2020 al 4/10/2020 · Casa O’Connor i Moleta del Remei · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XX Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Casa O’Connor i Moleta del Remei (Alcanar)

XX CAP DE SETMANA IBÈRIC AL PARC ARQUEOLÒGIC DE LA CULTURA DELS IBERS: CASA O’CONNOR i MOLETA DEL REMEI (ALCANAR)

Els dies 3 i 4 d’octubre celebrem el XX Cap de setmana ibèric de la Ruta dels Ibers. Aquest any amb el títol “Productes km 0” la temàtica mostrarà els recursos naturals que tenien a l’abast els ibers i quina explotació i ús en van fer fa 2200 anys. Aquestes activitats també s’emmarquen dins la celebració de Tyrica-Festival iber d’Alcanar.

El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual més important de la Ruta dels Ibers, projecte de turisme cultural, i el que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.000 anys, oferint un gran ventall d’activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes... una varietat d’opcions per tots els gustos i públics!

No us perdeu aquest any totes les activitats que us hem preparat!

Programació 

Divendres 2
18.00 h. “Els recursos naturals: explotació i ús” exposició, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, que mostrarà per mitja de materials arqueològics els recursos naturals a l’abast dels ilercavons i quina explotació i ús en van fer. L’exposició romandrà oberta fins el 15 de novembre en l’horari habitual del centre.
Lloc: Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers.Casa O’Connor

Dissabte 3 
18.00 h. “Deesses i astres. Els antics déus de Sant Jaume d’Alcanar”, conferència a càrrec del doctor David Garcia i Rubert, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar.
Lloc: Edifici dels Sereveis Agraris d’Alcanar. Places limitades, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme d’Alcanar, al telèfon 977 737 639 i a turisme@alcanar.cat
La conferència també es retransmetrà en streaming. Es podrà accedir a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Alcanar.

Diumenge 4 
11.30 h. Visita teatralitzada “Mar, roca, terra: Tyrika”, al poblat ibèric de la Moleta del Remei, que versarà sobre l’explotació dels recursos naturals a l’època. A càrrec de l’empresa especialitzada en el món iber Aur-Art.

Places limitades, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme d’Alcanar, al telèfon 977 737 639 i a turisme@alcanar.cat

Dissabte 3 i diumenge 4 

Visita virtual al poblat ibèric de la Moleta del Remei. Es podrà accedir des de l’enllaç publicat a www.alcanarturisme.es

Escape Room digital Tyrika. L’enllaç per accedir-hi es podrà consultar a través de www.alcanarturisme.es

Jornades de Portes Obertes al Poblat Ibèric de la Moleta del Remei i al Centre d’interpretació de la Cultura dels ibers-Casa O’Connor. 11.00 a 14.00 h i 17.00 a 20.00 h.


Totes les activitats estan sotmeses a les variacions que puguin provocar les mesures de seguretat adoptades en cada moment, a causa de la situació de pandèmia del Covid-19. Es important que seguiu les actualitzacions al web http://www.rutadelsibers.cat/ pels possibles canvis a causa de mesures sanitàries extraordinàries que puguin sorgir.


llegir més

Curs "La migració dels ocells en profunditat"

del 3/10/2020 al 18/10/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre i espais naturals de la comarca del Montsià · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs "La migració dels ocells en profunditat"

Com s’orienten els ocells? Com els estudiem? Quins canvis fisiològics pateixen per migrar? Per què arriben divagants? Per què alguns anys tenim irrupcions de durbecs i lluers? Com actua la selecció natural?

La migració dels ocells és, possiblement, l’aspecte més difícil d’entendre de la seva biologia des de la perspectiva humana. Nosaltres som incapaços d’orientar-nos si no és amb mapes, brúixoles, GPSs i altres aparells cada vegada més sofisticats. En canvi, un mosquiter de passa, amb un cervell de la mida d’un pèsol, és capaç de viatjar milers de kms des d’Escandinàvia al sud del Sàhara amb plena determinació.

Aquest curs actualitzarà els teus coneixements sobre tots els aspectes del fenomen de la migració dels ocells. Tractarem en profunditat en com els ocells realitzen aquest prodigi però també expliquem coses més pràctiques com, per exemple, per què tenim arribades massives de durbecs, papamosques de collar o cada vegada més mosquiters de doble ratlla. Responen aquests casos al mateix fenomen? En el curs s’explica com els ocells sincronitzen els seus ritmes interns amb els de l’ambient, com s’origina evolutivament el comportament migratori o quina és la magnitud de la tragèdia de les massacres al Mediterrani, entre moltes altres coses.  Descobriràs interioritats d’un món que ja coneixes de les teves sortides de camp però del que encara tens moltes preguntes i et falten moltes respostes.

Tot això ho aprendràs amb classes, però també amb tests, pràctiques i altres activitats dinàmiques que faran que consolidis tot allò que hauràs après. Després del curs, miraràs els estols d’orenetes amb uns altres ulls.

El curs consta de 8 hores de teoria en aula i quatre sortides de camp d’un matí cada una, repartits en dos caps de setmana

DATES I HORARIS
Curs en format de dos caps de setmana, amb sortida de camp dissabte matí, classe teòrica a la tarda i sortida diumenge matí.
Dates: 3, 4, 17 i 18 D’OCTUBRE
Horaris
Dissabte 3: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 4: sortida de 8h-14h
Dissabte 17: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 18: sortida de 8h-14h
Lloc de les classes: Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta.
Sortides: Se’n faran a diferents punts del Delta i a l’interior del Montsià per observar diferents aspectes de la migració dels ocells. Definirem els llocs concrets quan s’acostin les dates.
Preu: 74,99 €
Incripcions: www.aulainatura.cat Tel. 677 576 124    email:  info@aulainatura.cat   

NOTA COVID-19: Es requerirà portar mascareta i respectar les distàncies de seguretat. La classe teòrica es farà a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre, amb espai suficient per mantenir distància de seguretat de 2 m.

EL PROFESSOR: ABEL JULIEN
Abel Julien té una llarga experiència ensenyant ornitologia a aficionats als ocells, estudiants universitaris i gent del públic en general. Condueix sortides i ensenya identificació d’ocells al camp però molta de la seva activitat té lloc a l’aula, on imparteix formació sobre tots els aspectes de la biologia de les aus. És conegut pel seu blog, en el qual fa divulgació de qualsevol temàtica relacionada amb el món dels ocells.
Un dels seus temes preferits és la migració, per la qual sent una autèntica fascinació. Sovint l’anomena “fenomen paranormal”, malgrat que, com correspon a tota persona de mentalitat científica, sempre intenta cercar-ne respostes lògiques.

TEMARI

Moviments a gran escala
Migració – Irrupció – Dispersió – Divagació
Per què arriben ocells rars?
Rutes migratòries
El sistema migratori Paleàrtic-Africà
Pautes de migració a Catalunya
Estratègies diferents: planadors i voladors
Instint i fisiologia en acció
Canvis fisiològics
Mecanismes innats de control
L’orientació: instint, aprenentatge o fenomen paranormal?
Tècniques d’estudi de la migració
Anellament, geolocalitzadors i dispositius de tota mena
Estudis de cas
Evolució i selecció natural
Origen del comportament migratori
Canvis recents de les rutes migratòries
Llegats del passat
Conservació
Mortalitat natural
Massacres al Mediterrani
llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal