del 21/4/2023 al 28/5/2023 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
Andrew Maben
Després de deixar l’Eastbourne College of Art el 1967, vaig passar una estona a Londres, París i Brighton, treballant en diverses feines, com ara dissenyador d’interiors, mudança de mobles i pintor de cases.
del 5/5/2023 al 28/5/2023 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
L’exposició itinerant “Arquitectura Modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Amposta i la Diputació de Tarragona, en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, rememora les característiques més destacades d’aquell estil arquitectònic i dels arquitectes que el van fer possible en l’àmbit territorial del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu entre el 5 i el 28 de maig de 2023. S’inaugurarà el divendres 5 de maig a les 19h.
L’exposició, produïda per la Diputació de Tarragona, respon a dos objectius principals: d’una banda despertar la curiositat i l’interès per la riquesa d’aquest tresor patrimonial, de caràcter arquitectònic, que tots tenim ben a prop, i de l’altra, més enllà dels seus aspectes estètics, també incidir en la valoració, per part del públic en general, del paper destacat d’uns arquitectes amb un gran renom internacional sorgits en aquests àmbits territorials: Antoni Gaudí, Josep M. Jujol, Cèsar Martinell, Pau Monguió... on trobem també obres seves de gran valor.
Mostra com moltes de les construccions modernistes que es van materialitzar a les Terres de l’Ebre responen a la voluntat dels seus arquitectes de recuperar els elements constructius tradicionals catalans: la rajola esmaltada, el ferro forjat, la volta catalana o de maó de pla, i també com la innovació amb els materials nous: les estructures metàl·liques, el ferro colat, els revestiments ceràmics, el mosaic hidràulic o l’estuc al foc.
Tot plegat va fer del modernisme un estil que respon al concepte d’art total. El desenvolupament del Modernisme català coincideix així, amb la voluntat d’innovar a partir de vells i nous materials i tècniques de construcció, així com la voluntat de reivindicar una identitat nacional i els seus trets tradicionals.
del 14/5/2023 al 28/5/2023 · Museu Terres de l’Ebre,Museu Mar de l’Ebre i C.I. de la Vida a la Plana · Amposta, La Ràpita i Santa Bàrbara
ACTIVITATS EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS AL MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE I ALTRES EQUIPAMENTS DE LA XARXA “EBRE, NATURA & CULTURA”
Com cada 18 de maig, celebrem el Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d’activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
"MUSEUS, SOSTENIBILITAT I BENESTAR"
Per aquesta edició, l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus sota el lema "Museus, sostenibilitat i benestar". I és que els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i desenvolupament de les comunitats. Com a institucions de confiança i importants fils en el nostre teixit social, estan en una posició única per crear un efecte de cascada que fomenti el canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: des del suport a l’acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l’aïllament social i la millora de la salut mental.
I com cada any el Museu de les Terres de l’Ebre, juntament amb altres equipaments que formen part de la xarxa "Ebre, natura & cultura" com el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana i el Museu de la Mar de l’Ebre, han preparat un conjunt d’activitats per celebrar aquesta efemèride.
Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
26/5/2023 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
El divendres dia 26 de maig es realitza al Museu de les Terres de l’Ebre la conferència “Les deixalles marines ens parlen”, a càrrec d’Eve Galimany, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar i de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR / ICM-CSIC)..
La xerrada està inclosa dins de les activitats que es realitzen a la ciutat d’Amposta dins del projecte Amposta Ciutat Sostenible 2023 i de la Setmana de la Natura i també forma part del programa d’actes que ofereix el museu dins de la celebració del Dia Internacional dels Museus i de la 19ena Setmana del Medi Ambient del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre.
Les deixalles marines són objectes fabricats o processats que acaben abandonats al medi marí. Entre les deixalles, els plàstics, sorgits inicialment per aturar la caça d’animals, són actualment un dels problemes mediambientals més importants de tots els temps. Les tones de plàstic que es produeixen i de les quals se’n fa mal ús estan omplint els mars i oceans d’un material que pot perdurar durant segles. Entendre la seva abundància i distribució és essencial per contribuir en una millora de la seva gestió tant en terra com en mar, incloses les estratègies de pesca passiva de deixalles.
La Mediterrània està considerada com una de les mars més contaminades del món, en les seves aigües podem trobar surant una ingent quantitat de brossa formada en la seva major part per plàstics. Aquests materials entren en la cadena tròfica dels animals marins que mengen de forma accidental micro i macroplàstics que després trobem al seu tracte digestiu i que causen problemes de salut i mortaldats. A més, de forma mecànica si es queden enganxats en alguna part del seu cos, també poden produir ferides i mort a molts d’aquests animals.
El Parc Natural és conscient de la problemàtica de la brossa que trobem al Mar Mediterrani i ha coordinat i participat en múltiples campanyes de neteja amb l’Associació de Voluntaris del Parc i altres entitats del territori. Des de 2015 lidera la campanya Per un Delta Net, que pretén sensibilitzar la població local i visitant que cal adquirir conductes més cíviques amb l’entorn i influir en un canvi en els patrons de consum que afavoreixi una reducció del volum de residus que generem.
En els darrers anys el Parc també ha col·laborat en diferents projectes d’àmbit europeu que estudien solucions a aquesta problemàtica. L’any 2017, el Parc va participar en el projecte Act4Litter per trobar mesures per lluitar contra la brossa marina, mentre que a l’any 2018 i 2019 el projecte Medsealitter analitzà la brossa surant davant les costes del Delta, i els estius de l’any 2021 i 2022, en el marc del Delta, s’inicià una prova pilot per a la implementació de gots reutilitzables per a guinguetes de platja i festes populars, dins del projecte Interreg Plastic Busters.
La conferència que programem ens permetrà conèixer la magnitud i l’impacte d’aquesta contaminació, i plantejar quines poden ser les solucions a aquest greu problema per al l’ecosistema marí i els seus habitants.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies