reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Ebre, Art & PatrimoniObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior novembre 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Activitats previstes per al dia 15/11/2019

Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

del 4/10/2019 al 12/1/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

El 4 d’octubre s’inaugurà al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Videojocs. Art i Cultura” inclosa dins dels actes del Video Art Game Experience 2019.

L’acte comptà amb la presència del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani, el Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró, l’Alcalde d’Amposta Adam Tomàs, la Director General d’Indústria Matilda Vilarroya, el Director del Museu de les Terres de l’Ebre Àlex Farnós i els organitzadors del VAG: Valentí Garcia, David Romaní i Joan Garcia.

El mateix dia 4 d’octubre i de forma paral·lela, es van celebrar al Museu dos conferències incloses dins del programa del VAG:a les 19.45 h. "A espatlles de codis, bytes i interaccions: la consolidació dels videojocs com gènere cultural" a càrrec de Daniel Garcia Raso, historiador i escriptor. A les 20.30 hores "Exhumant Atari: arqueologia i el cementiri dels videojocs" a càrrec d’Andrew Reinhard, arqueòleg digital.

Exposició “Videojocs. Art i Cultura”

Hi ha gent que considera alguns videojocs com el vuitè art. Quina evolució han tingut els jocs i les consoles des dels anys 70 fins el segle XXI amb la realitat virtual?

En aquesta exposició podrem gaudir de tres parts fonamentals en la història del videojoc. Podrem conèixer i veure les primeres videoconsoles domèstiques, des de la primera que es va comercialitzar el 1972 als Estats Units: la Magnavox Odyssey, o la primera consola Atari 2600 del 1976. També podrem veure l’icònic Commodore 64 amb el qual van iniciar-se molts programadors, l’evolució de les primeres SEGA, Nintendo, Playstation i XBox fins a versions més actuals. També podrem gaudir dels jocs arcade dels anys 80, recordant aquelles màquines recreatives.

Al mateix temps, podrem observar l’evolució dels jocs, dels primers que eren simples punts de llum a una pantalla, fins els jocs actuals que intenten recrear la màxima realitat. I per suposat, analitzarem l’art que s’amaga darrera els videojocs. Podrem veure com s’uneixen l’art visual, la música i la programació amb l’objectiu de crear jocs per als usuaris. Veurem com en aquesta indústria la creativitat i el talent són primordials.

En la part final, l’exposició és desdobla en la mostra “Retrogaming Ladies”. Coneixeu l’Ada Lovelace? És considerada la primera programadora. Amb l’objectiu de visualitzar l’impacte de les dones al món dels videojocs, podrem visitar aquest àmbit preparat pel col·lectiu FemDevs, on us mostrarem autores molt importants vinculades a aquesta indústria.

Massa sovint el paper de les dones al món de la tecnologia queda exclòs, en aquesta ocasió farem un gir de 180º i us ensenyarem quines han estat les dones més importants i la relació que han tingut amb molts  videojocs populars.

Aquesta exposició es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre fins el 12 de gener de 2020.


llegir més

Histories Ampostines

del 7/11/2019 al 28/11/2019 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Histories Ampostines

Nou cicle de conferències que té com objectiu recuperar i divulgar la recerca i el coneixement de la història, l’arqueologia, l’etnològia, la sociològia, l’econòmia, etc. vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors ens descobriran recerques i fets col·lectius destacats que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat. 
El cicle consta de 4 conferències a càrrec de professionals de diferents àmbits que han estudiat aspectes poc coneguts de la ciutat. 

PROGRAMA

-7 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Episodis britànics a les terres de l’Ebre durant la guerra del francés” a càrrec d’Adam Quiglay, històriador.
A l’estiu del 1813, els francesos es retiraven de la península, després de cinc anys de guerra continuada. En aquest context, existeix documentació que ens parla de la marxa del mariscal Suchet i les seves tropes quan creuaven el riu Ebre cap el nord, seguits de prop per exèrcits d’aliats que es trobaven recolzats per l’esquadra britànica de la Royal Navy.
Als Arxius del Regne Unit s’han trobat nombrosos testimonis sobre aquest fet, com en particular, l’episodi succeït a Amposta de la canonera núm. 23 comandada pel tinent John Bowie, destinada a supervisar el creuament de l’exèrcit espanyol pel riu Ebre. 

14 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“La Col·lectivitat General d’Amposta vuitanta anys després. Un intent de recuperació de la memòria històrica ampostina” a càrrec de Teresa Ferré, periodista i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona
Durant els anys 30 Amposta fou la capital llibertària de les Terres de l’Ebre i la seva col·lectivitat general una de les més importants de tot el procés revolucionari arreu de Catalunya. Vuitanta anys més tard, fem memòria d’un dels episodis més silenciats de la història ampostina a través de dos eixos: la documentació conservada a diferents arxius i la memòria d’alguns testimonis que es van prestar generosament a parlar per a un treball de recerca que avui presentem.  

21 de novembre de 2019 a les 19,30h
“Resultat de les excavacions a la plaça de l’ajuntament i l’esglèsia de Santa Maria l’any 2015” a càrrec d’Antoni Cartes, arqueòleg  
Al 2015 es va dur a terme al nucli antic d’Amposta la reurbanització del carrer Major i de la Plaça d’Espanya, actuació que va anar acompanyada d’un seguiment i control arqueològic i l’excavació de diversos sondejos. 
Aquests sondejos van permetre documentar diversos moments de la història d’Amposta, des de la protohistòria fins a la baixa edat mitjana, aportant noves dades sobre l’ocupació del terreny ocupat pel nucli antic de la ciutat. 
La conferència explicarà els resultats d’aquesta recerca, posant especial èmfasis en les restes documentades de l’antiga església de Santa Maria d’Amposta. 

28 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Amposta, la clau de l’Ebre. Poblament i defensa de la frontera més llunyana d’ al-Andalus” a càrrec del Dr. Joan Negre, arqueòleg
No tenim cap font escrita àrab que ens parle directament sobre el lloc d’Amposta. Tan sols una minsa i vaga notícia sobre la incursió d’un estol normand per les goles de l’Ebre pareix fer-se ressò de la seua existència. No obstant això, les fonts arqueològiques s’entesten en remarcar el paper que la fortalesa d’Amposta hauria jugat en la defensa de l’encreuament principal del riu, des dels comtats catalans i en direcció cap a València. Un punt estratègic que també actuà com a porta fluvial d’entrada a la medina de Tortosa. Però, quin va ser realment el paper d’aquesta fortalesa? Disposava d’un territori propi? On se situava el seu poblament?


llegir més

Històries de la Mar de l’Ebre

del 9/11/2019 al 29/11/2019 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Històries de la Mar de l’Ebre

Aquest mes de novembre es celbra la sisena edició del cicle de conferències "Històries de la Mar de l’Ebre". El cicle s’inicia el dissabte dia 9 de novembre i continua tots els divendres següents del mes a les 19.30 h. Quatre conferències on coneixerem de la mà d’estudiosos i protagonistes alguns dels aspectes, històries i anècdotes al voltant de la costa del delta de l’Ebre.

Programa: 

Dissabte 9 de novembre a les 19.30 h.
Evolució dels molls de pescadors i les llotges
A càrrec d’Enric Martínez

Divendres 15 de novembre a les 19.30 h.
La Història submergida del Delta de l’Ebre
A càrrec de Mar Mateu

Divendres 22 de novembre a les 19.30 h.
La subhasta de peix. De l’encant de la tradició a la modernitat
A càrrec de Joan Balagué

Divendres 29 de novembre a les 19.30 h.
Espècies protegides i invasores: El cas de la nacra i del cranc blau al Delta de l’Ebre
A càrrec de Patricia Pradallegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal