reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior abril 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Activitats previstes per al dia 1/4/2019

Exposició "Europa, fa un milió d’anys"

del 15/3/2019 al 21/4/2019 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Europa, fa un milió d’anys"

Aquesta és una exposició sobre l’arribada dels humans al continent europeu ara fa més d’un milió d’anys. Una finestra a aquells temps on podrem veure quins animals hi vivien i quin paisatge hi havia. Ens sorprendrà la presència de hipopòtams i rinoceronts gegants, tigres amb dents de sabre, elefants, licaons, cavalls similars a zebres … una fauna, quan no extingida, més pròpia de les sabanes humides de l’Africa actual que es desenvolupava en una vegetació més coneguda com els faigs, noguers, bedolls i roures.

L’exposició mostra la fauna i la flora del nostre territori durant el Plistocè Mitjà. A través de plafons i reproduccions, s’ensenya com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l’aparició d’una vegetació i fauna específiques, entre elles la espècie humana (Homo antecessor). També explica quines disciplines científiques intervenen en la recerca d’aquests coneixements i quins són els jaciments més importants a la península: així a més de l’important i conegut jaciment d’Atapuerca (Burgos) presenta també diversos jaciments de Catalunya, que han aportat novetats en la recerca, com Incarcal (Crespià), Vallparadís (Terrassa) i La Boella (La Canonja). El muntatge expositiu inclou recreacions de paisatges de l’època i escenografies així com reproduccions a escala d’un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d’altres.

A més, en aquesta ocasió l’exposició inclou mostres i plafons que expliquen la geologia del tram final de l’Ebre fa un milió d’anys. Així coneixem que en el Pliocè, entre 5 i 2 milions d’anys, es va produir un important ascens del nivell del mar Mediterrani, fet que va comportar que arribés a envair una gran vall excavada al Baix Ebre i el Montsià. En el Pleistocè, fa un milió d’anys, aquest territori estava emergit, el mar s’havia retirat i la dinàmica d’erosió i transport de la xarxa fluvial del riu Ebre van configurar el paisatge.

L’exposició ha estat elaborada i gestionada per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), un institut de recerca sobre Prehistòria i Evolució Humana del sistema CERCA de la Generalitat, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i amb conveni amb la Diputació de Tarragona.

 Un viatge que permet als visitants conèixer millor els seus remots orígens!


llegir més

Exposició d’Art de l’Escola Mestre Agustí Barberà. L’expressionisme abstracte i l’escola

del 15/3/2019 al 21/4/2019 · Vestíbul i aula oberta del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició d’Art de l’Escola Mestre Agustí Barberà. L’expressionisme abstracte i l’escola

Del 15 de març al 21 d’abril es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició d’Art de l’escola Agustí Barberà “L’expressionisme abstracte i l’escola”. Aquesta exposició mostra el treball de diferents artistes precursors de l’Expressionisme abstracte a través dels ulls dels nens i nenes de l’escola, gestionant i donant forma a les emocions a través de l’art, i tot portat en pràctica damunt d’un bastidor o llenç

L’Expressionisme abstracte va ser un moviment que utilitzava colors primaris, el blanc i el negre, i expressa la vivència de la societat del moment, una societat que tot just acabava de sortir de la segona guerra mundial.

El visitants de l’exposició podrà veure prop de 300 quadres fets pèls alumnes de l’escola Agustí Barberà, alguns d’ells de gran format, que mostren l’expressionisme des d’un punt de vista original i divers.llegir més

Els romans ens visiten

del 1/4/2019 al 6/4/2019 · Institut Ramon Berenguer IV, Castell d’Amposta i ESARDI · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Els romans ens visiten

En aquesta 7a Jornada de recreació històrica romana “Els romans ens visiten” ens  aproparem al coneixement dels diferents pobles i cultures contemporànies dels romans que convivien al Mediterrani en aquells moments. En especial els ibers, les tribus autòctones del llevant peninsular que foren assimilades pels romans i de les quals tenim múltiples vestigis a les Terres de l’Ebre. Desprès d’anys de recerca, a la zona de l’Ebre, territori de la tribu dels Ilercavons, hi ha diversos jaciments excavats, estudiats, rehabilitats i adequats per a la visita pública. A la nostra població hi ha el jaciment urbà del Castell d’Amposta que conserva diferents testimonis d’aquests passat protohistòric.  

Els romans ens visiten va començar el març de 2013 amb l’objectiu pedagògic i educatiu de fer una immersió en la història, de conèixer en primera persona, a través de la recreació històrica, l’època romana. Durant aquests anys ha esdevingut un punt de trobada atractiu no només per a l’alumnat sinó també per als apassionats del món romà i el públic en general.

PROGRAMA

ACTIVITATS PER ALS ALUMNES AL VOLTANT DEL PATRIMONI I LA CULTURA ROMANA 

De dilluns a dimecres, del 1 al 3 d’abril de 2019
Tallers sobre l’època romana en els quals els alumnes de 4t ESO de l’Institut Ramon Berenguer IV explicaran als alumnes de les escoles Soriano Montagut, Miquel Granell i Sagrat Cor els temes “Els ibers”, “Petites narracions de déus i deesses”, “ Els jocs olímpics: l’antiguitat i ara” i “Un passeig per Tàrraco”.

Dimarts i dimecres 2 i 3 d’abril de 2019
Taller de cal·ligrafia romana a càrrec de Keith i Amanda Adams
ESARDI-Escola d’Art i Disseny. 
De 10 a 13 h.

Dijous, 4 d’abril de 2019
Per als alumnes de 2on d’ESO visites guiades “Castell d’Amposta, porta de l’Ebre” per veure les restes d’aquest assentament ibèric. Activitat a càrrec del Serveis Educatius del Museu de les Terres de l’Ebre
 
Divendres 5 d’abril de 2019
10’30 h-11’30 h. Conferència “Quan el Mediterrani era el centre del món. Fenicis, grecs, púnics, ibers i romans” a càrrec de Joaquin Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, director del Departament d’Història i Història de l’Art. Lloc: l’Institut Ramon Berenguer IV.

12 h Tallers sobre la cultura ibera i romana per als alumnes de 1er ESO a l’Institut Ramon Berenguer IV. 

ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS AL VOLTANT DEL PATRIMONI I LA CULTURA ROMANA

Dissabte, 6 d’abril
12 a 13 h i 13 a 14 h - Visites guiades al Castell d’Amposta per veure les restes de l’assentament ibèric. Activitat gratuïta a càrrec del Serveis Educatius del Museu de les Terres de l’Ebre. Trobada a la plaça del Castell. 


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal