reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Activitats previstes per al novembre de 2019

Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

del 27/9/2019 al 10/11/2019 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

La mostra, que s’obre al públic del dia 27 de setembre, es podrà visitar fins el dia 3 de novembre de 2019 al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

del 4/10/2019 al 12/1/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

El proper dia 4 d’octubre s’inaugura al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Videojocs. Art i Cultura” inclosa dins dels actes del Video Art Game Experience que es celebra a Amposta al llarg dels dies 4 i 5 d’octubre.

L’acte comptarà amb la presència del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani, el Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró, l’Alcalde d’Amposta Adam Tomàs, la Director General d’Indústria Matilda Vilarroya, el Director del Museu de les Terres de l’Ebre Àlex Farnós i els organitzadors del VAG: Valentí Garcia, David Romaní i Joan Garcia.

El mateix dia 4 d’octubre i de forma paral·lela, es celebraran al Museu dos conferències incloses dins del programa del VAG:a les 19.45 h. "A espatlles de codis, bytes i interaccions: la consolidació dels videojocs com gènere cultural" a càrrec de Daniel Garcia Raso, historiador i escriptor. A les 20.30 hores "Exhumant Atari: arqueologia i el cementiri dels videojocs" a càrrec d’Andrew Reinhard, arqueòleg digital.

Exposició “Videojocs. Art i Cultura”

Hi ha gent que considera alguns videojocs com el vuitè art. Quina evolució han tingut els jocs i les consoles des dels anys 70 fins el segle XXI amb la realitat virtual?

En aquesta exposició podrem gaudir de tres parts fonamentals en la història del videojoc. Podrem conèixer i veure les primeres videoconsoles domèstiques, des de la primera que es va comercialitzar el 1972 als Estats Units: la Magnavox Odyssey, o la primera consola Atari 2600 del 1976. També podrem veure l’icònic Commodore 64 amb el qual van iniciar-se molts programadors, l’evolució de les primeres SEGA, Nintendo, Playstation i XBox fins a versions més actuals. També podrem gaudir dels jocs arcade dels anys 80, recordant aquelles màquines recreatives.

Al mateix temps, podrem observar l’evolució dels jocs, dels primers que eren simples punts de llum a una pantalla, fins els jocs actuals que intenten recrear la màxima realitat. I per suposat, analitzarem l’art que s’amaga darrera els videojocs. Podrem veure com s’uneixen l’art visual, la música i la programació amb l’objectiu de crear jocs per als usuaris. Veurem com en aquesta indústria la creativitat i el talent són primordials.

En la part final, l’exposició és desdobla en la mostra “Retrogaming Ladies”. Coneixeu l’Ada Lovelace? És considerada la primera programadora. Amb l’objectiu de visualitzar l’impacte de les dones al món dels videojocs, podrem visitar aquest àmbit preparat pel col·lectiu FemDevs, on us mostrarem autores molt importants vinculades a aquesta indústria.

Massa sovint el paper de les dones al món de la tecnologia queda exclòs, en aquesta ocasió farem un gir de 180º i us ensenyarem quines han estat les dones més importants i la relació que han tingut amb molts  videojocs populars.

Aquesta exposició es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre fins el 12 de gener de 2020.


llegir més

Histories Ampostines

del 7/11/2019 al 28/11/2019 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Histories Ampostines

Nou cicle de conferències que té com objectiu recuperar i divulgar la recerca i el coneixement de la història, l’arqueologia, l’etnològia, la sociològia, l’econòmia, etc. vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors ens descobriran recerques i fets col·lectius destacats que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat. 
El cicle consta de 4 conferències a càrrec de professionals de diferents àmbits que han estudiat aspectes poc coneguts de la ciutat. 

PROGRAMA

-7 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Episodis britànics a les terres de l’Ebre durant la guerra del francés” a càrrec d’Adam Quiglay, històriador.
A l’estiu del 1813, els francesos es retiraven de la península, després de cinc anys de guerra continuada. En aquest context, existeix documentació que ens parla de la marxa del mariscal Suchet i les seves tropes quan creuaven el riu Ebre cap el nord, seguits de prop per exèrcits d’aliats que es trobaven recolzats per l’esquadra britànica de la Royal Navy.
Als Arxius del Regne Unit s’han trobat nombrosos testimonis sobre aquest fet, com en particular, l’episodi succeït a Amposta de la canonera núm. 23 comandada pel tinent John Bowie, destinada a supervisar el creuament de l’exèrcit espanyol pel riu Ebre. 

14 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“La Col·lectivitat General d’Amposta vuitanta anys després. Un intent de recuperació de la memòria històrica ampostina” a càrrec de Teresa Ferré, periodista i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona
Durant els anys 30 Amposta fou la capital llibertària de les Terres de l’Ebre i la seva col·lectivitat general una de les més importants de tot el procés revolucionari arreu de Catalunya. Vuitanta anys més tard, fem memòria d’un dels episodis més silenciats de la història ampostina a través de dos eixos: la documentació conservada a diferents arxius i la memòria d’alguns testimonis que es van prestar generosament a parlar per a un treball de recerca que avui presentem.  

21 de novembre de 2019 a les 19,30h
“Resultat de les excavacions a la plaça de l’ajuntament i l’esglèsia de Santa Maria l’any 2015” a càrrec d’Antoni Cartes, arqueòleg  
Al 2015 es va dur a terme al nucli antic d’Amposta la reurbanització del carrer Major i de la Plaça d’Espanya, actuació que va anar acompanyada d’un seguiment i control arqueològic i l’excavació de diversos sondejos. 
Aquests sondejos van permetre documentar diversos moments de la història d’Amposta, des de la protohistòria fins a la baixa edat mitjana, aportant noves dades sobre l’ocupació del terreny ocupat pel nucli antic de la ciutat. 
La conferència explicarà els resultats d’aquesta recerca, posant especial èmfasis en les restes documentades de l’antiga església de Santa Maria d’Amposta. 

28 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Amposta, la clau de l’Ebre. Poblament i defensa de la frontera més llunyana d’ al-Andalus” a càrrec del Dr. Joan Negre, arqueòleg
No tenim cap font escrita àrab que ens parle directament sobre el lloc d’Amposta. Tan sols una minsa i vaga notícia sobre la incursió d’un estol normand per les goles de l’Ebre pareix fer-se ressò de la seua existència. No obstant això, les fonts arqueològiques s’entesten en remarcar el paper que la fortalesa d’Amposta hauria jugat en la defensa de l’encreuament principal del riu, des dels comtats catalans i en direcció cap a València. Un punt estratègic que també actuà com a porta fluvial d’entrada a la medina de Tortosa. Però, quin va ser realment el paper d’aquesta fortalesa? Disposava d’un territori propi? On se situava el seu poblament?


llegir més

Històries de la Mar de l’Ebre

del 9/11/2019 al 29/11/2019 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Històries de la Mar de l’Ebre

Aquest mes de novembre es celbra la sisena edició del cicle de conferències "Històries de la Mar de l’Ebre". El cicle s’inicia el dissabte dia 9 de novembre i continua tots els divendres següents del mes a les 19.30 h. Quatre conferències on coneixerem de la mà d’estudiosos i protagonistes alguns dels aspectes, històries i anècdotes al voltant de la costa del delta de l’Ebre.

Programa: 

Dissabte 9 de novembre a les 19.30 h.
Evolució dels molls de pescadors i les llotges
A càrrec d’Enric Martínez

Divendres 15 de novembre a les 19.30 h.
La Història submergida del Delta de l’Ebre
A càrrec de Mar Mateu

Divendres 22 de novembre a les 19.30 h.
La subhasta de peix. De l’encant de la tradició a la modernitat
A càrrec de Joan Balagué

Divendres 29 de novembre a les 19.30 h.
Espècies protegides i invasores: El cas de la nacra i del cranc blau al Delta de l’Ebre
A càrrec de Patricia Pradallegir més

Conferència “Avancem cap al residu zero”, dins de la 24a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya

22/11/2019 · Sala d’actes del Museud e les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència “Avancem cap al residu zero”, dins de la 24a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya

Aquest mes de novembre es celebra a Catalunya la 24a edició de la Setmana de la Ciència. Es tracta d’una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació dins de la qual es programen un ampli ventall d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, com jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc.

Com cada any, el Museu de les Terres de l’Ebre conjuntament amb altres entitats i institucions com la Institució Catalana d’Història Natural, l’Ajuntament d’Amposta i el Parc natural del Delta de l’Ebre participa en les activitats de la Setmana de la Ciència programant la conferència que porta el títol “Avancem cap al residu zero”, una activitat que també forma part del cicle de sessions científiques que anualment realitza la ICHN arreu del país i també està inclosa dins del programa d’actes previstos en Amposta amb motiu de la Setmana Europea de prevenció de reisdus.

La xerrada anirà a càrrec de RaÚl Paniaigua coordinador de Projectes de la Fundació Rezero, i en ella es contestarà a una pregunta que té una resposta cada cop més important en la nostra societat: és possible una societat residu zero?. En finalitzar la conferència es realitzarà per a tots els assistents un taller de tast d’aigües consistent en degustar 3 tipus d’aigua (aigua de l’aixeta, aigua de l’aixeta airejada 24h. i aigua envasada) que s’han d’intentar diferenciar. un taller que té l’objectiu de posar l’accent sobre la gran quantitat d’ampolles de plàstic que emprem en el nostre dia a dia.llegir més

Jornades aproPA’T

23/11/2019 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Jornades aproPA’T

El proper 23 de novembre tindrà lloc al Museu de les Terres de l’Ebre la segona sessió de les jornades aproPA’T-Museu  i Escola aprenem junts-. Prèviament, el dia 16 de noviembre tindrà lloc la primera sessió de l’aproPA’T al Museu Pau Casals del Vendrell.

aproPA’T és una proposta de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les  Terres de l’Ebre i el Departament d’Educació que té per objectiu reforçar la relació entre els museus i els centres educatius.

Les jornades aproPA’T són un espai de trobada entre docents, professionals dels museus i persones interessades per  reflexionar sobre  potencial educatiu dels recursos culturals locals i compartir experiències. Aquesta formació, reconeguda pel  Departament d’Ensenyament, vol  ser  un  altre  nou  pas  per  promoure  la generació de  sinergies i experiències innovadores entre els  diferents agents culturals  i  educatius  del   territori  i,  especialment,  entre  els  equipaments museístics i els  centres d’ensenyament.

Aquest any aproPA’T  comptarà  amb  la  participació d’experts en  el camp de  la transformació educativa i de bones pràctiques dutes a terme pels centres educatius i els museus. També es realitzarà un  espai  formatiu de  creació de projectes col·laboratius entre un  centre educatiu i  un  museu a partir de  la metodologia  Desing Thinking que permet l’aprenentatge entre iguals i l’intercanvi de coneixements.

A Amposta la sessió començarà ales 9 h. amb la conferència de Boris Mir “La transformació educativa a les aules”, un cop finalitzada i al llarg del matí es realitzaran taules dinàmiques entre els assistents i es realitzarà un espai de creació de projectes aproPA’T. Per finalitzar la jornada es realitzaran la presentació de projectes aproPA’T que ja s’estan realitzant.

PROGRAMA APROPA’T DIA 23 DE NOVEMBRE
MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE, AMPOSTA


 8.45-9.00        Recollida de documentació

 9.00-9.15        Benvinguda

 9.15-10.30      CONFERÈNCIA INSPIRADORA I BONES PRÀCTIQUES
                       Boris Mir "La transformació educativa a les aules"

10.30 -11.00   FORMACIÓ DE GRUPS I ESMORZAR

11.00 -13.00   ESPAI DE CREACIÓ DE PROJECTES APROPA’T

13.00-14.00   PRESENTACIÓ DE PROJECTES APROPA’T

14.00             Fi de la jornada

Les jornades van destinades tant a docents de tots  els nivells  educatius com a professionals del món dels museus i de la cultura i estudiants universitaris. Podeu  consultar  el   programa, inscriure-us  i  trobar  més   informació a www.jornadesapropat.cat


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal