reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïtaObrim el Museu. Exposició prorrogada

Agenda

tipus:
anterior octubre 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Activitats previstes per al dia 9/10/2018

Exposició "El temps dels ibers: els objectes evolucionen"

del 5/10/2018 al 4/11/2018 · Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "El temps dels ibers: els objectes evolucionen"

El proper dia 5 d’octubre inaugurarem a la Casa O’Connor d’Alcanar l’exposició “El temps dels ibers: els objectes evolucionen” que s’inscriu en el marc de les activitats de “Tyrika. Festival Iber d’Alcanar”, que és celebrarà el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre a Alcanar, i del 18é Cap de setmana ibèric de la Ruta dels Ibers. L’exposició es podrà visitar fins al 4 de novembre.

L’exposició presenta la línea temporal que segueix el procés de desenvolupament de la cultura ibèrica principalment a les Terres de l’Ebre. Per entendre el nostre passat es necessari conèixer el període de temps en que esdevé, ja que aquest ens indica un context social, tècnic, econòmic, polític... en relació al territori d’anàlisi  i el que l’envolta.
La classificació que seguim ens situa dins de l’edat dels metalls, en concret dins l’edat del ferro, i a partir d’aquest definició temporal donada pel desenvolupament tècnic en el treball dels metalls, desglossem les característiques de la 1a edat del ferro i de la 2a edat del ferro o període ibèric, que a la vegada els científics han subdividit en tres moments: l’ibèric antic (600-450 aC), l’ibèric ple (450-250 aC) i l’ibèric final (250-50 aC).El període es caracteritza per la generalització del poblament fortificat en tossals, la organització del territori, la urbanització de l’hàbitat, el desenvolupament de la metal·lúrgia, la introducció del torn i l’adopció de l’alfabet i l’escriptura. Els contactes comercials amb la mediterrània van propiciar una diferenciació en la riquesa dels individus i dels grups que va desembocar en una societat complexa, de base tribal, altament jerarquitzada, que fou estroncada per la conquesta romana.

Un cop resumides les característiques generals del període l’exposició es centra en mostrar com s’ha bastit la complexa xarxa de les cronologies. Estructurada en dos àmbits: assentaments i necròpolis s’han triat els materials que millor explicaven com funciona el relat temporal sobre el desenvolupament de la cultura ibèrica a les nostres terres. Així dins dels assentaments principalment són els materials ceràmics a torn de taula, d’emmagatzematge i de transport els que ens proporcionen informació cronològica però també els molins, la ceràmica de cuina feta a mà, els primers indicis d’escriptura, etc. Ho podreu comprovar a partir d’objectes dels jaciments de les Terres de l’Ebre.Per a les necròpolis hem triat el tipus de ritus funerari: la incineració com a ítem i marcador cronològic clar i entre els materials els conjunts de panòplia guerrera i peces d’indumentària com les sivelles de cinturó o les fíbules procedents tots ells de les necròpolis de l’Ebre. 


llegir més

Conferència inaugural "Començar amb bon peu: eines per acompanyar els infants i les seves families"

9/10/2018 · Auditori de la Fila · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència inaugural  "Començar amb bon peu: eines per acompanyar els infants i les seves families"

El dimarts 9 d’octubre es farà l’acte inaugural del nou curs escolar d’Amposta, a l’auditori de la Fila a les 19h., amb la conferència “"Començar amb bon peu: eines per acompanyar els infants i les seves famílies" a càrrec d’Alba Castellví, educadora, sociòloga i mediadora. En el mateix acte s’inaugurarà el nou curs (2018-19) del Campus Extens de la URV a Amposta, amb la presencia de Cori Camps, vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV.

Com ja hem fet en els darrers anys inaugurarem el curs amb una conferència vinculada al món de l’educació. Tal i com diu Alba Castellví en el seu web (http://www.albacastellvi.cat) “educar els ciutadans del futur es canviar el món”. Les persones conformen la societat. De la formació d’aquestes persones en dependrà en gran mesura qui seran en el futur i, per tant, com serà el teixit social del nostre món. Dotar les famílies d’eines per, entre altres coses, mantenir l’autoritat, educar per a la responsabilitat, acompanyar els fills en la recerca dels propis objectius i conviure-hi en pau quan són infants i adolescents és una funció que tota societat hauria de poder fer.

L’autora s’ha especialitzat en la gestió dialogada de conflictes i la mediació, i ha exercit com a mediadora comunitària i veïnal per a diversos Ajuntaments. Des de fa uns anys, exerceix la mediació en l’àmbit privat en conflictes familiars, i específicament  esta interessada en la gestió de conflictes de convivència entre pares i adolescents. El conjunt de les seves experiències, sumades al repte apassionant de la maternitat, l’han dotat d’eines per educar amb serenitat i també amb fermesa, des del respecte i amb una autoritat tranquil·la.

Ha publicat els llibres Un cistell de cireres. Set contes petits per fer-nos grans, (Estrella Polar) i  Educar sense cridar. Acompanyant els fills d’entre quatre i dotze anys en el camí cap a l’autonomia (Angle Editorial).


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal