del 9/2/2018 al 4/3/2018 · Casa de Cultura · Ulldecona
L’exposició, centrada en les antigues sales de cinema de les Terres de l’Ebre, recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, almenys la major part d’ells, avui desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.
Aquesta mostra convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.
Organitzada en dues parts, l’exposició ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.
La primera part fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres, fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment.
La segona part de l’exposició fa un recorregut per la història cinematogràfica de diversos municipis de les quatre comarques de l’Ebre, entre els que s’inclou Ulldecona. En aquest sentit, s’exposaran diversos objectes i documents que ens ajudaran a evocar els antics cinemes d’aquest municipi.
del 15/2/2018 al 8/3/2018 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
El cicle de conferències "Biografies Ampostines", del que presentem la sèptima edició, té com objectiu recuperar i divulgar les vivències i els treballs realitzats per personatges vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors locals i per col·laboradors i familiars, ens descobriran històries personals, amb aspectes poc coneguts dels biografiats, i fets col·lectius que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat.
El cicle consta de 4 biografies i inclou personatges del passat que han destacat en la història més recent d’Amposta i personatges del present que han esdevingut una referència per a les generacions actuals.
En aquesta edició les personalitats escollides són representants de diversos camps professionals: la docència, l’esport, la gestió … i la sanitat de tot el segle XX i inicis del XXI, i han contribuït amb les seves aportacions a conformar la ciutat dinàmica i oberta que tots coneixem avui.
PROGRAMA
“Mario López Albiol, professor i home de lletres” a càrrec de Mario López Albiol presentat per Mª Josep Margalef
Dijous, 15 de febrer de 2018 a les 19,30 h
“Carmen Rams Margalef, passió pel handbol” a càrrec de Carme Rams Margalef presentada per Ramon Sicart Rams
Dijous, 22 de febrer de 2018 a les 19,30 h
“Joan Bel Guarch, la matemàtica de l’oratòria i l’arribada de l’institut a Amposta” a càrrec de Jaume Buera Bel
Dijous, 1 de març de 2018 a les 19,30 h
“Coia Pujol, farmacèutica i dona única” a càrrec de Carmen Romances Pujol
Dijous, 8 de març de 2018 a les 19,30 h
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies