reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior novembre 2023 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   



Activitats previstes per al dia 17/11/2023

Exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals"

del 9/9/2023 al 9/12/2023 · Torre de la Carrova · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals"

L’exposició "L’Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals" continua la seva itinerància per diferents espais de les Terres de l’Ebre. La mostra ha estat produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, i tracta el paper de les Brigades Internacionals a la Batalla de l’Ebre i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta. Es podrà visitar els dies 9, 10 i 11 de setembre, 12, 13 i 14 d’octubre, 4 de novembre i 9 de desembre a la torre de la Carrova a Amposta..

La Torre de la Carrova va ser declarada Monument Historicoartístic d’Interès local l’any 1977 i és propietat de l’Ajuntament d’Amposta. Als anys 90 va ser restaurada. De planta rectangular (11,8 x 15 cm) i una alçada de 19 metres, la torre presenta planta baixa, dos pisos i terrassa i està construïda directament damunt la roca.

Les Brigades Internacionals

Entre 1936 i 1939, i també durant els anys posteriors, la guerra espanyola es convertí en el símbol de la lluita contra el feixisme i l’única esperança  de poder dur a terme una veritable revolució social. Fou considerada per molts com l’última  gran causa, el darrer conflicte en el qual es va lluitar per uns ideals, fet perfectament escenificat per la presència a Espanya de milers de brigadistes arribats voluntàriament d’arreu del món.

El cop d’estat del 18 de juliol a Espanya va suposar per a la resta de països europeus la cristal·lització d’esperances i de temors i les esquerres van veure confirmat el perill feixista anunciat des de 1934. En aquest context, es van començar a organitzar grups de voluntaris d’arreu del món que, seguint el propi impuls, lluny de la propaganda organitzada, volien venir a Espanya  a lluitar al costat del govern legítim de la República.

Això suposà la creació d’un exèrcit internacional, integrat per més de 35.000 homes i dones de més de 53 nacionalitats (els més nombrosos foren els francesos i després d’aquest, els polonesos i els italians). És un exemple únic en la història, tant pel que fa als seus efectius com pel fet de venir,  majoritàriament, a lluitar de manera voluntària.

L’escenari de la Batalla de l’Ebre.

La batalla de l’Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l’any 1938, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà.

Amb 115 dies de combats fou la batalla més llarga de la Guerra Civil espanyola, i per al govern de la República va significar la pèrdua de bona part del seu millor exèrcit i la majoria de l’armament més modern

Al nord i al sud del dispositiu de l’ofensiva es van planificar dues operacions de distracció, destinades a fixar sobre el terreny les divisions franquistes que defensaven aquelles zones, mentre que el gruix de l’ofensiva es concentrava al centre. L’atac principal es va dur a terme entre Faió i Benifallet, amb  tres eixos de penetració entre Riba-roja d’Ebre i Flix, entre Flix i Móra d’Ebre, i entre Móra d’Ebre i Miravet. L’operació va ser un èxit i les tropes republicanes van avançar ràpidament.

Pel que fa a les Brigades Internacionals, les grans protagonistes foren la XIII, la XIV i la XV, tot i que també hi participaren la XI i la XII, encara que tingueren una incidència menor. La bibliografia xifra entre 3.000 i 3.500 els  voluntaris que van prendre part en la Batalla de l’Ebre, entre els quals n’hi havia molts d’estrangers però també molts de catalans i d’espanyols, enquadrats a les Brigades. Per als brigadistes, amb la retirada dels voluntaris internacionals per part del govern de Negrín, la batalla s’acabarà el dia 23 de setembre.

Retorn al Priorat i el comiat a Barcelona

A partir d’aquesta data, la majoria es van concentrar al Baix Priorat, concretament a les poblacions de Marçà, Falset,  Pradell, Gratallops, Capçanes  o la Torre de Fontaubella. Entre el 16 i el 17 d’octubre, prop de l’estació de tren de Pradell, a la Torre de Fontaubella, va tenir lloc una desfilada dels brigadistes. Fou en aquest acte  que el president del Govern de la República va prometre la nacionalitat espanyola a tots els brigadistes que havien participat a la guerra, promesa que no es va complir fins més de 50 anys més tard.

Pocs deis després, el 28 d’octubre de 1938 a les 17.00 h, va tenir lloc una emotiva desfilada militar a Barcelona com a acte final de comiat dels voluntaris que havien vingut a lluitar contra el feixisme. L’agraïment popular es fa fer palès quan més de 300.000 persones es va llençar al carrer per a acomiadar a tots aquests homes i dones el seu compromís amb l’antifeixisme

Tornar a casa o continuar lluitant

El febrer de 1939, derrotats travessaren la frontera per acabar als camps de concentració francesos com la resta de refugiats republicans. La lluita va continuar a casa, als camps de concentració o als fronts de la segona guerra mundial.

Només els brigadistes originaris de països democràtics van poder ser repatriats immediatament. En canvi més de 5.000 alemanys, polonesos i iugoslaus, entre d’altres, van estar retinguts a la frontera. Molts d’ells, van decidir retornar al front i continuar lluitant per la República fins al final de la guerra enquadrats en l’exèrcit regular.


llegir més

Exposició ’Nova Pantalla. El videojoc a catalunya”

del 5/10/2023 al 19/11/2023 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició ’Nova Pantalla. El videojoc a catalunya”

Fins el dia 19 de novembre el Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta,  acollirà l’exposició itinerant “Nova pantalla. El videojoc a Catalunya”. Aquesta és la segona parada de la mostra dedicada en la seva totalitat als videojocs fets a Catalunya que es va poder veure el 2022 al Palau Robert.

“Nova Pantalla” és la primera gran exposició dedicada en la seva totalitat a la trajectòria i el moment actual de la indústria del videojoc a Catalunya. El seu objectiu és apropar a tots els públics el procés de creació que hi ha darrere d’un videojoc, donar a conèixer els perfils professionals que hi participen i celebrar les grans produccions d’èxit internacional fetes pels estudis catalans.

En paraules de Marisol López, directora general d’Innovació i Cultura Digital: “La indústria catalana del videojoc gaudeix d’un moment dolç i de consolidació estratègica com a sector clau. Un bon exemple de la bona evolució és el creixement de l’ecosistema a Girona amb empreses, incubadores i esdeveniments de la indústria del videojoc. La mateixa existència d’El Modern ja és una mostra d’aquesta realitat. La itinerància de l’exposició respon a la voluntat del Departament de Cultura d’ampliar el reconeixement social del videojoc arreu del territori”.

L’exposició  està dividida en tres espais que permeten descobrir l’ecosistema català del videojoc. Mitjançant entorns immersius i interactius, centrats en els perfils professionals i els processos de creació artístics i tecnològics que hi ha darrere la producció d’un videojoc (art visual, disseny de joc, animació, programació, guió, disseny de so i música, entre d’altres), les persones visitants podran endinsar-se en el món del videojoc i també descobrir quins són els aspectes socioculturals que han propiciat que Catalunya esdevingui un territori capdavanter en el sector.

“Nova pantalla” es va inaugurar l’any 2022 al Palau Robert de Barcelona i va tenir un gran èxit d’assistència, superant els 120.000 visitants. Els comissaris de l’exposició són Joan B. Galí, Marc Angrill i Albert García, periodistes especialitzats en videojocs i comunicació cultural. La itinerància de la mostra és una iniciativa de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


llegir més

Setmana de la Ciència a Catalunya 2023

del 6/11/2023 al 18/11/2023 · Institut Ramon Berenguer IV i Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Setmana de la Ciència a Catalunya 2023

Com tots els anys al llarg del mes de novembre es celebra arreu del país la 28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya. La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

Les activitats estan adreçades a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

I com en edicions anteriors des del Museu de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Campus extens de la URV a Amposta, l’Ajuntament d’Amposta, L’Institut Ramon Berenguer IV i el Parc Natural del delta de l’Ebre, hem programat un seguit d’activitats que inclouen tallers, conferències i visites guiades.

Les activitats es desenvoluparan del 6 al 18 de novembre i estan incloses dins del projecte Amposta Ciutat Sostenible 2023.

PROGRAMA SETMANA DE LA CIÈNCIA AL CAMPUS EXTENS DE LA URV A AMPOSTA

Dilluns dia 6 de novembre a les 16.30 h.

Cafè Científic “Els humans podem viure més enllà de la terra?”. A càrrec de Carme Jordi i Nebot Dra. En física i Catedràtica de la UB.


Els recursos del nostre planeta s’estan esgotant i cada vegada més sovint sentim a parlar d’anar a viure a la Lluna o a Mart. En aquesta xerrada situarem la Terra en el seu context, parlarem d’altres planetes que podrien tenir vida i discutirem les condicions en les quals els humans podrien viure fora de la Terra.

Lloc: Institut Ramon Berenguer IV
Confirmar assistència al 9777015556 o a info@iesramonberenguer.org

Dissabte 11 de novembre

Taller "Els insectes com a font de proteïna equivalent i sostenible" a les 11.30 h. A càrrec d’Esther Rodríguez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Taller format per diferents activitats pràctiques a través de les quals els nens i nenes coneixeran la problemàtica mediambiental de la nostra principal font de proteïna, la carn, i descobriran els insectes com una font de proteïna alternativa, equivalent i més sostenible.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre.
Activitat familiar limitada a 25 places. Inscripcions

Inscriu-te al Taller


Dijous 16 de novembre a les 18 h.

Conferència “Estil de vida Residu Zero” i taller “Emportat un fregall o esponja vegetal”. A càrrec de la Dra. Enginyera Agrònoma Esther Peñarrubia

Conferència on es tracten les estratègies de la Cultura Residu Zero per portar un estil de vida més sostenible, prevenint i reduint al mínim els residus mentre estalviem temps i diners. Exemples pràctics aplicables a la realitat catalana. En acabar la xerrada  es realitzarà el taller de luffa “Emportat un fregall o esponja vegetal” on es confecciona un fregall vegetal per rentar els plats o una esponja vegetal per la higiene personal, que els assistents s’emportaran.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre
Activitat  limitada a 25 places. Inscripcions

Inscriu-te a la conferència-taller


Divendres 17 de novembre a les 19 h.

Conferència “La natura ens parla i no escoltem. El canvi climàtic que ja està aquí". A càrrec de Pere Luque Biòleg del Museu de les Terres de l’Ebre.

La biosfera no és un entorn estàtic . Tots els animals s’adapten, si poden, als canvis que esdevenen en el medi ambient. Molts grups d’animals estan patint els efectes del canvi climàtic. S’estima que un milió d’espècies, dels vuit milions que habiten el nostre planeta, es troben en perill d’extinció. Unes dades que fan que ja es comenci a parlar de que ens trobem davant de la sisena extinció massiva de l’historia de la Terra. Amb aquests canvis la natura i els animals ens estan parlant i ens alerten de que un procés complex i global està afectant al planeta, un canvi climàtic que ja no és una teoria sinó una realitat. La natura i els animals ens estan parlant i la pregunta que ens podem fer és: els estem escoltant?.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Dissabte 18 de novembre a les 11.00 h.

Visita guiada “El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià) i el control de l’antiga desembocadura de l’Ebre”. A càrrec del Dr. Samuel Sardà , arqueòleg de la URV i director de l’excavació de l’Antic.
Des de l’estiu del 2020 els treballs arqueològics efectuats de forma regular pel GRESEPIA-URV al jaciment protohistòric de l’Antic (s. VII-I aC) han permès documentar múltiples evidències sobre l’economia, l’alimentació i les formes de vida dels habitants d’un assentament que va jugar un paper clau en el control territorial del paleo-paisatge deltaic. D’entre el conjunt general de troballes efectuades, sobresurt la importància cabdal que tingué la pesca i l’aprofitament dels recursos marítims i fluvials per als ibers de l’antiga desembocadura de l’Ebre.

Lloc de sortida i trobada: Davant del Gros Mercat al Polígon de l’Oriola
Desplaçament amb vehicle particular.


llegir més

Exposició: "La mort canvia la vida"

del 10/11/2023 al 3/12/2023 · Vestíbul del Museu del Montsià · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició: "La mort canvia la vida"

El fons del Museu de les Terres de l’Ebre conserva un seguit d’objectes etnogràfics que il·lustren la vivència de la mort d’un difunt i el dol posterior dels seus familiars i amics més directes, que trenquen, per aquest fet, amb la seva vida quotidiana i inicien una nova etapa. L’exposició té un doble objectiu: per un costat mostrar al públic general del Museu els objectes del Patrimoni etnològic i immaterial que conserva el Museu, relacionats amb els difunts i el dol, i per l’altre difondre el simbolisme, religiós o civil, segons cada cas, que ajuda a comprendre el context que explica algunes de les creences i tradicions que han arribar fins als nostres dies.

Mostra béns culturals, ans de caràcter particular i ara de valor patrimonial col·lectiu, que mostren com, a conseqüència de creences i tradicions en alguns casos antiquíssimes, aquest fet canviava (i encara avui canvia) les formes de vida. D’aquí el títol de l’exposició: la mort canvia la vida. Són objectes que han estat ingressats al Museu en els darrers vint anys, a través de donacions particulars dels seus antics propietaris, en general persones d’avançada edat que, en el seu moment, els van utilitzar en record dels seus difunts, o bé pels seus hereus, persones joves que en molts casos ja desconeixien el seu significat simbòlic.

Tots els objectes van acompanyats de petits textos explicatius, que recullen també el nom de les persones que els han donat, als quals reiterem el nostre agraïment més sincer, i el número d’identificació que tenen al fons del Museu.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies