reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juny 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     



Activitats previstes per al dia 5/6/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

del 28/2/2020 al 30/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l’avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l’estratègia propagandística.

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de valor pàtrimonial.

Darrere cada traç s’amaguen firmes d’artistes consolidats, professionals anònims i dibuixants amateurs. Aquesta exposició també vol ser un record per als milers de treballadors de les arts gràfiques que no van dubtar a convertir el llapis i l’aerògraf en arma de guerra.  

L’exposició mostra 30 cartells, d’autors coneguts com: Hubert Vallmitjana, Pere Català Pic, Carles Fontserè, Josep Renau, Jose Bardasano, Lorenzo Goñi, Lluís García Falgàs, Antonio Cañavate, Joana Colons, Marian Rawicz, Francesc Benages, Juan Antonio Morales, Ramon Martí, Martí Bas, Manuel Manleon, Josep Subirats o Ramon Casas. 

A més, incorpora il·lustracions presentades prèviament a la publicació: postals, àlbums i llibres publicats a partir de les il·lustracions, etc. 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat de Teresa Ferré.

Aquí podeu fer una visita virtual a l’exposició




llegir més

Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

del 14/5/2020 al 30/7/2020 · On line · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

Els Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat una activitat on-line, a càrrec de reputats experts, per tal de fer una mirada al futur en relació a les novetats socials, econòmiques, educatives, sanitàries, etc. . que ens reportarà la recent pandemia del COVID19. 

La plataforma triada és Teams que permet l’accés directe, sense instal·lar el programa. Hi haurà un xat per tal que qui vulgui pugui fer-li preguntes al ponent.

Programa 

Dijous, 14 de maig a les 18:00 h.  “COVID-19. Qué en sabem?" a càrrec del Dr. Castro, Degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Director del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Dijous, 28 de maig a les 18:00 h. "La petjada psicològica de la COVID-19" a càrrec dels psicòlegs Jaume Descarrega i Jorge Manuel Dueñas

Dijous, 11 de juny a les 18:00 h. "Com serà el turisme post-COVID-19"  a càrrec d’Antoni Russo investigador del Departament  de Geografia de la URV.

Dijous, 25 de juny a les 18:00 h. "El nou escenari econòmic post-COVID-19"  a càrrec de Catalina Jordi i Maria Llop,  investigadores del Departament d’Economia de la URV. 

Un cop finalitzat el cicle, les conferencies estan disponibles a  https://www.youtube.com/channel/UC4lI8YtSvdiAeYMoDqgPBgw



llegir més

Videoconferència "Stop plàstics. Continues comprant garrafes d’aigua?". Dia Mundial del Medi Ambient

del 29/5/2020 al 5/6/2020 · Xerrada amb format de videoconferència · Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Videoconferència "Stop plàstics. Continues comprant garrafes d’aigua?". Dia Mundial del Medi Ambient

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l’Assemblea General de Nacions Unides se celebra des de 1974 el 5 de juny de cada any, data amb la qual es va donar inici a la Conferència d’Estocolm en 1972, el tema central de la qual va ser l’Ambient.

El Dia Mundial del Medi ambient és un vincle mitjançant el qual l’Organització de Nacions Unides sensibilitza a la població mundial en relació a temes ambientals Els objectius principals de la celelbració d’aquest dia són motivar a les persones perquè es converteixin en agents actius del desenvolupament sustentable i equitatiu; promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d’actitud cap a temes ambientals, i fomentar la cooperació perquè el medi ambient sigui sostenible, doncs aquesta garantirà que totes les nacions i persones gaudeixin d’un futur més pròsper i segur.

Dos dels problemes més greus que afecten actualmemnt al nostre planeta són la gestió de l’aigua i l’excés de residus i la contaminació que aquests comporten. Només un 3% de tota l’aigua que hi ha a la Terra és dolça. D’aquesta, l’1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars. Si en restem l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans. És, per tant, essencial, que la utilitzem sota criteris d’estalvi i que després la gestionem de la manera més eficient possible.

A més, l’abús del consum d’aigua embotellada amb materials plàstics genera un excés de residus que arriben al nostre medi causant problemes ambientals i una despesa d’energia i recursos que segurament no ens podem permetre com a planeta.

La xerrada que us proposem i que, com cada any el Parc Natural i el Museu de les Terres de l’Ebre programen per a commemorar aquest dia internacional, "Stop plàstics. Continues comprant garrafes d’aigua?" ens farà reflexionar sobre aquestes qüestions de la ma d’Àlvaro Arasa , Doctor en ciències geològiques.

Donada la situació actual, el format de la xerrada serà diferent en aquesta edició, us proposem una vídeoconferència realitzada a tarvés de la plataforma Jitsi Meet que us permetrà seguir-la des de casa en directe i amb un xat final on podreu plantejar al ponent aquelles preguntes que vulgueu fer.

Per accedir-hi només heu d’anar a aquest enllaç https://meet.jit.si/dmma_stop_plastic el divendres 5 de juny a les 19 h.
 
 


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies