reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Simposio Ibérico odonatologia 2025Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juliol 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Activitats previstes per al juliol de 2025

Exposició "Francesc Casanovas: una vida de pel·lícula"

del 31/5/2025 al 24/8/2025 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Francesc Casanovas: una vida de pel·lícula"

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà una exposició itinerant sobre la vida i obra del mestre Francesc Casanovas, qui va ser director de la Lira als anys 60, impulsant la participació de dones en la música de banda, la banda juvenil o l’orfeó de la Lira. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, agraïa la implicació de totes les persones que han fet possible l’exposició, que celebra també el 125 aniversari del mestre: "Com totes les entitats, la Lira no seria el que és sense les persones que han deixat marca, i poder gaudir d’aquesta exposició i saber-ne més d’una persona que va tenir un paper tan transformador en la cultura i la societat d’Amposta és un honor". La mostra, que es podrà veure del 31 de maig al 4 d’agost al Museu, compta amb la col·laboració de la Lira i l’Ajuntament d’Amposta, i s’inaugurarà el dissabte, 31 de maig a les 19 hores, amb la participació de la banda de música de la Lira.

El president de la Lira, Francesc Solà, apuntava que l’exposició, que recollirà des de documentació inèdita a partitures i instruments de Casanovas, l’impulsa el catedràtic de flauta al Conservatori de Múrcia i exalumne i biògraf de Casanovas, Juan Francisco Cayuelas. Per la seva part, Cayuelas afirmava que "la mort de Casanovas em va deixar orfre de mestre i àvid de saber-ne més de la seva vida, per això fa 40 anys que investigo una vida que és digna de pel·lícula". Cayuelas explicava que Amposta va ser un lloc clau a la vida del músic, per aquest motiu van decidir també que havia de ser una de les seus de la mostra, conjuntament amb Torrevieja i Llíria, així com les darreres setmanes s’ha exposat a Madrid.

Francesc Casanovas, revolucionant la música de banda

Francesc Casanovas va aterrar a Amposta l’any 1957, on va estar 9 anys, marxant després a Llíria i més tard a Torrevieja. Intèrpret de flauta, saxo i clarinet, a la capital del Montsià, segons el seu biògraf, va arribar per "retrobar-se amb la música" i on també va "transmetre la seva passió per la música a molts joves". També en nom de la Lira, Carles Orero, qui ha ajudat a Cayuelas en aquest procés de documentació, explicava que "l’arribada del mestre Casanovas va suposar una revolució per a la música de banda, no només a la ciutat, sinó a tota Catalunya". Com a director de la Lira, Casanovas va incorporar a les dones en la música de banda, un fet inèdit el 1965, així com va crear la Banda Juvenil de la Lira, l’Orquestra de Cambra o l’Orfeó "Els ocells del Montsià", pioners a cantar en català als 60. "En aquest procés he descobert coses sorprenents, com que va portar el nom d’Amposta arreu del món, que era company no només de Pau Casals, sinó de Stravinski, o que va tocar al Columbia Hall de Nova York", reblava Orero.

A banda d’Amposta, Casanovas també va ser director de banda a Llíria i Torrevieja, els darrers anys de la seva vida. Abans, però, va estar a Barcelona, a Londres i fins i tot a Nova York, on va guanyar un concurs de saxo, i a l’Índia, país on va compondre des de música de cambra, poemes simfònics o ballet, així com va poder ser l’únic músic que va tocar al funeral de Gandhi, amb la banda de Calcuta.


llegir més

Exposició "Rewilding perifèric: la natura que resisteix"

del 19/6/2025 al 6/7/2025 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Rewilding perifèric: la natura que resisteix"

Del 19 de juny al 6 de juliol de 2025 es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició "Rewilding perifèric: la natura que resisteix". La mostra està produïda per l’Associació Aula i Natura amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

“Per rewilding es sobreentén la recuperació de grans espais amb grans mamífers, però els estudis ens demostren que la extinció mes massiva succeeix molt a prop nostres, el rewilding a petita escala te tot el sentit al protegir de l’extinció els grups d’espècies mes amenaçades”.

Per aquest motiu en el procés de restauració natural de l’antic abocador d’Amposta que ha donat lloc a l’espai natural del Parc del Mussol, s’ha tingut molt en compte no només la renaturalització pensada en clau de grans animals com aus i mamífers, sinó que també s’ha prioritzat adequar l’hàbitat per a incrementar la biodiversitat d’insectes, amfibis i rèptils.

El parc del mussol es un projecte de recuperació ambiental, amb l’ambició de estirant al màxim en mètodes intensius, aconseguir la màxima presencia de biodiversitat, procurant llocs de alimentació i reproducció al màxim d’espècies, aquesta tasca va acompanyada d’un estudi sistemàtic del espai, censant i controlant l espècies que any rere any van ocupant el parc

La inauguració de l’exposició es complementa amb la conferència "D’abocador a corredor verd" a càrrec de Ferran Latre de l’Associació Aula i Natura.


llegir més

Exposició “Una mirada LGTBI+ al món animal”

del 19/6/2025 al 6/7/2025 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Una mirada LGTBI+ al món animal”

Fins al 6 de juliol es pot visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Una mirada LGTBI+ al món animal”, una exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i que forma part de les activitats del Campus Extens de la URV a Amposta.

La diversitat forma part de la natura i de tot allò que ens envolta, però ha estat ignorada històricament. El coneixement oficial ha oblidat les realitats que no encaixen amb el model socialment acceptat.

L’exposició convida a reflexionar, des d’una perspectiva LGTBI+, sobre la diversitat sexual al món animal, allunyant-se dels estereotips i preceptes socials imposats per l’ésser humà.

Mitjançant diversos panells, es plantegen temes com: Quants sexes hi ha? Què és la intersexualitat? És necessari més d’un individu per a reproduir-se? Què és l’orientació sexual? Com mostren els animals interès cap als altres? Com s’aparellen els animals? Les relacions sexuals sempre s’enfoquen a la reproducció? Què és una família? Què és el gènere?

“Una mirada LGTBI+ al món animal” és un recorregut per la diversitat sexual, afectiva i de gènere dels animals. 


llegir més

IV Simposio Ibérico de Odonatología

del 11/7/2025 al 13/7/2025 · Museu de les Terres de l’Ebre i Parc del Mussol · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : IV Simposio Ibérico de Odonatología

El Simposi Ibèric d’Odonatologia és la trobada de referència per a tots els odonatòlegs ibèrics, on cada tres anys es reuneixen per compartir i afavorir la realització d’estudis científics sobre els odonats de l’àmbit íbero-balear i de les illes macaronèsiques. El I Simposi, organitzat per l’Associació d’Educació Ambiental El Bosque Animado i la Xarxa d’Observadors de Libèl·lules a Andalusia (ROLA), es va celebrar a Còrdova l’any 2015 i va suposar un impuls en la col·laboració entre els diferents odonatòlegs ibèrics, que es concretà en la redacció de l’inventari provincial ibèric més complet realitzat fins al moment.

Ja al 2018, l’Associació Galega de Custodia do Territorio va organitzar, amb l’ajuda de la Institució Catalana d’Història Natural i del col·lectiu promotor del Grup Ibèric d’Odonatologia, la segona edició del Simposi. En aquesta edició, es va produir una diversificació de les temàtiques presentades, generant una major informació sobre els odonats ibèrics. En aquest mateix Simposi va néixer el Grup Ibèric d’Odonatologia, com a grup de treball integrat en la Societat Entomològica Aragonesa, que intenta esdevenir l’entitat ibèrica de referència sobre les libèl·lules d’Espanya i Portugal, així com promoure la realització dels diferents Simposis o qualsevol altra activitat o estudi que augmenti el coneixement i la difusió de les libèl·lules de la península Ibèrica, Illes Balears i Macaronèsia.

La tercera edició del Simposi Ibèric d’Odonatologia va ser organitzada pel Departament d’Entomologia de la Societat de Ciències Aranzadi l’any 2021, i va comptar amb la col·laboració del Grup Ibèric d’Odonatologia. La realització d’aquest esdeveniment a Irun va ser possible gràcies a la cobertura del projecte Escaralimania, que va comptar amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquest projecte tenia un marcat objectiu d’implicar la ciutadania, motiu pel qual part de la jornada inaugural i part de la jornada final van incloure activitats obertes al públic general.

Amb un any de retard, a causa de la celebració del VII Congrés Europeu d’Odonatologia el 2024 a Sevilla, el Grup Ibèric d’Odonatologia organitza el IV Simposi Ibèric, els dies 11, 12 I 13 de juliol de 2025. La seu escollida en aquesta edició és el Museu de les Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta. L’organització de l’esdeveniment comptarà amb la participació de les dues entitats ja esmentades, a més d’Oxygastra (Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya), la Institució Catalana d’Història Natural, l’Ajuntament d’Amposta i el Parc del Mussol.

PROGRAMA 

Les sessions tindran lloc des de divendres 11 de juliol fins diumenge 13 de juliol de 2025, amb el següent programa provisional:

Divendres, 11 de juliol de 2025
16:00 – 17:00. Benvinguda als participants i lliurament de documentació.
17:00 – 19:00. Ponències plenàries.
19:00 – 20:00. Inauguració del Simposi
21:00. Sopar de benvinguda.

Dissabte, 12 de juliol de 2025
9:30 – 11:30. Presentació de les comunicacions dels participants.
11:30 – 12:30. Pausa cafè i lectura de pòsters.
12:30 – 14:00. Presentació de les comunicacions dels participants.
14:30 – 15:30. Dinar al Parc del Mussol. Càtering amb arrossos del territori.
15:30 – 16:30. Visita al Parc del Mussol a càrrec de l’Associació Aula i Natura.
16:30 – 20:00. Continuació de la presentació de les comunicacions dels participants.

Diumenge, 13 de juliol de 2025
9:00 – 13:00. Visita odonatològica al riu Estrets del Parc Natural dels Ports.
14:00 – 16:00. Dinar al Delta de l’Ebre.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies