reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juny 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     



Activitats previstes per al dia 27/6/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

del 28/2/2020 al 30/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l’avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l’estratègia propagandística.

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de valor pàtrimonial.

Darrere cada traç s’amaguen firmes d’artistes consolidats, professionals anònims i dibuixants amateurs. Aquesta exposició també vol ser un record per als milers de treballadors de les arts gràfiques que no van dubtar a convertir el llapis i l’aerògraf en arma de guerra.  

L’exposició mostra 30 cartells, d’autors coneguts com: Hubert Vallmitjana, Pere Català Pic, Carles Fontserè, Josep Renau, Jose Bardasano, Lorenzo Goñi, Lluís García Falgàs, Antonio Cañavate, Joana Colons, Marian Rawicz, Francesc Benages, Juan Antonio Morales, Ramon Martí, Martí Bas, Manuel Manleon, Josep Subirats o Ramon Casas. 

A més, incorpora il·lustracions presentades prèviament a la publicació: postals, àlbums i llibres publicats a partir de les il·lustracions, etc. 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat de Teresa Ferré.

Aquí podeu fer una visita virtual a l’exposició




llegir més

Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

del 14/5/2020 al 30/7/2020 · On line · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

Els Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat una activitat on-line, a càrrec de reputats experts, per tal de fer una mirada al futur en relació a les novetats socials, econòmiques, educatives, sanitàries, etc. . que ens reportarà la recent pandemia del COVID19. 

La plataforma triada és Teams que permet l’accés directe, sense instal·lar el programa. Hi haurà un xat per tal que qui vulgui pugui fer-li preguntes al ponent.

Programa 

Dijous, 14 de maig a les 18:00 h.  “COVID-19. Qué en sabem?" a càrrec del Dr. Castro, Degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Director del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Dijous, 28 de maig a les 18:00 h. "La petjada psicològica de la COVID-19" a càrrec dels psicòlegs Jaume Descarrega i Jorge Manuel Dueñas

Dijous, 11 de juny a les 18:00 h. "Com serà el turisme post-COVID-19"  a càrrec d’Antoni Russo investigador del Departament  de Geografia de la URV.

Dijous, 25 de juny a les 18:00 h. "El nou escenari econòmic post-COVID-19"  a càrrec de Catalina Jordi i Maria Llop,  investigadores del Departament d’Economia de la URV. 

Un cop finalitzat el cicle, les conferencies estan disponibles a  https://www.youtube.com/channel/UC4lI8YtSvdiAeYMoDqgPBgw



llegir més

Visites guiades a l’exposició "El llapis, arma de guerra antifeixista 1936-1939"

del 27/6/2020 al 28/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Visites guiades a l’exposició "El llapis, arma de guerra antifeixista 1936-1939"

Les visites dirigides per Teresa Ferré, historiadora i comissaria de l’exposició,seran el 27 i 28 de juny

Sobre un fons blanc s’alça a color un cavall desbocat i amb aparença esbojarrada. Un home rabassut, que vesteix un uniforme carregat de medalles i elements decoratius, cavalca a sobre l’animal alçant un bastó. Podria ser la representació de la sota de bastos de la baralla espanyola, si no fos perquè el caricaturitzat era el dictador Francisco Franco sobre un animal amb l’esvàstica marcada al darrere, entre altres detalls, il·lustrats sota la mirada crítica d’Antonio Cañavate al cartell "S.E. El Generalísimo". Una obra que l’any 1936 li va costar una condemna de mort.

La de Cañavate és un dels fets que s’amaguen darrere els cartells i documents de l’exposició "El llapis, arma de guerra antifeixista 1936-1939", que la periodista, historiadora i comissaria de l’exposició, Teresa Ferré, explicarà el 27 de juny i 28 de juny en les visites guiades i comentades gratuïtes que reactivaran les activitats públiques del Museu després del confinament. La mostra de cartells es pot veure fins al 30 de juny a la sala d’exposicions temporal del Museu de les Terres de l’Ebre.

L’exposició temporal “El llapis arma de guerra antifeixista” presenta quin era el context de la comunicació i la propaganda en la lluita antifeixista en els anys 1936-1939a partir de l’obra original d’autors tan importants com Carles Fontserè, Josep Renau, José Bardasano, Pere Català o entre d’altres, Humbert Vallmitjana.

Visites segures
El Museu compta amb les mesures per evitar contagis de la Covid-19.Des de la seva reobertura, segueix el de Pla de contingència que fixa les mesures de prevenció i higiene, així com de distanciament i senyalització per garantir la seguretat dels treballadors, visitants i usuaris. El Museu limita l’accés a 20 persones per cadascuna de les tres sales visitables, facilita gel hidroalcohòlic i mascaretes als visitants i ha habilitat una nova sortida des de la sala "L’Ebre, camí d’aigua" per tal de disposar d’un circuit de visita en una sola direcció.

Visites guiades gratuïtes: 27 de juny a les 19h i 28 de juny a les 11h. Cal efectuar la reserva prèvia al 977702954 o info@museuterresebre.cat.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies