reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior març 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     Activitats previstes per al dia 20/3/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

del 28/2/2020 al 30/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l’avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l’estratègia propagandística.

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de valor pàtrimonial.

Darrere cada traç s’amaguen firmes d’artistes consolidats, professionals anònims i dibuixants amateurs. Aquesta exposició també vol ser un record per als milers de treballadors de les arts gràfiques que no van dubtar a convertir el llapis i l’aerògraf en arma de guerra.  

L’exposició mostra 30 cartells, d’autors coneguts com: Hubert Vallmitjana, Pere Català Pic, Carles Fontserè, Josep Renau, Jose Bardasano, Lorenzo Goñi, Lluís García Falgàs, Antonio Cañavate, Joana Colons, Marian Rawicz, Francesc Benages, Juan Antonio Morales, Ramon Martí, Martí Bas, Manuel Manleon, Josep Subirats o Ramon Casas. 

A més, incorpora il·lustracions presentades prèviament a la publicació: postals, àlbums i llibres publicats a partir de les il·lustracions, etc. 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat de Teresa Ferré.

Aquí podeu fer una visita virtual a l’exposició
llegir més

Els romans ens visiten

del 9/3/2020 al 22/3/2020 · Diferent lloc segons l’activitat · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Els romans ens visiten

En aquesta 8a Jornada de recreació històrica romana “Els romans ens visiten” ens  aproparem a l’alimentació en època romana. Coneixerem els costums culinaris i les receptes, els productes que usaven, el tipus de coccions, els atuells i estris de cuina, la vaixella de taula, els horaris dels àpats, els grans banquets però també el menjar de les tavernes, ... Tota una immersió en la cultura culinària romana. 

Els romans ens visiten va començar el març de 2013 amb l’objectiu pedagògic i educatiu de fer una immersió en la història, de conèixer en primera persona, a través de la recreació històrica, l’època romana. Durant aquests anys ha esdevingut un punt de trobada atractiu no només per a l’alumnat sinó també per als apassionats del món romà i el públic en general.

PROGRAMA

ACTIVITATS PER A L’ALUMNAT AL VOLTANT DEL PATRIMONI I LA CULTURA ROMANA 

Dilluns i dimarts, 9 i 10 de març de 2020
Taller de cal·ligrafia romana a càrrec de Keith Adams
ESARDI-Escola d’Art i Disseny. 
Dilluns de 10 a 13 h. i dimarts de 12 a 14 h.

De l’11 al  22 de març de 2020
Exposició de Batxillerat d’Arts sobre l’art romà 
Lloc: Institut Ramon Berenguer IV
De dilluns a divendres de 9 a 20 h.

Dijous, 19 de març de 2020
8,30 a 13,30 h.- Visites guiades “Castell d’Amposta, porta de l’Ebre” per veure les restes d’aquest assentament ibèric adreçades  l’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Ramon Berenguer IV. Activitat a càrrec del Serveis Educatius del Museu de les Terres de l’Ebre

De 10’30 a les 14 h.- Taller de ceràmica a torn a càrrec de Joan Cortiella de Terrisseria Cortiella adreçat a l’alumnat de Batxillerat d’Arts de l’Institut Ramon Berenguer IV

Divendres 20 de març de 2020
10’30 h-11’30 h. Conferència “Per què a l’antiga Roma ja hi havia McDonalds?” a càrrec de Magi Seritjol, Gestor Cultural i Historiador.
Lloc: Institut Ramon Berenguer IV.

12 h. Tallers sobre l’alimentació a la cultura romana a càrrec del grup URV GRESEPIA-Activitats educatives adreçat a l’alumnat de 1r ESO de l’Institut Ramon Berenguer IV. 

ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS AL VOLTANT DEL PATRIMONI I LA CULTURA ROMANA

Diumenge, 22 de març 
11h.- Visita guiada al Parc arqueològic de la Carrova (Amposta). Activitat a càrrec de l’Ajuntament d’Amposta. 
5€ a partir de12 anys
3€ de 3 a 12 anys
Gratuït de 0 a 3 anys
Venda d’entrades a www.amposta.cat/vendaentrades  i a l’Oficina de Cultura i Festes

16-18 h- PRANDIUM APICIUS.  Classe Magistral amb Jeroni Castell del Restaurant Les Moles (Estrella Michelin). Classe culinària inspirada en el llibre de cuina «De Re Coquinaria» de l’escriptor i cuiner romà Apici. Activitat a càrrec de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià.
Preu: 5 €
Lloc: Oficina de Turisme Espai KM0


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies