reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  



Activitats previstes per al dia 17/5/2019

Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

del 10/5/2019 al 16/6/2019 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

El divendres dia 10 de maig s’obre al públic l’exposició “la meua terra és de colors”. L’exposició resulta de la selecció de la convocatòria impulsada pel Consorci Museu de les Terres de l’Ebre per a la realització d’exposicions al vestíbul del Museu.

La mostra està composada per vint-i-cinc de fotografies on es poden contemplar diferents indrets del Delta de l’Ebre en diferents èpoques de l’any i, per tant, amb  diferents condicions meteorològiques i ambientals.
Són instantànies plenes d’harmonia que reflecteixen la qualitat paisatgística del territori a través de la fotografia. Camps d’arròs en època de collita, els primers rajos de sol sortint a la costa de l’Ebre, la màgia de les llacunes del Delta. Una explosió de colors i de natura en estat pur, que ens apropa els elements naturals més singulars del nostre territori.

La intuïció ha permès que el procés de captura de les fotografies hagi estat ràpid. Però d’altres han requerit paciència per capturar el moment adequat pel que fa a llum, exposició i escenari, a més d’un treball tècnic previ i posterior per tal d’aconseguir el resultat desitjat.

L’objectiu del fotògraf ha estat aconseguir composicions interessants aprofitant els elements que proporcionen la natura i l’home. La majoria de vegades es respecta la regla dels terços encara que de tant en tant es dóna pas a l’experimentació.  Els marcs naturals o artificials que el fotògraf es troba permeten afegir un major impacte visual en les imatges, tot amb el propòsit d’oferir a l’espectador la relació estreta que hi ha amb la fotografia i el paisatge. Un paisatge ric, heterogeni i divers que ens regala cada racó de les Terres de l’Ebre.

Emilio Zaragoza, Barcelona 1970

La seva passió per la fotografia la deu al seu pare. Va ser ell qui el va animar i motivar perquè fes de la fotografia una de les grans aficions de la seva vida.
La primera càmera fotogràfica, una Kodak Instamatic, li van regalar a la primera comunió. Però, la càmera Reflex del seu pare, una Asahi Pentax, feia més bones fotografies, i de seguida va aprendre a utilitzar-la, gràcies a l’ajuda i els consells del seu pare i tot allò que havia de conèixer per poder capturar aquell precís moment que volia deixar plasmat amb una imatge.

Es va formar com a tècnic d’imatge i so a València, a l’Institut de Formació Professional Juan Comenius, i de seguida va començar la seva carrera professional en el món audiovisual. Actualment cursa estudis de màrketing digital

La seva trajectòria professional ha passat per la televisió d’Almeria i actualment treballa a Canal 21 Ebre, on aporta la seva visió de fotògraf per aconseguir la millor gravació, una fotografia amb moviment que plasma en cadascun dels seus treballs.


llegir més

Exposició “Gaites, gralles i dolçaines”

del 10/5/2019 al 30/6/2019 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Gaites, gralles i dolçaines”

L’exposició itinerant “Gaites, gralles i dolçaines”, organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 10 de maig i el 30 de juny de 2019.

La mostra s’ocupa de la gaita, un oboè popular, propi del territori de l’antiga Diòcesi de Tortosa; uns instrument musical que posava música a les festes des del Priorat fins a l’Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyada sempre per la percussió d’un tabal.  La gaita, tot i les nombroses semblances que presenta amb altres oboès populars de la Mediterrània, té algunes característiques pròpies, que la diferencien també dels seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla, actualment més conegudes.

La mostra dóna a conèixer també els gaiters més destacats, el context social de l’instrument i el seu paper històric i festiu, dedicant càpsules específiques a Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa ’Los Flarets’ de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló iLo Mas de la Solfa de la Fatarella; també exposa diferents instruments musicals procedents de fons museístics i de col·leccions particulars.

La formació musical tradicional d’un gaiter i un tabaler és actualment minoritària, mentre que al territori són nombroses les colles de dolçainers i de grallers. Avui, els tres instruments conviuen a les comarques centrals dels Països Catalans, amb estils i repertoris diversos, posant música a les festes i els actes populars més destacats.

Una altra part de l’exposició està dedicada al present dels tres instruments: gaita, gralla i dolçaina, amb un audiovisual en què diverses persones parlen del moment actual i es mostra l’entorn social de la música, el moviment associatiu que es vertebra a través de les colles, els moments festius, etc. 

El contingut de l’exposició és fruit de la recerca realitzada pel seu comissari Joan Pellisa, luthier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans; i de la recerca que -amb el suport de l’IRMU i la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori- van realitzar l’equip format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos, parcialment publicada a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).

 


llegir més

Dia Internacional dels Museus 2019

del 17/5/2019 al 19/5/2019 · Xarxa d’equipaments · Amposta, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Dia Internacional dels Museus 2019

El proper 18 de maig es celebra la a 41a edició del Dia Internacional dels Museus, impulsat des del 1977 l’ICOM (Consell Internacional de Museus i òrgan vinculat a la UNESCO). Com cada any, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre a través de diversos dels equipaments patrimonials de la xarxa Ebre,Natura&Cultura es suma a aquesta celebració amb activitats organitzades expressament per a l’ocasió que es duran a terme entre el 17 i el 19 de maig.

L’edició d’enguany s’encetarà divendres dia 17 al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta). Aquest any el Museu participarà en la Nit dels Museus i obrirà les portes a les 21.30 h. per a realitzar una visita guiada dividida en dos parts. En primer lloc Clàudia Jiménez, professora i músic, explicarà la música tradicional de les Terres de l’Ebre mitjançant una visita a l’exposició temporal “Gaites, gralles i dolçaines”. Després el biòleg del Museu, Pere Luque, mostrarà als participants espais que habitualment no es poden visitar, els magatzems on es troba dipositat l’important fons que custòdia el Museu i que inclou objectes arqueològics, etnològics i de ciències naturals.

A més, i amb motiu de la celebració de la XI edició Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre realitzarà unes jornades de portes obertes els dies 18 i 19 de maig.

La segona de les activitats programades, tindrà lloc el dissabte 18 de maig a Sant Carles de la Ràpita amb la visita teatralitzada “Entre pirates i pescadors”, un viatge fantàstic pel passat de la Mar de l’Ebre, 2.000 anys d’història a través dels descendents del gloriós centurió romà Marcus Marcus. Una proposta adreçada a un públic familiar, que permet descobrir com la Mar de l’Ebre ha estat nexe d’unió de les diverses cultures mediterrànies, a més del marc d’alguns dels fets més importants de la història. La visita es complementa amb la jornada de portes obertes que es realitzarà al llarg de tot el dia al Museu de la Mar de l’Ebre.

Les activitats previstes es completen el mateix dissabte al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara i al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers a Alcanar on es realitzaran dos visites guiades per mostrar al visitant les exposicions permanents que acullen aquests dos equipaments.
Aquestes activitats, que són totalment gratuïtes i adreçades a un públic familiar, tenen com a finalitat divulgar i sociabilitzar el patrimoni cultural que es gestiona des d’aquests equipaments, mostrar continguts i espais que no es poden visitar habitualment i ampliar el discurs  de les exposicions permanents i temporals que acullen.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Divendres 17, de maig

Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
Nit dels Museus: Visita guiada a l’exposició “Gaites, gralles i dolçaines” i visita guiada a les sales de reserva d’arqueologia, etnologia i natura del Museu de les Terres de l’Ebre.
Hora d’inici: 21.30 h.
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre

Dissabte, 18 de maig
Museu de la Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita)
Visita teatralitzada “Entre pirates i pescadors”
Hora d’inici: 17.30 h.
Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)
Visita guiada a les exposicions permanents del Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana
Hora d’inici: 11.00  h.
Lloc: Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana

Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor (Alcanar)
Visita guiada a les exposicions permanents del Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers
Hora d’inici: 13.00 h.
Lloc: Centre d’Interpretació  de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies