reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïtaObrim el Museu. Exposició prorrogada

Agenda

tipus:
anterior abril 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Activitats previstes per al dia 19/4/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

del 28/2/2020 al 30/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l’avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l’estratègia propagandística.

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de valor pàtrimonial.

Darrere cada traç s’amaguen firmes d’artistes consolidats, professionals anònims i dibuixants amateurs. Aquesta exposició també vol ser un record per als milers de treballadors de les arts gràfiques que no van dubtar a convertir el llapis i l’aerògraf en arma de guerra.  

L’exposició mostra 30 cartells, d’autors coneguts com: Hubert Vallmitjana, Pere Català Pic, Carles Fontserè, Josep Renau, Jose Bardasano, Lorenzo Goñi, Lluís García Falgàs, Antonio Cañavate, Joana Colons, Marian Rawicz, Francesc Benages, Juan Antonio Morales, Ramon Martí, Martí Bas, Manuel Manleon, Josep Subirats o Ramon Casas. 

A més, incorpora il·lustracions presentades prèviament a la publicació: postals, àlbums i llibres publicats a partir de les il·lustracions, etc. 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat de Teresa Ferré.

Aquí podeu fer una visita virtual a l’exposició
llegir més

Curs "Mamífers carnívors de Catalunya" dins del cursos naturalistes de la ICHN

del 18/4/2020 al 19/4/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre i espais naturals de la Terra Alta · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs "Mamífers carnívors de Catalunya" dins del cursos naturalistes de la ICHN

AJORNAT!!!

Els propers dies 18 i 19 d’abril de 2020, es realitzarà al Museu de les Terres de l’Ebre el curs "Mamífers carnívors de Catalunya". Aquesta activitat s’inclou dins del cicle de cursos naturalistes que cada any organitza la la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, conjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre.

Aquest curs permet conèixer en profunditat i identificar les diferents espècies de mamífers carnívors que podem trobar a Catalunya. El curs té una durada de 20 hores i està dividit en dos parts, una teòrica i una pràctica. Al llarg de les sessions teòriques es parlarà de les principals característiques que defineixen la biologia i etologia d’aquest interessant grup de mamífers i, al mateix temps, de com aprendre a identificar les espècies presents als espais naturals de Catalunya. Dins de la part pràctica del curs, s’explicaran les principals metodologies d’estudi i localització d’aquestes espècies, posant un especial èmfasi en els métodes de seguiment de les seves poblacions com fototrampeig, aguaits o reconeixement de rastres. Cal destacar que dins de la jornada pràctica es realitzarà un aguait de llúdriga que té com a objectiu l’observació d’aquest mamífer, un dels més emblemàtics del nostre país.

Professors:
Diego Martínez Martínez i Àngel Such, Forestal Catalana i membres del Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya-Felis

Cal que porteu:
Roba i calçat còmode per anar al camp, càmera fotogràfica (si en teniu), menjar i beguda el dia de la sortida, repel·lent d’insectes i barret. El desplaçament de camp es farà en cotxes particulars

Inscripció i més informació:
Per realitzar la inscripció us podeu adreçar a la Secretaria de la ICHN al telèfon  933 248 582 o enviant un email a ichn@iec.cat. La matrícula per als socis de la ICHN, els de les entitats per a els quals té acords de col·laboració i per als habitants de les Terres de l’Ebre és de 30 €, i per la resta és de 54 €, (estudiants i aturats 40 €). La inscripció es considerarà formalitzada un cop realitzat el pagament del curs ingressant l’import de la matrícula al compte corrent 2013-0421-50-0200689502. Les places estan limitades a 20 inscrits i es cobriran per rigorós ordre de inscripció.

PROGRAMA:

Dissabte dia 18 d’abril

Part teórica:

10-14 h (Matí)  Biologia , Etologia i Reconeixement d’espècies ( Mustèlids e invasors )
16-20 h (Tarda) Biologia , Etologia i Reconeixement d’espècies (Vivèrrids, Felins, Cànids i Úrsids )

Diumenge dia 19 d’abril

Part pràctica: Terra Alta

6-8 h. Aguait de Llúdriga, A la Terra Alta, al riu Algars entre les poblacions de Lledó Arenys de Lledó  

10-17 h. Recorregut per identificar rastres. 1 Recorregut: Forestal al Parc Natural dels Ports entre el mas de la Franqueta i el Mas dels Ateus ( 10:00-13;00)  ;2 Recorregut: Camps de conreus i Bosc de ribera. Recorregut a la vora del Riu Algars entre Arnes i Lledó  (15:00-17:00)


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal