Ebre Música i Patrimoni
L’ofici de llatadora, dona que treballa la pauma, té un ric patrimoni de sons, associats a les diferents fases del procés, que conformen el paisatge sonor de l’activitat.Podrem escoltar alguns d’aquests sons produïts per l’acció d’embrinar, d’escoellar, de fer el cordell, de llatar, d’esmetxar, de cosir, d’ envorar, d’ansar.
EMBRINAR: es van separant les diferents parts de la fulla. ESCOELLAR: es col·loquen els peus damunt del suport de fusta del tallant, eina que es fa servir per fer aquesta activitat, i es talla l’escoell. Cada un dels folíols de la fulla s’anomena bri. FER EL CORDELL: s’agafa un bri humitejat i es parteix en dos. Els dos brins s’enrevoltillen entre ells. El cordell s’utilitza per cosir les peces. FER LA LLATA: per fer la llata es combinen els diferents brins, les diferents unions de brins ens porten a classes de llata diferents. Ja feta la llatas’esmetxa. ESMETXAR: vol dir tallar amb unes estisores totes les puntes que surten de la llata, que són els brins afegits o un bri que s’acaba i no ha quedat ben trenat. COSIR: s’agafa la tira de llata i s’enrotlla. Es passa l’agulla pel cordell que tens preparat prèviament i es comença a cosir. ENVORAR: l’acabat de la peça es fa amb un voraviu, que constitueix la vora. ANSAR: s’acaba la vora, queden els brins utilitzats per fer la vora i el cordell, amb els brins i el cordell es fa un cordell molt més gruixut i es fan les anses.
CDR MUSEU DE LA PAUMA
C/Clavell, 52. Mas de Barberans
Tel. 977 05 3778
www.cdrmuseudelapauma.cat
Instal·lació sonora i visual “Sons paumeros”
Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma
C/Clavell, 52. Mas de Barberans
Activitat temporal vinculada
Lloc: Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma. C/Clavell, 52. Mas de Barberans
Títol: Acuática
Descripció: Acuática (Bosch &Simons, 2019-2021)és un projecte en continu desenvolupament. En aquesta funció l’aigua es converteix en la principal generadora del discurs musical mitjançant la mescla de sons manuals i aquàtics. Adaptat al Museu de la Pauma faran servir com instruments sis garrafes d’aigua, algunes folrades amb fibres vegetals, amb hidròfons al seu interior. El mecanisme consisteix en crear bombolles d’aire a través d’un compressor i aixetes per generar diferents timbres de sons líquids que seran capturats i mesclats en directe, creant una mena de crescendo d’uns 20 minuts de durada. La resta d’hores funcionarà com instal·lació tal que el públic hi pugui investigar pel seu compte.
Dates i horaris: 7 i 8 d’agost, a les 18.00 h i a les 19.00 h (2 passis diaris)
Correu: info@cdrmuseudelapauma.cat
Reserva prèvia: sí
Activitats paral·leles
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | crèdits | avís legal
##707