reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior setembre 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      



Activitats previstes per al dia 28/9/2019

Cicle Ebre, Música & Patrimoni

del 27/7/2019 al 28/9/2019 · Terres de l’Ebre · Amposta, la Galera, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Villalba dels Arcs i Vinebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle Ebre, Música & Patrimoni

La dansa i la música, protagonitzen la sisena edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni

Després que la il·lustració protagonitzés l’any passat el festival Ebre, Art & Patrimoni, enguany la música en torna a ser la protagonista. En aquesta nova edició d’Ebre, Música & Patrimoni, el festival presenta  8 espectacles de petit format on la dansa, la videodansa, l’expressió corporal, les performances,... es fusionen amb el teatre, els llibres, la cultura popular, l’art, la memòria, etc. En conjunt 8 experiències interdisciplinars ubicades sempre en escenaris patrimonials, i que contribueixen a la reinterpretació dels mateixos espais on es realitza cada activitat.

Us convidem a que en els mesos de juliol, agost i setembre visiteu les activitats que hem organitzat i que descobriu, si encara no ho heu fet, l’oferta d’exposicions i de continguts que acollim de forma permanent els museus i centres d’interpretació que participen en el cicle “Ebre, Música & Patrimoni”. Aquest és sens dubte, un programa per gaudir pausadament de la diversitat del patrimoni i la cultura de les Terres de l’Ebre. Les activitats són gratuïtes i estan adreçades a qualsevol amant del patrimoni i la música, gent curiosa, famílies i turistes.

Amb els dos cicles Ebre, Art & Patrimoni i Ebre, Música & Patrimoni, que organitza la xarxa territorial del Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre –encapçalada pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura– pretenem apropar el paisatge, la història, les formes de vida i el ric patrimoni del territori a la ciutadania, creant  sinèrgies transversals i irrepetibles. I això, tant en el sentit patrimonial i artístic mitjançant la fusió de llenguatges i disciplines, com en el caràcter lúdic i informal de la programació. L’estiu i el temps de lleure esdevenen una oportunitat per visitar els museus i els centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre i gaudir d’aquestes vuit propostes úniques que ajudaran al públic a descobrir l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen el maridatge de la dansa,  la música i el patrimoni, ubicats en espais singulars i evocadors de les Terres de l’Ebre.


PROGRAMA D’ACTES


MUSEU DEL FERROCARRIL
MUNICIPI: MÓRA LA NOVA
TÍTOL: ABANS DEL VIATGE

Lloc: Torre de l’Enclavament-Punt d’acollida del Museu del Ferrocarril
Dat. 27 de juliol a les 20 h.

MUSEU DE LA PAUMA
MUNICIPI: MAS DE BARBERANS
TÍTOL: EL RACÓ DE LA JOTA AL RACÓ DELS ARTESANS

Lloc: Plaça de l’Església
Dates: Dissabte 3 d’agost a les 20 h. I diumenge 4 d’agost a les 19.30 h.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA TERRISSA DE LA GALERA
MUNICIPI: LA GALERA
TÍTOL: CERÀMICA EN DANSA

Lloc: Terracota. Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera
Data: 9 d’agost a les 21 h.

CA DON JOAN
MUNICIPI: VINEBRE
TÍTOL: ANOD

Lloc: Ca Don Joan
Data: 25 d’agost a les 20 h.

COMEBE
MUNICIPI. VILLALBA DELS ARCS
TÍTOL: JUSTO “ DANSA TEATRE”

Lloc: Espai Històric “Mirador del Bassot”
Data: 21 de setembre a les 19 h.

MUSEU DE LA MAR DE L’EBRE
MUNICIPI: SANT CARLES DE LA RÀPITA
TÍTOL: KOINÉ

Lloc: Plaça Agustí Vizcarro-Museu de la Mar de l’Ebre
Data: 21 de setembre 2019

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES BARRAQUES DEL DELTA
MUNICIPI: SANT JAUME D’ENVEJA
TÍTOL: MEMÒRIES LÍQUIDES. VEUS DELS RENTADORS

Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta
Data: 22 de setembre de 2019 a les 19.30 h

MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE
MUNICIPI: AMPOSTA
TÍTOL: H2O

Lloc: Embarcador fluvial d’Amposta
Data: 28 de setembre a les 20 h.


llegir més

Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

del 9/8/2019 al 28/9/2019 · Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre · Sant Jaume d’Enveja

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La meua terra és de colors" d’Emilio Zaragoza

A partir de divendres dia 9 d’agost i fins el dia 28 de setembre es podrà visitar al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre l’exposició “la meua terra és de colors”. L’exposició resulta de la selecció de la convocatòria impulsada pel Consorci Museu de les Terres de l’Ebre per a la realització d’exposicions fotogràfiques.

La mostra està composada per vint-i-cinc de fotografies on es poden contemplar diferents indrets del Delta de l’Ebre en diferents èpoques de l’any i, per tant, amb  diferents condicions meteorològiques i ambientals.
Són instantànies plenes d’harmonia que reflecteixen la qualitat paisatgística del territori a través de la fotografia. Camps d’arròs en època de collita, els primers rajos de sol sortint a la costa de l’Ebre, la màgia de les llacunes del Delta. Una explosió de colors i de natura en estat pur, que ens apropa els elements naturals més singulars del nostre territori.

La intuïció ha permès que el procés de captura de les fotografies hagi estat ràpid. Però d’altres han requerit paciència per capturar el moment adequat pel que fa a llum, exposició i escenari, a més d’un treball tècnic previ i posterior per tal d’aconseguir el resultat desitjat.

L’objectiu del fotògraf ha estat aconseguir composicions interessants aprofitant els elements que proporcionen la natura i l’home. La majoria de vegades es respecta la regla dels terços encara que de tant en tant es dóna pas a l’experimentació.  Els marcs naturals o artificials que el fotògraf es troba permeten afegir un major impacte visual en les imatges, tot amb el propòsit d’oferir a l’espectador la relació estreta que hi ha amb la fotografia i el paisatge. Un paisatge ric, heterogeni i divers que ens regala cada racó de les Terres de l’Ebre.

Emilio Zaragoza, Barcelona 1970

La seva passió per la fotografia la deu al seu pare. Va ser ell qui el va animar i motivar perquè fes de la fotografia una de les grans aficions de la seva vida.
La primera càmera fotogràfica, una Kodak Instamatic, li van regalar a la primera comunió. Però, la càmera Reflex del seu pare, una Asahi Pentax, feia més bones fotografies, i de seguida va aprendre a utilitzar-la, gràcies a l’ajuda i els consells del seu pare i tot allò que havia de conèixer per poder capturar aquell precís moment que volia deixar plasmat amb una imatge.

Es va formar com a tècnic d’imatge i so a València, a l’Institut de Formació Professional Juan Comenius, i de seguida va començar la seva carrera professional en el món audiovisual. Actualment cursa estudis de màrketing digital

La seva trajectòria professional ha passat per la televisió d’Almeria i actualment treballa a Canal 21 Ebre, on aporta la seva visió de fotògraf per aconseguir la millor gravació, una fotografia amb moviment que plasma en cadascun dels seus treballs.


llegir més

Exposició "La casa ibèrica: habitatge i llar"

del 27/9/2019 al 28/10/2019 · Centre d’interpretació de la cultura dels Ibers.Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La casa ibèrica: habitatge i llar"

El poblament ibèric a l’Ebre, a la Ilercavonia, entre el V i III aC es caracteritza per petits habitats fortificats que comparteixen uns trets similars d’ubicació, mides, urbanisme i organització defensiva. Es dóna un procés de concentració de la població en aquests nuclis, molts d’ells a la vora del riu o en terrasses o tossals pròxims a les bones terres de conreu i a les vies de comunicació. Els poblats, de sedentarisme acusat, presenten un urbanisme incipient amb una certa planificació i ús controlat de l’espai

Les cases, fetes amb materials duradors, es troben adossades unes a les altres i situades a l’interior d’un recinte tancat que pot tenir uns elements defensius (muralla, torre, bastions...). Els habitatges evolucionen des dels models curvilinis a l’edat del Bronze fins a fixar en el període ibèric la planta rectangular, allargassada i compartimentada. Presenten un únic espai, que al llarg del temps es compartimenta. Poden ser d’una sola planta o de dues. No s’observen diferències en les estructures d’hàbitat i es absent la construcció monumental. Els espais públics són lliures de construccions i les construccions col·lectives, com les defensives, els graners o cisternes, responen a criteris utilitaris. Així mateix els espais cultuals no es diferencien dels altres habitatges però s’identifiquen per les restes de les pràctiques religioses.  

L’exposició presenta quins eren els trets definitoris de l’arquitectura domèstica i com canvien durant la protohistòria, en especial al període ibèric. A partir d’un esquema general de l’arquitectura domèstica en època ibèrica atén a aspectes concrets d’aquesta arquitectura com són les cobertes, les parets i paviments, les estructures de suport, l’agençament intern de les cases, o la recollida d’aigües així com mostra aquelles activitats que és realitzaven al voltant de la llar i quines pràctiques religioses s’esdevenien per protegir aquest espai vital. 

Les peces exposades són materials arqueològics que, malgrat que donen molta informació en les recerques, no acostumen a ser exposats per la seva naturalesa, parlem de còdols, pedres  desbastades, restes carbonitzades, empremtes de fang, fragments de morter de paret, tovots assecats al sol ... o restes òssies de fauna. En aquest context són exemple concret i materialitzen les explicacions del discurs, permetent-nos visualitzar un tipus d’arquitectura que ens acosta a alguns dels trets definidors de les nostres construccions tradicionals.  

L’exposició es podrà visitar en el transcurs de les Festes Quinquennals d’Alcanar d’aquest any. S’inaugurarà el divendres 27 de setembre a les 19 h., i romandrà oberta durant el mes d’octubre. Organitzada en el marc de la celebració Tyrica-Festival iber d’Alcanar, els dies 28 i 29 de setembre, forma part de les activitats del 19é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, els dies 5 i 6 d’octubre.


llegir més

Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

del 27/9/2019 al 10/11/2019 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio.

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

La mostra, que s’obre al públic del dia 27 de setembre, es podrà visitar fins el dia 3 de novembre de 2019 al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies