reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior octubre 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Activitats previstes per al dia 22/10/2019

Exposició "La casa ibèrica: habitatge i llar"

del 27/9/2019 al 28/10/2019 · Centre d’interpretació de la cultura dels Ibers.Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La casa ibèrica: habitatge i llar"

El poblament ibèric a l’Ebre, a la Ilercavonia, entre el V i III aC es caracteritza per petits habitats fortificats que comparteixen uns trets similars d’ubicació, mides, urbanisme i organització defensiva. Es dóna un procés de concentració de la població en aquests nuclis, molts d’ells a la vora del riu o en terrasses o tossals pròxims a les bones terres de conreu i a les vies de comunicació. Els poblats, de sedentarisme acusat, presenten un urbanisme incipient amb una certa planificació i ús controlat de l’espai

Les cases, fetes amb materials duradors, es troben adossades unes a les altres i situades a l’interior d’un recinte tancat que pot tenir uns elements defensius (muralla, torre, bastions...). Els habitatges evolucionen des dels models curvilinis a l’edat del Bronze fins a fixar en el període ibèric la planta rectangular, allargassada i compartimentada. Presenten un únic espai, que al llarg del temps es compartimenta. Poden ser d’una sola planta o de dues. No s’observen diferències en les estructures d’hàbitat i es absent la construcció monumental. Els espais públics són lliures de construccions i les construccions col·lectives, com les defensives, els graners o cisternes, responen a criteris utilitaris. Així mateix els espais cultuals no es diferencien dels altres habitatges però s’identifiquen per les restes de les pràctiques religioses.  

L’exposició presenta quins eren els trets definitoris de l’arquitectura domèstica i com canvien durant la protohistòria, en especial al període ibèric. A partir d’un esquema general de l’arquitectura domèstica en època ibèrica atén a aspectes concrets d’aquesta arquitectura com són les cobertes, les parets i paviments, les estructures de suport, l’agençament intern de les cases, o la recollida d’aigües així com mostra aquelles activitats que és realitzaven al voltant de la llar i quines pràctiques religioses s’esdevenien per protegir aquest espai vital. 

Les peces exposades són materials arqueològics que, malgrat que donen molta informació en les recerques, no acostumen a ser exposats per la seva naturalesa, parlem de còdols, pedres  desbastades, restes carbonitzades, empremtes de fang, fragments de morter de paret, tovots assecats al sol ... o restes òssies de fauna. En aquest context són exemple concret i materialitzen les explicacions del discurs, permetent-nos visualitzar un tipus d’arquitectura que ens acosta a alguns dels trets definidors de les nostres construccions tradicionals.  

L’exposició es podrà visitar en el transcurs de les Festes Quinquennals d’Alcanar d’aquest any. S’inaugurarà el divendres 27 de setembre a les 19 h., i romandrà oberta durant el mes d’octubre. Organitzada en el marc de la celebració Tyrica-Festival iber d’Alcanar, els dies 28 i 29 de setembre, forma part de les activitats del 19é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, els dies 5 i 6 d’octubre.


llegir més

Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

del 27/9/2019 al 10/11/2019 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

La mostra, que s’obre al públic del dia 27 de setembre, es podrà visitar fins el dia 3 de novembre de 2019 al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

del 4/10/2019 al 12/1/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Videojocs. Art i Cultura"

El 4 d’octubre s’inaugurà al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Videojocs. Art i Cultura” inclosa dins dels actes del Video Art Game Experience 2019.

L’acte comptà amb la presència del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani, el Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró, l’Alcalde d’Amposta Adam Tomàs, la Director General d’Indústria Matilda Vilarroya, el Director del Museu de les Terres de l’Ebre Àlex Farnós i els organitzadors del VAG: Valentí Garcia, David Romaní i Joan Garcia.

El mateix dia 4 d’octubre i de forma paral·lela, es van celebrar al Museu dos conferències incloses dins del programa del VAG:a les 19.45 h. "A espatlles de codis, bytes i interaccions: la consolidació dels videojocs com gènere cultural" a càrrec de Daniel Garcia Raso, historiador i escriptor. A les 20.30 hores "Exhumant Atari: arqueologia i el cementiri dels videojocs" a càrrec d’Andrew Reinhard, arqueòleg digital.

Exposició “Videojocs. Art i Cultura”

Hi ha gent que considera alguns videojocs com el vuitè art. Quina evolució han tingut els jocs i les consoles des dels anys 70 fins el segle XXI amb la realitat virtual?

En aquesta exposició podrem gaudir de tres parts fonamentals en la història del videojoc. Podrem conèixer i veure les primeres videoconsoles domèstiques, des de la primera que es va comercialitzar el 1972 als Estats Units: la Magnavox Odyssey, o la primera consola Atari 2600 del 1976. També podrem veure l’icònic Commodore 64 amb el qual van iniciar-se molts programadors, l’evolució de les primeres SEGA, Nintendo, Playstation i XBox fins a versions més actuals. També podrem gaudir dels jocs arcade dels anys 80, recordant aquelles màquines recreatives.

Al mateix temps, podrem observar l’evolució dels jocs, dels primers que eren simples punts de llum a una pantalla, fins els jocs actuals que intenten recrear la màxima realitat. I per suposat, analitzarem l’art que s’amaga darrera els videojocs. Podrem veure com s’uneixen l’art visual, la música i la programació amb l’objectiu de crear jocs per als usuaris. Veurem com en aquesta indústria la creativitat i el talent són primordials.

En la part final, l’exposició és desdobla en la mostra “Retrogaming Ladies”. Coneixeu l’Ada Lovelace? És considerada la primera programadora. Amb l’objectiu de visualitzar l’impacte de les dones al món dels videojocs, podrem visitar aquest àmbit preparat pel col·lectiu FemDevs, on us mostrarem autores molt importants vinculades a aquesta indústria.

Massa sovint el paper de les dones al món de la tecnologia queda exclòs, en aquesta ocasió farem un gir de 180º i us ensenyarem quines han estat les dones més importants i la relació que han tingut amb molts  videojocs populars.

Aquesta exposició es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre fins el 12 de gener de 2020.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal